Τον κώδωνα του κινδύνου για το λιμάνι της Σκιάθου κρούει η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ).
Σε ανακοίνωση της η ΠΕΠΕΝ σημειώνει πως «η Ένωσή μας έχει επανειλημμένα επισημάνει τις ελλείψεις στα λιμάνια των νησιών μας κι έχει προτείνει στους αρμόδιους φορείς λύσεις για την άρση των ελλείψεων αυτών.Αντί όμως η παρέμβασή μας αυτή να βρεί την ανταπόκριση που πρέπει από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των λιμένων, εκείνοι εφαρμόζουν την εύκολη λύση των διώξεων των πλοιάρχων των πλοίων».
Όπως επισημαίνει, πρόσφατα περιστατικά υπήρξαν στο λιμάνι της Σκιάθου, «το οποίο η αδιαφορία των υπευθύνων το έχει κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνο. Η λύση που εφαρμόζουν είναι το γνωστό κυνηγητό των πλοιάρχων»
Σε επιστολή που απέστειλε η ΠΕΠΕΝ προς τον λιμενάρχη Σκιάθου και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου τους ζητείται να καταθέσουν τις απόψεις τους σε θέματα όπως: Ναυτιλιακή σήμανση, ναυτιλιακοί κίνδυνοι, λιμενικές υποδομές (προβλήτας πρόσδεσης), αριθμός προβλητών για ταυτόχρονη άφιξη δυο επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων, ασφαλείς πρακτικές φορτοεκφόρτωσης πλοίων, δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διεύθυνση ανέμων ως προς την πρυμνοδέτηση των πλοίων, ταχύτητα εξυπηρέτησης διακινούμενων προσώπων και αγαθών, αστυνόμευση θαλάσσιου χώρου εντός λιμενολεκάνης από τουριστικά σκάφη.
Σε επιστολή επίσης με αποδέκτες τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Ναυτιλίας κ.κ. Αθ. Μπούσιο και Αθ. Χριστόπουλο, τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ κ. Ι. Χαλά, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου και τον λιμενάρχη Σκιάθου η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων επισημαίνει πως «με την παρούσα επιστολή θέλουμε να αναφερθούμε στην τραγική κατάσταση του λιμανιού της Σκιάθου και των κινδύνων που εγκυμονεί λόγω της αδιαφορίας των υπευθύνων και πως ως γνωστό (με μαγικό τρόπο), κάποια στιγμή, επιφορτώνονται τα πάντα για μια ακόμα φορά στις πλάτες των πλοιάρχων. Άλλωστε γνωστό το «για όλα φταίει ο πλοίαρχος»».
Η ΠΕΠΕΝ σημειώνει πως «οι πλοίαρχοι των επιβατηγών πλοίων που χρησιμοποιούν το λιμάνι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα που αυξάνονται λόγω της υψηλής κίνησης του λιμανιού ειδικά τους θερινούς μήνες. Όπως όλοι γνωρίζετε, μόνο ένα μικρό μέρος του υπάρχοντος προβλήτα έχει μείνει για να προσδένουν τα πλοία, που οφείλεται στο πρόβλημα επί σειρά ετών της γνωστής υποσκαφής».
Αναφέρει ακόμη ότι «στη πολύ μικρή αυτή θέση, οι πλοίαρχοι για αποφυγή εμπλοκής των αγκυρών τους με τα γειτονεύοντα και ατάκτως παραβεβλημένα τουριστικά σκάφη το αποφεύγουν αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο. Απόφαση που νομίζουμε ότι έχει να πάρει μόνο ο Πλοίαρχος και ουδείς άλλος. Με πρόσφατη λοιπόν επιστολή του Λιμενικού Ταμείου, η οποία κρίνεται απολύτως απαράδεκτη, δίνονται «εντολές» στους πλοιάρχους για τον τρόπο με τον οποίο θα αναχωρούν από τον προβλήτα, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα βοηθήματα λιμένος ώστε να κινείται το πλοίο χωρίς μηχανές».