Οι ηλικιωμένοι που εγκληματούν ολοένα και πιο συχνά προβληματίζουν την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και τους ειδικούς.
Η άγρια δολοφονία του 39χρονου στο Αστρος Κυνουρίας για κληρονομικούς λόγους από τον 75χρονο πατέρα του αλλά και λίγες ώρες νωρίτερα η διάπραξη φόνου στη Ζάκυνθο από έναν 72χρονο που σκότωσε τον αδελφό του για κτηματικές διαφορές αποτελούν ένα μικρό δείγμα των «παππούδων που σκοτώνουν με χαρακτηριστική ευκολία και ορισμένες φορές με απίστευτη σκληρότητα», με κορυφαία τα εγκλήματα για λόγους τιμής ή για οικονομικές διαφορές.
Τουλάχιστον 5%-10% των ανθρωποκτονιών που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας –ετησίως καταγράφονται περίπου 100-150 φόνοι –αποδίδεται σε δράση ηλικιωμένων ανθρώπων. Ιδια ποσοστά παρατηρούνται στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με στελέχη των αρχών ασφαλείας, «ένα μείγμα φόβου και αισθήματος ανασφάλειας, η αίσθηση ότι υποτιμούνται ή αδικούνται, η αντίληψη ενδοοικογενειακής ισχύος που αποκτούν, οι ιδιοτροπίες και η άγνωστη δυναμική τους μπορεί να οπλίζουν τα χέρια δεκάδων ηλικιωμένων. Πρόκειται για ανθρώπους συνήθως με λευκό ποινικό μητρώο που κάνουν την εγκληματική υπέρβασή τους».

Επιστήμονες μιλούν για ένα «νέο εγκληματικό φαινόμενο που ενισχύεται και από την… αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά περίπου 10 χρόνια τις τελευταίες δεκαετίες, με τους 75χρονους ή τους 80χρονους να έχουν πλέον τη δύναμη αλλά ορισμένες φορές και τα απωθημένα για να προχωρούν σε εγκληματικές ενέργειες, έχοντας πλέον και την αίσθηση ότι λόγω ηλικίας δεν έχουν τίποτα να χάσουν».

Οπως αναφέρει ο καθηγητής Εγκληματολογίας κ. Αντώνιος Μαγγανάς, «η περίπτωση της δολοφονίας στο Αστρος Κυνουρίας με δράστη τον 75χρονο αναδεικνύει το ζήτημα της εγκληματικότητας των ηλικιωμένων που μπορεί να πούμε ότι δεν έχει αναλυθεί ιδιαίτερα και αποτελεί ένα νέο φαινόμενο στον χώρο της εγκληματολογίας. Εχουμε προχωρήσει σε πολλές αναλύσεις για τη θυματοποίηση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας αλλά όχι για τη διάπραξη αδικημάτων από αυτούς, που φαίνεται να αυξάνεται συνερχώς. Ο ηλικιωμένος άνθρωπος αισθάνεται φόβο και ανασφάλεια και κλείνεται στον εαυτό του με άγνωστες συνέπειες. Επιπλέον, αντίθετα με όσα πιστεύουν πολλοί, εξακολουθούν να αισθάνονται ότι έχουν ακμαίες δυνάμεις και κάθε άλλο παρά θέλουν να τους συμπεριφέρονται άσχημα ή να πιστεύουν ότι είναι αδύναμοι. Ακριβώς αυτή την αντίληψη των ηλικιωμένων ανθρώπων βλέπουμε και σε άλλα συμβάντα, όπως π.χ. στα τροχαία ατυχήματα που προκαλούν οδηγώντας οχήματα σε μεγάλη ηλικία ή στους πνιγμούς το καλοκαίρι, αφού προχωρούν σε παράτολμες κολυμβητικές κινήσεις και αποφεύγουν την επιστασία από νεότερα άτομα».


