Επεισοδιακή ήταν η εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να υποδεχθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα του Ιδρύματος τον νέο πρύτανη κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, αλλά και να ακούσει τον απολογισμό του απερχόμενου πρύτανη της κ. Θεοδοσίου Πελεγρίνη.
Ομάδα τριάντα φοιτητών διέκοψε τον κ. Φορτσάκη όταν ανέβηκε στο βήμα, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ιδίου και ζητώντας να μην διαγραφεί κανένας φοιτητής.

«Προσκλήθηκα σήμερα στον απολογισμό του απερχόμενου πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Πελεγρίνη εισήλθαν περίπου 50 άτομα, τα οποία, όταν ανήλθα στο βήμα, με εμπόδισαν να λάβω τον λόγο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των «αιωνίων» φοιτητών και εναντίον του ισχύοντος νόμου» δήλωσε ο νέος πρύτανης περιγράφοντας το επεισόδιο που έγινε σήμερα το πρωί στο Ίδρυμα.

«Μή μπορώντας να αναπτύξω τις σκέψεις μου ζήτησα από την κατάμεστη αίθουσα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι είδους Πανεπιστήμιο παραλαμβάνει η νέα Πρυτανεία: αφύλακτο, βορά στην αναρχία και την παρανομία, ακάθαρτο, διοικητικά αποδιοργανωμένο, ακαδημαϊκά νεκρό, με οξύτατα φοιτητικά ζητήματα, εγκαταλελειμμένο από τον κρατικό προϋπολογισμό» συνεχίζει ο νέος πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών.

«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει δυστυχώς καταρρεύσει. Δεσμεύομαι ότι θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια και θα διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις, για να ανορθώσω το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στη θέση που τού αξίζει, ικανό να εμφυσήσει στους φοιτητές του τις αξίες που τούς πρέπουν και να τούς μεταδώσει τις ακαδημαϊκές γνώσεις που τούς αξίζουν» καταλήγει ο κ. Φορτσάκης.

Νωρίτερα και πριν το περιστατικό αυτό, ο απερχόμενος πρύτανης κ. Πελεγρίνης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της θητείας του σε μια ομιλία από την οποία δεν έλειψαν οι βολές κατά των τελευταίων κυβερνήσεων.
Ο Θ.Πελεγρίνης μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κάνοντας λόγο για «ακραία φαινόμενα που έπληξαν το ΕΚΠΑ» και για «εξαθλίωση του ιδρύματος».
«Ουδέποτε κατά το παρελθόν, σε εποχή ειρήνης, το ίδρυμά μας γνώρισε τέτοια φαινόμενα για την εμφάνιση των οποίων αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις με την ανεύθυνη πολιτική που ακολούθησαν» δήλωσε.
Ο απερχόμενος πρύτανης υποστήριξε ακόμη ότι δεν χάθηκε ούτε μια ώρα διδασκαλίας από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι φοιτητές εναντίον του νόμου –πλαίσιου για τα ΑΕΙ και του σχεδίου «Αθηνά».
«Μπορώ να διαβεβαιώσω υπεύθυνα ότι παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό, την βάρβαρη απομάκρυνση του διοικητικού προσωπικού και τους καταστροφικούς νόμους για τα πανεπιστήμια, το επίπεδο σπουδών του ιδρύματός μας παραμένει υψηλό» είπε ο κ.Πελεγρίνης ενώ αναφέρθηκε στα κρούσματα βίας που σημειώνονται μέσα στο πανεπιστήμιο επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε.
«Οι φοιτητές μας, ας μην μας διαφεύγει, είναι νέοι, έτοιμοι να αλλάξουν τον κόσμο. Επόμενο είναι να είναι διεκδικητικοί και, παρασυρόμενοι από τον δυναμισμό της διεκδίκησης, ενίοτε προβαίνουν και σε βίαιες ενέργειες. Καταδικαστέες ασφαλώς! Καθώς όμως τα πράγματα δεν είναι μονοδιάστατα, θα πρέπει ακόμη και σε φαινόμενα που προκαλούν την αποστροφή μας και μας πληγώνουν να ψάχνουμε να βρούμε μήπως υπάρχει κάποια θετική πλευρά. Εχουμε αναρωτηθεί αλήθεια γιατί το αποκρουστικό φαινόμενο του φασισμού που μέσα από μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή τείνει να σαρώσει την ελληνική κοινωνία, δεν έχει εμφανιστεί στο ΕΚΠΑ και στα άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα; Μήπως ο αποκλεισμός αυτός οφείλεται στον δυναμισμό των φοιτητών, ο οποίος, ομολογουμένως, είναι αποκρουστικός;» αναρωτήθηκε ο κ. Πελεγρίνης.
Τέλος ο κ. Πελεγρίνης είπε ότι η εκλογή του στη θέση του πρύτανη ήταν η τελευταία ανοικτή, δημοκρατική διαδικασία και ανέφερε ότι άσκησε τα καθήκοντά του με βάση την αρχή της τήρησης της νομιμότητας. Αναφέρθηκε και στην εναντίον του δίωξη για παράβαση καθήκοντος σημειώνοντας ότι λειτούργησε πάντα με γνώμονα τη συνείδησή του, ενώ επεσήμανε ότι όλες καταγγελίες περί καταβολής μισθών στους απεργούς υπαλλήλους ή «τρύπας» 70.000 ευρώ, έπεσαν στο κενό.