Για αποδυνάμωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) οι οποίοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους «για τη στασιμότητα η οποία παρατηρείται στο υπουργείο Υγείας, όσον αφορά την προώθηση λύσεων σε τρέχοντα και επείγοντα προβλήματα».
Όπως επισημαίνουν, τα δημόσια νοσοκομεία «έχουν υποστεί στελεχιακή, υλική και χρηματοδοτική αποδυνάμωση, αλλά δεν αναλαμβάνονται μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες τέτοιες οι οποίες να δημιουργούν συνθήκες αξιοπρεπούς περίθαλψης των πολιτών για το ορατό μέλλον». Η διαδικασία για την πρόσληψη των 1.000 και πλέον γιατρών, οι οποίοι έχουν κριθεί και επιλεγεί από τα αντίστοιχα συμβούλια, προωθείται με το σταγονόμετρο, οι προσλήψεις επικουρικών ιατρών -ιδιαίτερα στην περιφέρεια- αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες και οι νοσοκομειακοί γιατροί, παρά τις εξαγγελίες για αποκατάσταση των αδικιών, αλλά και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, περιμένουν…
Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι οι μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) καρκινοβατούν και οι ασφαλισμένοι αναζητούν λύσεις στην ιδιωτική περίθαλψη, πληρώνοντας από το υστέρημά τους. «Η ένταξη των γιατρών του ΠΕΔΥ σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης καθυστερεί αδικαιολόγητα, η τακτοποίηση ζητημάτων τους, επιστημονικών και εργασιακών, δεν προωθείται και η πρόσληψη των επικουρικών παραμένει προς υλοποίηση στο μέλλον» σημειώνουν.
Για ΕΟΠΥΥ και διαγνωστικά
Για τον ΕΟΠΥΥ αναφέρουν ότι αποτελεί μια γκρίζα πραγματικότητα, δημιουργεί παθογένεια σε όλο το σύστημα υγείας και δεν εξοφλεί τους παρόχους υγείας, όπως έχει υποχρέωση. «Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών παραμένει επίσης στα ζητούμενα, το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων, με τις πρόχειρες και ακατανόητες υπουργικές αποφάσεις, αναστέλλεται συνεχώς από το ΣτΕ, το clawback όμως παραμένει για να καλύψει την ανικανότητα στην προώθηση ενεργειών και ουσιαστικών λύσεων» προσθέτουν.
Επίσης, καταγγέλλουν ότι δεν προωθείται η πρόταση του ΠΙΣ για τα διαγνωστικά εργαστήρια, με το ατομικό πλαφόν ανά πάροχο και περιφέρεια, προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των εργαστηρίων. «Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης στην προώθηση του σχεδίου της υπουργικής απόφασης το οποίο είχε συναποφασιστεί μεταξύ ΠΙΣ και υπουργείου, το σχέδιο αυτό, δυστυχώς, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις και δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσει, παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου».
Όσον αφορά τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, τονίζουν ότι δεν υλοποιείται η πρότασή τους για σύναψη εθνικής συλλογικής σύμβασης με τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, προς αντικατάσταση των παλαιών συμβάσεων που έχουν λήξει, με ελευθερία πρόσβασης όλων των γιατρών. «Η στασιμότητα όσον αφορά τις συμβάσεις γιατρών και εργαστηρίων παραμένει, προς δόξα των οπαδών της ανεπάρκειας και της ανικανότητας».
Στο «κόκκινο» οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων
Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων. Η ετήσια επιχορήγηση εξαντλήθηκε, αν και βρισκόμαστε στο μέσον του έτους, με σημαντικές επιπτώσεις στην παρεχόμενες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), το προσωπικό βρίσκεται κάτω των ορίων ασφάλειας. «Οι 2.900 προσλήψεις προσωπικού που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, αν γίνουν, είναι σταγόνα στον ωκεανό» σημειώνουν και προσθέτουν: «Ξεκίνησε η απαξίωση και η συρρίκνωση των διασυνδεόμενων Νοσηλευτικών Μονάδων με μετακινήσεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού προς τα νοσοκομεία έδρα των Νομικών Προσώπων. Τελικός στόχος η κατάργηση των 50 διασυνδεόμενων νοσοκομείων».