Μπαράζ… δολοφονιών

Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια σωρεία δολοφονιών από ηλικιωμένους ανθρώπους.
  • Ιανουάριος 2014: 74χρονος στο Αίγιο τραυμάτισε σοβαρά στο πόδι 14χρονο γιατί τον ενοχλούσε ο θόρυβος από το παιχνίδι του.
  • Ιανουάριος 2014: 71χρονος σκότωσε 26χρονη στα Φάρσαλα την οποία είχε αναλάβει τα τελευταία χρόνια υπό την προστασία του.
  • Φεβρουάριος 2014: 73χρονος στη Λάρισα μαχαίρωσε την 69χρονη γυναίκα του στην κοιλιά, η οποία και υπέκυψε στα τραύματά της.
  • Μάρτιος 2014: 79χρονος σκοτώνει στο χωριό Αβδέλλα Εβρου με μπαστούνι και μαχαίρι την 73χρονη σύζυγό του.
  • Μάιος 2013: έπειτα από καβγά 74χρονος σκότωσε στον Αγιο Παντελεήμονα την 32χρονη εγγονή του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
  • Σεπτέμβριος 2013: 74χρονος πυροβόλησε και σκότωσε με καραμπίνα στο χωριό Κόσμιο Κομοτηνής την 69χρονη γυναίκα του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
  • Αύγουστος 2012: Στον Μεσόπυργο Αρτας ένας 75χρονος σκότωσε με την καραμπίνα του τον 40χρονο γιο του γιατί τον κακομεταχειριζόταν. Ενα περιστατικό με εντυπωσιακές ομοιότητες με αυτό του Αστρους Κυνουρίας.
  • Αύγουστος 2011: 72χρονος στα Μαρεδιανά Κισσάμου σκότωσε τον 33χρονο γαμπρό του για οικογενειακές διαφορές.
  • Οκτώβριος 2011: 72χρονος σκότωσε έναν 43χρονο στην Κοκκινιά ύστερα από φιλονικία.
  • Μάιος 2010: 74χρονος σκότωσε στην Ηγουμενίτσα τον 59χρονο αδελφό του έπειτα από έντονο διαπληκτισμό για οικογενειακά και κληρονομικά θέματα.
  • Αύγουστος 2010: 77χρονος έσφαξε με μαχαίρι σε καφενείο στην περιοχή Ζωγράφου τον 62χρονο ιδιοκτήτη γιατί το θύμα δεν του δάνειζε χρήματα.
  • Μάιος 2009: 81χρονος στον Νέο Κόσμο πυροβόλησε με καραμπίνα και σκότωσε την 78χρονη πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
  • Οκτώβριος 2008: 80χρονος στο Ηράκλειο σκότωσε τον 47χρονο γαμπρό του επειδή του πήρε μια στοίβα καυσόξυλα από την ταράτσα του.
Και ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον πενταπλό φόνο στο Αγρίνιο, τον Νοέμβριο του 2006, όταν ένας 73χρονος κτηνοτρόφος και ο 37χρονος γιος του σκότωσαν εν ψυχρώ πέντε κυνηγούς γιατί τους… πατούσαν τα τριφύλλια και γιατί μίλησαν με άσχημο τρόπο στον 73χρονο.
  • Νοέμβριος 2008: 77χρονος σκότωσε στην Ορμυλία Χαλκιδικής 35χρονο οικοδόμο, πατέρα δύο παιδιών, γιατί δεν του είχε καταβάλει ενοίκιο της τάξεως των 300 ευρώ.
Συμβαίνουν και… αλλού

Την ίδια ώρα στο εξωτερικό καταγράφονται παρόμοια περιστατικά εντυπωσιακής βίας από ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Τον Οκτώβριο του 2012 ένας 80χρονος στο Φιέρι της Αλβανίας σκότωσε και αποκεφάλισε τη 18χρονη ερωμένη του. Τον Ιούλιο του 2012 στην Πάφο της Κύπρου 81χρονος σκότωσε την 78χρονη γυναίκα του έχοντας ως συνεργό του την 77χρονη κουνιάδα του. Τον Ιούλιο του 2013 στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας 71χρονος σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε άλλα πέντε (ανάμεσα σε αυτά και τη γυναίκα του) έχοντας κάποιες διαφορές για τα… κοινόχρηστα στην πολυκατοικία του. Στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Τον Ιανουάριο του 2011 74χρονος από τη Γένοβα σκότωσε δύο γείτονές του και τη σύζυγό του γιατί είχε υπόνοιες για ερωτικές σχέσεις τους.
Τέλος, τον Ιανουάριο του 2014 ένας 71χρονος σε κινηματογράφο της Φλόριδας σκότωσε 40χρονο γιατί τον ενοχλούσε ο ήχος από τα SMS που έστελνε.

HeliosPlus