Μια ξεχωριστή φιλανθρωπική βραδιά στο Τορόντο του Καναδά, την οποία θα χρωματίσει με τη φωνή της η διεθνούς φήμης Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη, είναι το επιστέγασμα της επιστημονικής συνεργασίας ανάμεσα στα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και του καναδικού «Sickkids» στον τομέα της παιδιατρικής ογκολογίας.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, κ. Ρόμπερτ Πεκ και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ανακοίνωσαν σήμερα, Τετάρτη, την πρωτοπόρο αυτή συνεργασία, που στοχεύει στην εδραίωση της Παιδιατρικής Ογκολογικής Πτέρυγας «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη –ΕΛΠΙΔΑ» ως εξέχον κέντρο για την διάγνωση και την αντιμετώπιση παιδιατρικών καρκίνων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Χαιρετίζω το όραμα της κυρίας Βαρδινογιάννη και τον ηγετικό της ρόλο στη στήριξη για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο» είπε μιλώντας άπταιστα Ελληνικά ο Πρέσβης του Καναδά, καταλήγοντας ως εξής: «Μαριάννα, είμαι περήφανος για αυτή τη νέα συνεργασία με τον Καναδά». Μια πρωτοβουλία την οποία έλαβε ο ίδιος σε συνεργασία με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο, το Φθινόπωρο του 2012 κι επισφραγίστηκε επίσημα τον Μάιο του 2013 με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κέντρα.
Βραδιά ευαισθητοποίησης της ελληνοκαναδικής κοινότητας
Το φιλανθρωπικό gala που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου 2014 στο Τορόντο, με την συμμετοχή και της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNICEF κυρίας Μούσχουρη, έχει διττό στόχο. Από τη μια πλευρά, την ενημέρωση της ελληνικής κοινότητας του Τορόντο για τη φύση της συνεργασίας «Η Αγία Σοφία» – «Sickkids» και την δέσμευσή της να στηρίξει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην παιδιατρική ογκολογική φροντίδα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον Καναδά. Επίσης, στο πλαίσιο της βραδιάς θα συγκεντρωθούν χρήματα, τα οποία θα διατεθούν αποκλειστικά για την εκπαίδευση και επιμόρφωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου στο «Sickkids» του Τορόντο.
Την αμέριστη στήριξή της προς τους σκοπούς της «ΕΛΠΙΔΑ» εξέφρασε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και η σημαντική Ελληνίδα καλλιτέχνης, η οποία μάλιστα θυμήθηκε την πρώτη συναυλία που έδωσε το 1994 για την στήριξη του οράματος του Συλλόγου και της εμπνεύστριάς του κυρίας Βαρδινογιάννη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με την ευκαιρία της επιστροφής της στον Καναδά, με τον οποίο είναι συνδεδεμένη η μουσική της σταδιοδρομία, αναμένεται να επισκεφθεί το «Sickkids» για να συναντηθεί με την κλινική ηγεσία και να δει τη μονάδα αιματολογίας/ογκολογίας του νοσοκομείου.
«Με μεγάλη ευχαρίστηση μαθαίνουμε ότι η θρυλική Νάνα Μούσχουρη, υπέρμαχος της στήριξης των προσπαθειών για την υγεία των παιδιών μέσω του ρόλου της ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF επί πολλά χρόνια, είχε την καλοσύνη να συμφωνήσει να έρθει και πάλι στο Τορόντο για το gala. Νιώθουμε ταπεινοί μπροστά στην γενναιοδωρία της και τη βούλησή της να στηρίξει τον σκοπό μας» έγραψε στο μήνυμά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Νοσοκομείου για Άρρωστα Παιδιά, δρ. Μάικλ Απκον.
«Κανένα παιδί εκτός Ελλάδας για θεραπεία»
Όπως εξήγησε ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κ. Εμμανουήλ Παπασάββας, μετά το όραμα της δημιουργίας της πρώτης Παιδιατρικής Ογκολογικής Μονάδας, στόχος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και προσωπικά της προέδρου της είναι η δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου συνεργασιών που θα συμβάλλει στην εξέλιξη της Μονάδας σε κέντρο αριστείας. «Μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της Μονάδας έχουμε νοσηλεύσει 11.500 παιδιά στα νοσηλευτικά τμήματα κι έχουν πραγματοποιηθεί 54.000 ημερήσιες νοσηλείες, αξίζει να σημειωθεί ότι όποιο παιδί διαγνωσθεί με καρκίνο εισάγεται απευθείας στο Νοσοκομείο. Υπάρχει μηδενική αναμονή» τόνισε.
«Αυτό είναι το σύνθημά μας. Κανένα παιδί δεν χρειάζεται να φύγει για θεραπεία εκτός Ελλάδας. Πρέπει όλοι να ξέρουν ότι τα παιδιά που έρχονται εδώ λαμβάνουν άμεσα και αξιόπιστα την κατάλληλη θεραπεία» είπε η κυρία Βαρδινογιάννη στην διάρκεια της εκδήλωσης. Για τον λόγο αυτό, το προσωπικό της Παιδιατρικής Ογκολογικής Μονάδας λαμβάνει συνεχώς εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και επιμορφώνεται σε νέες τεχνικές σε μεγάλα Πανεπιστήμια και Κέντρα του εξωτερικού. Μια ακόμη ευκαιρία, προσφέρει και η νέα σύμπραξη με το Νοσοκομείο Παίδων του Τορόντο.
Το Νοσοκομείο για Άρρωστα Παιδιά – «Sickkids» είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον φημισμένα παιδιατρικά κέντρα που ασχολούνται ακαδημαϊκά με την παιδιατρική και βελτιώνει τη ζωή παιδιών εδώ και 140 περίπου χρόνια. Με ειδημοσύνη σε περισσότερες από 255 ειδικότητες, πολλές από τις οποίες δεν απαντώνται σε κανένα άλλο νοσοκομείο στον κόσμο, το «Sickkids» προσφέρει ό,τι καλύτερο στην τριτοβάθμια και τεταρτοβάθμια παιδιατρική φροντίδα. Το «Sickkids» είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο για την άριστη περίθαλψη που προσφέρει στους ασθενείς του, τη διεξαγωγή πρωτοποριακής έρευνας και τη διδασκαλία και εκπαίδευση των αυριανών επαγγελματιών του χώρου της υγείας