Τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας σχετικά με την περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλονται σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων και καθορίζονται από τον νόμο 4235/2014 (Α΄32), δεδομένου ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση των περιστατικών κακοποίησης και έλλειψης της απαιτούμενης φροντίδας των ζώων ζήτησε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας με επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ο κ. Κικίλιας ζήτησε από τον κ. Αθανασίου, οι παραβάτες να τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες έως είκοσι χιλιάδες ευρώ.
Όπως επισημαίνει ο κ. Κικίλιας στη σχετική επιστολή προς τον κ. Αθανασίου: «Επειδή τα φαινόμενα της κακοποίησης και της έλλειψης της απαιτούμενης φροντίδας των ζώων πέραν της ποινικής τους υπόστασης, αναμφίβολα προσβάλλουν βάναυσα τον πολιτισμό της ελληνικής κοινωνίας και διασύρουν διεθνώς την εικόνα της χώρας, κρίνεται σκόπιμο να αυστηροποιηθούν περαιτέρω οι προβλεπόμενες ποινές, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτρεπτική τους ισχύς και να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές οι διατάξεις για την προστασία των ζώων».
Εν τω μεταξύ οδηγίες και κατευθύνσεις, προς όλες τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, οι οποίες αφορούν στην κατάλληλη διαχείριση και αντιμετώπιση του θέματος της προστασίας των ζώων εκδόθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. οι εντολές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:«Την ανάληψη πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με οικείους συλλόγους, φιλοζωικές εταιρείες και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα προστασίας των ζώων. Μέριμνα για την ανάπτυξη από τους διοικούντες Αξιωματικούς, κατά τις συγκεντρώσεις του προσωπικού τους, του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην προστασία των ζώων. Ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη μελέτη και εφαρμογή της νομοθεσίας και των διαταγών που αφορούν στο αντικείμενο του θέματος. Εξειδίκευση των υπηρεσιακών ενεργειών με υποχρεωτική έκδοση ειδικότερων διαταγών, οδηγιών και κατευθύνσεων σε κάθε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων. Την άσκηση συνεχούς εποπτείας και ελέγχου στις Αστυνομικές Υπηρεσίες που επιλαμβάνονται σε περιπτώσεις αδικημάτων αναφορικά με θανάτωση, βασανισμό ή κακοποίηση ζώων, για το σύννομο και έγκαιρο χειρισμό και την ολοκλήρωση των σχετικών προανακριτικών ενεργειών».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως«είναι σαφές ότι η προστασία των ζώων και η ουσιαστική αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησής τους, αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για το Αρχηγείο της Ελληνική Αστυνομίας και ειδικότερα ως προς τον κατάλληλο χειρισμό υποθέσεων αυτού του είδους και την περιστολή του φαινομένου».