Λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας θα αναζητήσουν το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε σύσκεψη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κύριο θέμα της σύσκεψης τα οικονομικά της εκπαίδευσης, η αναζήτηση μέτρων στήριξης των ΑΕΙ αλλά και ενίσχυσης των προϋπολογισμών τους οι οποίοι εφέτος «πέφτουν» και 20% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Η ενίσχυση της παιδείας και η αναζήτηση τρόπου για να εξέλθει των πολιτικών λιτότητας είναι ένα γενικότερο θέμα που αναμένεται να τεθεί, ενώ ο κ. Λοβέρδος όπως είναι γνωστό βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για να φύγουν οι ειδικοί λογαριασμοί έρευνας των ΑΕΙ (ΕΛΚΕ) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών στην οποία έγινε πρόσφατα προσπάθεια να ενταχθούν, ώστε να απελευθερωθεί σε ένα βαθμό η διαχείριση των οικονομικών τους.
Οι μετεγγραφές
Ένα άλλο μεγάλο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί είναι οι μετεγγραφές φοιτητών που εφέτος αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν. Για το θέμα αναζητούνται λύσεις ενίσχυσης των κεντρικών πανεπιστημίων, καθώς οι αποφάσεις για ελεύθερες μετεγγραφές μεγάλου αριθμού των κατηγοριών που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες έχει ήδη αποφασιστεί κατά την προηγούμενη σύνθεση της κυβέρνησης.
«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος, εάν οι αιτήσεις για μεταγραφές των δικαιούμενων, κατά την έννοια του νόμου, είναι πάρα πολλές και ούτε οι σχετικές συζητήσεις που γίνονται με τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια είναι «άνετες» και «ήσυχες»» δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Αντίθετα, εκφράζουμε όλοι ανησυχία και αναζητούμε εφαρμογή του νόμου με μεθόδους που θα διευκολύνουν τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν. Νομίζω ότι η διαβούλευση θα αρχίσει να καταλήγει τον Σεπτέμβριο, γιατί αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι Σύνοδοι των Πρυτάνεων και των Προέδρων και τότε θα ενημερώσουμε και την Επιτροπή για ειδικές λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης που ψήφισε η Βουλή και έχει την έγκριση όλων των κομμάτων, απ’ ό,τι φάνηκε τον Μάιο αλλά και από άλλες συνεδριάσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Προς μείωση η ύλη του Λυκείου
Ακόμη επανέλαβε ότι θα μειωθεί η ύλη στην Α’ και στη Β’ Λυκείου, αλλά μεγάλες αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα ειδικά του Λυκείου δεν θα γίνουν. «Έχουμε ήδη συνεννοηθεί με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να μειώσουμε σχετικά την ύλη, γιατί δεν βγαίνει. Μία σχετική μείωση της ύλης όχι σε όλα τα αντικείμενα, αλλά εκεί που η ίδια η πρακτική τροφοδότησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με την εμπειρία της διαμαρτυρίας στην εμπειρία θα κάνουμε κάποιες μικρές παρεμβάσεις» κατέληξε.