Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών σημειώθηκε στις 6:45 το πρωί της Παρασκευής στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Πελοποννήσου, μεταξύ Λακωνίας και Μήλου, περίπου 58 χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά της Νεάπολης Λακωνίας και 145 χλμ. νότια της Αθήνας,

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 85χλμ.

Τρία λεπτά αργότερα ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση από τον ίδιο εστιακό χώρο μεγέθους 4,7 βαθμών.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα, από την Αττική μέχρι την Κρήτη και από την Καλαμάτα μέχρι την Ήπειρο.

Μέχρι τις 7:30 το πρωί δεν είχε γίνει καμία κλήση στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας, λόγω του σεισμού.

Μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι το μέγεθος του σεισμού είναι σύνηθες για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γευδωναμικού Ινστιτούτου, σημείωσε ότι ο σεισμός ήταν ενδιάμεσου βάθους, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι μετασεισμοί δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ισχυροί, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε υποθαλάσσιο περιβάλλον.

Για το ίδιο θέμα, η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου συμπλήρωσε ότι αντίθετα με τους επιφανειακούς, οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους δεν δίνουν μετασεισμούς ή και όταν δίνουν αυτοί δεν είναι ισχυροί.

Ο χώρος, όπου σημειώθηκε ο σεισμός, επισημαίνει η κ. Σαχπάζη, εντοπίζεται στο κοίλο μέρος του ελληνικού τόξου, σε ενδιάμεσο βάθος, μία περιοχή που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς.

Η ίδια εκτιμά, με βάση την εξέλιξη του φαινομένου, πως ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος και δεν θα υπάρξουν άλλοι μεγαλύτεροι.

«Ωστόσο, είμαστε πάντα επιφυλακτικοί γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε έξαρση των επιφανειακών και των ενδιάμεσων σεισμών»
κατέληξε.