Το δρόμο της επιστροφής έχουν πάρει οι νταλίκες των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, καθώς μετά το εμπάργκο που ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, δεν κατάφεραν να μπουν στη Ρωσία.

«Μόνο από το τελωνείο της Βέροιας αναχώρησαν τις τελευταίες ημέρες 70 φορτηγά με κατεύθυνση τη Ρωσία, χωρητικότητας περίπου 20 τόνων έκαστο. Ήδη, προχτές επέστρεψε ένα και χτες άλλα δύο, τα οποία όμως είχαν φτάσει μόνο μέχρι τη Ρουμανία. Για όσα φορτηγά δεν πρόλαβαν να βγουν εκτός των συνόρων της ΕΕ, η επιστροφή είναι ευκολότερη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τα φορτία που βρίσκονται στα όρια της ρωσικής επικράτειας. Εκεί, την κατάσταση περιπλέκουν οι τελωνειακές διαδικασίες για την επανεισαγωγή των φρούτων στην ΕΕ, αλλά και οι μεγάλες αποστάσεις. Κάποια από αυτά τα φορτία «βρίσκονται ήδη δέκα ημέρες στον δρόμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για ένα ευπαθές προϊόν, το οποίο συν τοις άλλοις σε μεγάλο μέρος της διαδρομής μεταφέρεται σε κακούς δρόμους με πολλούς κραδασμούς. Αύριο εκτιμούμε ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν και αυτά τα φορτηγά» πρόσθεσε.

Μεγάλες ποσότητες φρούτων έφυγαν προς εξαγωγή στη Ρωσία και από το τελωνείο της Σκύδρας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το τελωνείο Σκύδρας έχουν αναχωρήσει (από την 1η Αυγούστου) άλλα 50 φορτία.

Σύσκεψη παραγωγών στην Ημαθία το απόγευμα της Δευτέρας

Οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, οι αποζημιώσεις των παραγωγών, αλλά και η απόσυρση, απογραφή και καταστροφή της παραγωγής ως μόνη διέξοδος, θα συζητηθούν στο πλαίσιο σύσκεψης που συγκαλεί σήμερα η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας με τους εξαγωγείς των νομών Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κιλκίς.

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης επρόκειτο να τεθούν υπόψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιου Καρασμάνη, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιείτο στο υπουργείο, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, πάντως, η σύσκεψη αναβλήθηκε και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία πραγματοποίησής της.

Μπαράζ συσκέψεων για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία

Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Εξωτερικών για τις συνέπειες που έχει υποστεί η χώρα μας από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, στις εισαγωγές τροφίμων και οπωροκηπευτικών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον ευρωπαίο Επίτροπο. Την Πέμπτη η Κομισιόν θα συνεδριάσει για το θέμα και τέλος Αυγούστου αναμένεται Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και με την ελληνική πρεσβεία στην Μόσχα αλλά και με τον ομόλογο μου στην Ρωσία. Παρακολουθούν το θέμα και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κουρκούλας μετά το τέλος σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη συνέχεια ξεκίνησε περί τις 4.30 μ.μ. άλλη σύσκεψη, αυτή τη φορά στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αναμένεται να επιχειρηθεί μια αποτίμηση των επιπτώσεων στον προϋπολογισμό από το εμπάργκο αλλά και να εξακριβωθεί το οικονομικό μέγεθος της ζημίας των εξαγωγέων προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με κηβερνητική εκπρόσωπο κυρίαΣοφία Βούλτεψητο θέμα θα εξεταστεί συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς υπάρχουν κι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα.

Ετερο σενάριο προβλέπει την καταβολή των αποζημιώσεων μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών κ.Βαγγέλη Βενιζέλοτο θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί και στο επίπεδο του κρατικού Προϋπολογισμού.

Επίσης για το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εξαγωγέων Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας θα συζητήσουν τις συνέπειες της κρίσης, ενώ μια ειδική ομάδα θα εξετάσει τις δυνητικές συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο και θα προτείνει λύσεις.

Το ενδεχόμενο αποζημιώσεων για τις χώρες που έχουν πληγεί κερδίζει έδαφος, αφού και μεγάλες οικονομίες της ΕΕ βασίζουν ένα μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών τους στη ρωσική αγορά.

