Εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση της αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο, με την ποσόστωση του 15% στη κλίμακα βαθμολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων να έχει προκαλέσει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενδοκυβερνητικές τριβές. Η αξιολόγηση θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι σχέσεις των κκ. Βενιζέλου και Μητσοτάκη έχουν δοκιμαστεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς αναπτύχθηκε -και με καυστικές δηλώσεις- αντιπαράθεση μεταξύ του ΠαΣοΚ και του αρμόδιου υπουργού για τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο. Ο κυβερνητικός εταίρος εκφράζει αντιρρήσεις σχετικά με την αρνητική ποσόστωση του 15% κατά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για το ζήτημα των ποσοστικών στόχων στις απολύσεις. Ωστόσο δεν είναι σαφές μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένο το ΠαΣοΚ να επιμείνει σε διαφοροποιήσεις ως προς την αξιολόγηση. Μέχρι τώρα ασκεί κριτική χωρίς να έχει θέσει ζήτημα πλήρους απόσυρσης της υποχρεωτικής ποσόστωσης, κυρίως του 15% στην κλίμακα βαθμολόγησης για την κακή επίδοση των υπαλλήλων.
Από την πλευρά του το επιτελείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν αποδέχεται αλλαγές που να αγγίζουν τον πυρήνα της αξιολόγησης και του νόμου που έχει ψηφισθεί, αν και δεν έχει αντίρρηση για ορισμένες τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν ευχερέστερη την εφαρμογή του.
Ήδη η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου είχε κάνει προτάσεις βελτίωσης του Ν. 4250/2014 για την αξιολόγηση, με κυριότερη μια προσθήκη σε διάταξη του νόμου, η οποία να ορίζει ότι «κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή».
Πάντως, μένει να φανεί αν η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Μητσοτάκη αποτελέσει απαρχή για τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού, με εκατέρωθεν διευκρινίσεις, αλλά και για την ανεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για αλλαγές.