Δεν υπάρχει για την ελληνική κυβέρνηση κανένας δεσμευτικός στόχος υποχρεωτικών απολύσεων πέραν του 2014 υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η τοποθέτηση δημόσιων υπάλληλων στη χαμηλότερη βαθμολογική κλίμακα δεν συνδέεται με απολύσεις, διαθεσιμότητα και ενδεχόμενες μισθολογικές μειώσεις.

Εισηγούμενος την τροπολογία για τον μηχανισμό αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως κατατέθηκαν συμπληρωματικές διατάξεις, οι οποίες δεν αλλάζουν τον πυρήνα του μηχανισμού. Όπως είπε, διατηρούνται οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις, τις οποίες επισήμανε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται όχι σαν εργαλείο τιμωρίας, αλλά ως εργαλείο βελτίωσης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλλιεργούσαν κλίμα ότι «χρειαζόμαστε την υποχρεωτική ποσόστωση προκειμένου να αναζητήσουμε επιπρόσθετες δεξαμενές απολύσεων», σημειώνοντας πως αυτό δεν υπάρχει προφανώς στις προθέσεις του υπουργείου, όπως και δεν υπάρχει πουθενά συμπληρωματικός στόχος υποχρεωτικών απολύσεων πέραν του 2014.

«Δεν υπήρχε λοιπόν κανένας λόγος να ανακαλύψουμε περισσότερες κατηγορίες προς απόλυση δημόσιων υπαλλήλων, όταν δεν υπάρχει κανείς τέτοιος δεσμευτικός στόχος για την ελληνική κυβέρνηση» είπε και διευκρίνισε: «Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε με το εργαλείο αυτό αξιολόγησης [μεταβατικό’] επανέλαβε ο υπουργός) είναι να εμπεδώσουμε επιτέλους μια κουλτούρα αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση και να απαντήσουμε στην πράξη στον απαράδεκτο εξισωτισμό ο οποίος επικράτησε».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η έννοια του καλού υπαλλήλου εξανεμίζεται όταν όλοι παίρνουν άριστα. «Δεν είναι, όμως, όλοι καλοί και θα πρέπει να γίνεται διάκριση, όχι με σκοπό την τιμωρία αλλά τη βελτίωση» είπε και απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ -όταν ο Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε για «στίγμα»- σημείωσε: «Δεν υπάρχει στίγμα ανεπαρκούς. Αν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του θα πρέπει να του επισημανθεί, και να γίνουν προτάσεις βελτίωσης που τυποποιούνται στην τροπολογία. Πίσω από αυτήν την παρατήρηση περί στίγματος κρύβεται η νοοτροπία αυτή ακριβώς που πρέπει να πολεμήσουμε, ότι είμαστε όλοι το ίδιο και είμαστε όλοι συνάδελφοι και τελικώς τιμωρείται ο καλός υπάλληλος που καλύπτει τον ανεπαρκή».

Τέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι η υποχρεωτική ποσόστωση δεν αλλάζει, έχει βελτιωθεί το πλαίσιο της παρέμβασης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν συνδέεται με διαθεσιμότητα, απολύσεις και μείωση μισθού. «Θα εφαρμοστεί το μέτρο για το 2013, με μια μικρή χρονική παράταση, που επίσης ρυθμίζεται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσχέρειες [και δικαστικές], οι οποίες προέκυψαν στη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αποσκοπούν στη μείωση των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι για την κυβέρνηση προτεραιότητα είναι η μείωση της γραφειοκρατίας.

Όπως σημείωσε είναι απολύτως απαραίτητο, αφού το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα που ασφυκτιούν από παρωχημένους κανονισμούς και γκρίζες ζώνες και που αυξάνουν το κόστος του επιχειρείν, αλλά και δημιουργούν πολλές εν δυνάμει εστίες διαφθοράς.

