Ειδίκευση στην… εξαπάτηση ηλικιωμένων είχε 44χρονος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μέσα σε 4 μήνες απέσπασε από 22 ηλικιωμένους 67.000 ευρώ, τη στιγμή που σε βάρος του εκκρεμούσαν 3 εντάλματα σύλληψης και 25 καταδικαστικές αποφάσεις, με συνολική ποινή φυλάκισης 37 χρόνια, για παρόμοια αδικήματα!

Ο δράστης συνελήφθη, ύστερα από πολύμηνη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, την ώρα που προσέγγιζε 88χρονο, προσπαθώντας να τον εξαπατήσει και να του αποσπάσει χρηματικό ποσό.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 44χρονος προσέγγιζε ηλικιωμένα άτομα στις εισόδους των οικιών τους, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, συστηνόταν ως οικογενειακό τους πρόσωπο και προσποιούμενος τον τραπεζικό υπάλληλο, κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους και τα έπειθε να μεταβεί μαζί τους στην οικία τους.

Στη συνέχεια, προφασιζόμενος ότι κυκλοφορούν στην αγορά πλαστά χαρτονομίσματα, τους καλούσε να του επιδείξουν τα χρήματα που κατείχαν προκειμένου να διαπιστώσει εάν είναι πλαστά. Αφού του παρέδιδαν τα χαρτονομίσματα για δήθεν «έλεγχο γνησιότητας», είτε αποσπούσε την προσοχή των ηλικιωμένων και αποχωρούσε από την οικία είτε χρησιμοποιούσε σωματική ή ψυχολογική βία προκειμένου να τους αφαιρέσει τα χρήματα.

Ακόμα και σε περιπτώσεις στις οποίες δεν κατάφερνε να πείσει τους ηλικιωμένους για τους ισχυρισμούς του, τους ακολουθούσε στις οικίες τους και εκμεταλλευόμενος τη σωματική του δύναμη εισερχόταν σε αυτές.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 44χρονος, κατά το χρονικό διάστημα από 25-04-2014 έως 23-08-2014, προσέγγισε τουλάχιστον 22 άτομα, από τα οποία απέσπασε το συνολικό χρηματικό ποσό των 67.740 ευρώ.

Επιπλέον, σε βάρος του εκκρεμούν 3 εντάλματα σύλληψης για ληστεία και 25 δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 37 ετών για απάτες, κλοπές και ληστείες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο 44χρονος, το 2006, οπότε και εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών για παρόμοια αδικήματα, έλαβε πενθήμερη άδεια και δεν επέστρεψε ως όφειλε και έκτοτε αναζητείτο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχών άλλων παθόντων.