Βούλτεψη: Πλήρης αποζημίωση των αγροτών

Τη διαβεβαίωση ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν πλήρως, είτε από την ελληνική πλευρά είτε από την ΕΕ έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, η κ. Βούλτεψη έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η χώρα δεν θα αλλάξει συμμαχίες.

Η ίδια εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κρίση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσία θα εξομαλυνθεί σύντομα.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο παραγωγοί της Ημαθίας και της Κοζάνης ζήτησαν την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν στα αζήτητα λόγω του εμπάργκο, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων.

Διαβεβαιώσεις από το ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι σε στενή συνεχή συνεργασία με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και σε άμεση συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που είναι αναγκαίες ώστε:

Πρώτον, η επίπτωση του ρωσικού εμπάργκο (το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί) για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, να είναι η μικρότερη δυνατή, σε συνέχεια επαφών που είχαν γίνει και πριν την αναγγελία του.

Δεύτερον, να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους
εξαγωγικούς προορισμούς.

Το ΥΠΕΞ δεσμεύεται να προβεί σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις ώστε «να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις», «εάν παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες». «Οι έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως η ρωσική αγορά είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, αλλά «ο σχετικός κύκλος εργασιών σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένος και αντιμετωπίσιμος, σε εθνικό, και κατά μείζονα λόγο, σε κοινοτικό επίπεδο».

«Η χώρα μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στη διαμόρφωση και εφαρμογή των συλλογικών ευρωπαϊκών αποφάσεων συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με μόνο κριτήριο τη συνολική και μακροπρόθεσμη προστασία των εθνικών συμφερόντων, οικονομικών και διεθνοπολιτικών. Δεν βοηθούν, συνεπώς, τη διεθνή θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα, από το Κυπριακό μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, αποσπασματικές, νευρικές και δημοκοπικές αντιδράσεις, χωρίς πλαίσιο αναφοράς και χωρίς δυνατότητα απάντησης σε κανένα απλό ερώτημα για τις επιπτώσεις και το επόμενο βήμα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται, επίσης, πως οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις, ιδίως οι τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, αλλά και γενικότερα οι εμπορικές συναλλαγές, εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικό τρόπο.

«Πολιτικά, όλη η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωατλαντικής συμμαχίας είναι πάντα ένας αξιόπιστος Ευρωπαίος εταίρος που αξιοποιεί, όμως, όλες τις ειδικότερες περιφερειακές του ταυτότητες (βαλκανική, μεσογειακή, παρευξείνια) και όλες τις παραδοσιακές του σχέσεις, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και για να διασφαλισθεί η θετική εξέλιξη της συλλογικής Ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πολιτικής σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέτωπα. Πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με στόχο την ειρήνη και την σταθερότητα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοίεταίροι οφείλουν,επίσης,να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουνυποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕχώρες που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte στην ευρωπαϊκήπολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα Κ-Μ. Η θέση της χώρας σε όλα αυτά τα θέματα διαμορφώνεται στο πλαίσιο της πάγιας εθνικής στρατηγικής και εκφράζεται με ταυτόσημους όρους από τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στις επαφές με τους άλλους Αρχηγούς κρατών ή Κυβερνήσεων, από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στις επαφές με τους ομολόγους τους και από όλους τους Υπουργούς στις αντίστοιχες συνθέσεις του Συμβουλίου (Υπουργών) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ο.κ. Αυτό ισχύει στην κρίση στην Ουκρανία και σε όλα τα άλλα – πολλά δυστυχώς – μέτωπα της διεθνούς πολιτικής, ιδίως στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

ΑΝ.ΕΛ: Το ΥΠΕΞ στρουθοκαμηλίζει

«Το ΥΠΕΞ στρουθοκαμηλίζει με τις ανακοινώσεις του περί αποζημιώσεων» τονίζει σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

«Η συγκυβέρνηση ήθελε να παραστήσει το λιοντάρι, αλλά δεν υπολόγισε ότι η ρωσική αρκούδα δεν αστειεύεται και τελικά της παρέδωσε για μια μπουκιά χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και ενδιάμεσους επιχειρηματίες» σημειώνει ο κ. Κουίκ και την καλεί «να βγάλει το κεφάλι από την άμμο και να πληρώσει στο ακέραιο, χωρίς αστερίσκους, το αντίτιμο των απερίσκεπτων επιλογών της».