Φορώντας το άστρο του Δαβίδ ορκίσηκε δήμαρχος ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη.

Λίγο πριν από την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας αντιπαράθεση με συνθήματα και ύβρεις ανάμεσα σε μέλη της Χρυσής Αυγής και μέλη αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων σημειώθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τους δύο εξώστες της αίθουσας είχαν καταλάβει, οι χρυσαυγίτες από τη μια και οι αντιφασίστες από την άλλη, και φώναζαν συνθήματα η μία πλευρά εναντίον της άλλης.

Οι χρυσαυγίτες έλεγαν «όχι φυλακές για τους εθνικιστές» και οι αντιφασίστες απαντούσαν «ούτε στα συμβούλια, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Οι αντιφασίστες άπλωσαν τρία πανό, τα οποία υπέγραφαν η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Οι οπαδοί της ΧΑ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μόλις μπήκε στην αίθουσα ο βουλευτής του κόμματος και δημοτικός σύμβουλος Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Η ανταλλαγή συνθημάτων και ύβρεων συνεχίστηκε για αρκετή ώρα μέχρι την έναρξη της τελετής.

Ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο, Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε: «Είμαστε σταθερά απέναντι στα άκρα και τις ακρότητες».

«Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση. Σεβόμαστε τα προβλεπόμενα από νόμους και κανόνες και απαιτούμε από όλους να δείξουν το ίδιο σεβασμό» πρόσθεσε.