«Η προσπάθεια για τη μείωση των διοικητικών βαρών είναι σημαντική, αφού οι συνθήκες πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένουν σε ρευστότητα, παραμένουν περιορισμένες. Το κόστος γραφειοκρατίας βαραίνει δυσανάλογα τις νέες επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ενημέρωσε επίσης ότι αναμένεται από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση για την αύξηση του ορίου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ στα 10.000 ευρώ, γεγονός που καθιστά σαφές το όφελος για την οικονομία, όπως ανέφερε.

Στη Βουλή τροπολογία για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Βελτιώσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης προβλέπονται σε τροπολογία, που κατέθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», ενώ παραμένει η ποσόστωση στη συγκριτική βαθμολογία των υπαλλήλων.

Με την τροπολογία διευκρινίζεται, όπως έχει επισημάνει πολλές φορές δημοσίως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ότι οι εκθέσεις αξιολογήσεις του έτους 2013 δεν θα επιφέρουν καμία δυσμενή έννομη συνέπεια -μισθολογικού, υπηρεσιακού ή άλλου χαρακτήρα- για τους αξιολογούμενους υπαλλήλους.

Αποσαφηνίζεται, επίσης, εκ νέου ότι το ισχύον σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων εφαρμόζεται αποκλειστικά για το έτος αξιολόγησης 2013.

Για το έτος 2014 η αξιολόγηση θα διενεργηθεί βάσει του νέου, πάγιου συστήματος που θα θεσπιστεί εντός των προσεχών μηνών.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, η συγκριτική αξιολόγηση είναι ένα εργαλείο καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, αλλά και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και για τον λόγο αυτόν, προσδιορίζονται συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης των υπαλλήλων που θα αξιολογηθούν στη χαμηλότερη κλίμακα.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι θα βαθμολογούνται με το νέο σύστημα αξιολόγησης με 9-10 έως το 25%, με 7-8 έως και το 60% και με 1-6 το 15%.

Τα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης των υπαλλήλων, με τη χαμηλότερη βαθμολογία, περιλαμβάνουν τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ – Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, την επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές δια βίου μάθησης, την ανάπτυξη ορισμένης δεξιότητας, τη βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και την εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας.

Επίσης, σημειώνεται ότι η τροπολογία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας αξιολόγησης, σε περίπτωση που ο υπάλληλος δεν προβεί στην αυτοαξιολόγηση.

Εάν, δηλαδή, η αυτοαξιολόγηση δεν υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η περαιτέρω διαδικασία (εισήγηση και αξιολόγηση των υπαλλήλων) δεν αναστέλλεται. Τα στοιχεία των αξιολογούμενων και η περίοδος αξιολόγησης συμπληρώνονται από την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού.

Οι προθεσμίες για τις εκθέσεις αξιολόγησης επανακαθορίζονται ως εξής:

  • Έως την 1η Σεπτεμβρίου εκδίδεται η απόφαση επιμερισμού ποσοστών
  • Εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου συντάσσεται η αυτοαξιολόγηση, μετά το πέρας του οποίου συντάσσονται εντός 15 ημερών οι εισηγήσεις, εφόσον απαιτούνται.
  • Εντός μηνός από το πέρας της προθεσμίας συμπλήρωσης της αυτοαξιολόγησης ή της εισήγησης, εφόσον απαιτείται, συντάσσονται οι εκθέσεις αξιολόγησης από τους αξιολογητές.

Απόψε η ψηφοφορία

Σε ψηφοφορία τίθεται απόψε, στις 19:30, στο Β’ Θερινό Τμήμα, στα άρθρα και τις τροπολογίες του, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Μεταξύ των σημαντικών ρυθμίσεων (για το επικουρικό ταμείο των ένστολων, το πόθεν έσχες, τις δημόσιες συμβάσεις και την δημοσίευσή τους στον Τύπο) περιλαμβάνεται και η παραπάνω τροπολογία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον τρόπο αξιολόγησης των δημόσιων υπάλληλων.