Αυξημένα μέτρα ασφαλείας είχε λάβει το μεσημέρι της Παρασκευής η Αστυνομία για την τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Μεταξύ των δημοτικών συμβούλων που ορκίστηκαν ήταν ο προφυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης και η Ουρανία Μιχαλολιάκου, κόρη του προφυλακισμένου Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ο Ηλ.Κασιδιάρης έφτασε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στην Γκάζι όπου πρόκειται να γίνει η ορκωμοσία συνοδευόμενος από αστυνομικούς και σε δήλωση του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «θέλαμε να τους βάλουμε πρώτοι φυλακή αλλά μας πρόλαβαν εκείνοι». Στη συνέχεια οδηγήθηκε σε γραφείο που έχει παραχωρηθεί στις εγκαταστάσεις του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού όπου θα συναντηθεί με φιλικά του πρόσωπα μέχρι να γίνει η τελετή της ορκωμοσίας και στη συνέχεια θα μεταφερθεί εκ νέου στη φυλακή.

Σε εξέλιξη από τις 4 βρίσκονται δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις. Στην οδό Πειραιώς απέναντι από το Γκάζι βρίσκονται υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής ενώ λίγα μέτρα μακρύτερα προς την Ιερά Οδο είναι σε εξέλιξη αντιφασιστικό συλλαλητήριο.

Από τις 2 το μεσημέρι παραμένει κλειστός ο χώρος όπου θα γίνει η τελετή ορκωμοσίας και πρόσβαση έχουν μόνο όσοι βρίσκονται στη λίστα προσκεκλημένων του δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με πληροφορίες στην αιθούσα όπου θα γίνει η ορκωμοσία θα επιτραπεί η είσοδος μόνο των νέων μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα δημιουργήθηκε ένταση έξω από το Γκάζι καθώς προσπαθούσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος να εισέλθει στο χώρο χωρίς πρόσκληση και του απαγορεύτηκε η είσοδος σε αυτόν.

Αυτό που συνέβη είναι ότι αρνήθηκαν στον Παναγιώταρο να μπει στο αμφιθέατρο και του είπαν να πάει στην αίθουσα όπου κάθονται οι συνοδοί. Αυτός δεν φώναζε και δεν έσπρωχνε ο ίδιος αλλά είχε βάλει έναν άλλο να το κάνει για να μην φαίνεται αυτός στις κάμερες.

Τελικά έκανε οτι υποχωρεί και πάει δίπλα φωνάζοντας οτι δεν μπορούν να μην επιτρέπουν την είσοδο σε εκλεγμένο βουλευτή όταν ήδη άλλοι βουλευτές είναι μέσα (Δρίτσας και Βούτσης).

Υπενθυμίζεται ότι σε εκρηκτικό κλίμα έγιναν οι τελετές ορκωμοσίας στον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ομιλία Καμίνη

«Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την Αθήνα, να κάνουμε τη ζωή των κατοίκων και επισκεπτών της καλύτερη» τόνισε ο επανεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι «περάσαμε μια δυσκολότατη τριετία που συνέπεσε με την περίοδο της χειρότερης κρίσης για την πόλη και τη χώρα. Ωστόσο η Αθήνα άντεξε, η κοινωνική συνοχή διατηρήθηκε» για να προσθέσει με έμφαση ότι «η πενταετία που αρχίζει είναι ένα νέο ξεκίνημα, αλλά και μια λογική συνέχεια. Έχουν μπει τα θεμέλια, έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις, αναλάβαμε κρίσιμες πρωτοβουλίες. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε από την αρχή».

Υπογράμμισε ότι «στο εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο της σημερινής συγκυρίας οι δήμοι αναδεικνύονται στον κατεξοχήν παράγοντα πολιτικής σταθερότητας», ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι «στις εκλογές του Μαΐου οι πολίτες υπερασπίστηκαν μία πόλη δημοκρατική, μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που συνομιλεί ισότιμα με τις μητροπόλεις του κόσμου, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ορίζει η ίδια το μέλλον της».

Τέλος, ο δήμαρχος της Αθήνας υποσχέθηκε ότι θα δικαιώσει την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι πολίτες στην παράταξή του, «με έντιμη διαχείριση, ορθολογισμό, διαφάνεια, καινοτομία και πολλή δουλειά».

Σακελλαρίδης: Αγώνας ενάντια στο φασισμό

Με αφορμή την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Αθηναίων, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» δήλωσε:

«Ο ουσιαστικός όρκος που δίνουν σήμερα οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης είναι ο ίδιος που περιλαμβάνεται στο «συμβόλαιο» που σύναψαν με τους πολίτες της Αθήνας, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο, όσο και στην καθημερινή παρουσία και παρέμβαση της δημοτικής μας παράταξης τα προηγούμενα 8 χρόνια στην πόλη. Δηλαδή:

»Αγώνας για μια Αθήνα της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας. Αγώνας ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου που καταδικάζει τους συνανθρώπους μας στην ανεργία, την ανασφάλεια και το περιθώριο. Αγώνας ενάντια στα μικρά και τα μεγάλα συμφέροντα που λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον με την ανοχή της δημοτικής αρχής. Αγώνας διαρκής, ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, για τον εξοβελισμό του μίσους και του φόβου από τις γειτονιές της Αθήνας».