«Στον ίδιο κλοιό του Νίκου Μαζιώτη είναι και ο Χριστόδουλος Ξηρός. Γνωρίζουμε από τις αρχές καλοκαιριού ότι είναι και αυτός στην Αθήνα και περιμένουμε την επόμενη κίνησή του. Ξέρουμε ότι είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Μαζιώτη και ήδη έχει υπάρξει σημαντική προεργασία για τη σύλληψή του. Στη συγκέντρωση στοιχείων για τις κινήσεις τους υπήρχε βοήθεια και ξένων υπηρεσιών…».
Σε αυτή την αναφορά προχώρησε υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σε σχέση με τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και του 56χρονου καταζητούμενου, πρώην μέλους της 17Ν, Χριστόδουλου Ξηρού. Οι αξιωματικοί θεωρούν «μείζον ζήτημα» τη σύλληψη του Ξηρού υπό τον φόβο συμμετοχής του σε ανταποδοτικό αιματηρό πλήγμα για τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη πριν από δύο εβδομάδες στο Μοναστηράκι.

Φόβοι και ενδείξεις
Παράλληλα συνεκτιμάται ότι ήταν αυτός που είχε στείλει το δέμα-βόμβα στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας τον περασμένο Απρίλιο, εν ονόματι της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» (ΣΠΦ). Εκτιμάται μάλιστα ότι αν είχε εκραγεί θα είχε σκοτώσει πολλούς αστυνομικούς αλλά και πολίτες. Οι αστυνομικοί φοβούνται πάντως ότι αν τις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει σημαντική εξέλιξη για τον εντοπισμό των άφαντων «ανταρτών πόλης», θα υπάρξει επιχειρησιακή ανασύνταξή τους και οργάνωση νέας επίθεσης πιθανόν με αστυνομικό στόχο…
Ο Χρ. Ξηρός εξαφανίστηκε ύστερα από παραβίαση εννιαήμερης άδειας που είχε πάρει την περασμένη Πρωτοχρονιά μετά το περιώνυμο «ρεβεγιόν» με φυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» στον Κορυδαλλό. Μέλη της οργάνωσης αυτής αλλά και της FAI («Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία») φαίνεται να έχουν φροντίσει για το σύστημα υπόθαλψής του που εκτιμάται ότι έχει ορισμένες ομοιότητες με αυτό του Ν. Μαζιώτη.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν σειρά «ενδείξεων» που συνδέουν τον Χρ. Ξηρό με τον Ν. Μαζιώτη. Πρώτον, από την περίοδο 2009-2011 είχαν βρεθεί ορισμένα στοιχεία που συνέδεαν την «πρώτη φάση» της δράσης του «Επαναστατικού Αγώνα» με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Είχαν εντοπισθεί στοιχεία «επίμαχων» τηλεφωνικών συνομιλιών στην περίπτωση της φονικής έκρηξης τον Μάρτιο του 2010 βόμβας –με θύμα έναν 15χρονο Πακιστανό –στα Πατήσια που αναδείκνυαν πιθανές σχέσεις των δύο οργανώσεων.
Επιπλέον, είχε διαπιστωθεί ότι δείγμα DNA σε ένα όπλο μέλους της «Συνωμοσίας» που είχε εντοπισθεί το 2010 στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη ταυτίζεται με βιολογικό υλικό που ανιχνεύθηκε σε εργαλειοθήκη η οποία βρέθηκε την ίδια χρονιά στη γιάφκα του «Επαναστατικού Αγώνα» στην Κυψέλη. Το συγκεκριμένο δείγμα DNA με κωδικό «Χ-15» παραμένει ακόμη και σήμερα άγνωστο σε ποιον ανήκει.
Συν τοις άλλοις, από το αρχικό διάστημα φυγής του Χρ. Ξηρού είχαν υπάρξει αναφορές για επαφές του με τον Ν. Μαζιώτη. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στέκονται ακόμη και σε μια ανάρτηση του ήδη συλληφθέντος Ν. Μαζιώτη που έσπευδε να αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τον Χρ. Ξηρό. Με δεδομένο ότι ο Μαζιώτης είχε αρνηθεί τη συμμετοχή του σε ληστείες αλλά και ότι δεν είχε καμία επαφή με τον επίσης καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα –κάτι που επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες –πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι η αλήθεια επίσης είναι εντελώς διαφορετική…

Η μεταγωγή στη Θεσσαλονίκη
Πιθανόν αυτοί οι συσχετισμοί να οδήγησαν και τις αρχές ασφαλείας στην απόφαση για αιφνιδιαστική μεταγωγή του Ν. Μαζιώτη στις Φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μην υπάρξουν επαφές του με κρατούμενους αντιεξουσιαστές στον Κορυδαλλό. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταγωγή του Ν. Μαζιώτη στη Θεσσαλονίκη θα προκαλέσει κίνηση διαμαρτυρίας από τους νομικούς εκπροσώπους του συλληφθέντος, αφού δεν έχουν συνεκτιμηθεί δεδομένα για την ανάγκη ειδικής ιατρικής βοήθειας αναφορικά με τον τραυματισμό του από σφαίρα αστυνομικού κατά τη σύλληψή του στο Μοναστηράκι. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, μόνο γιατροί του «Ευαγγελισμού» που προχώρησαν σε αυτή την ειδική χειρουργική επέμβαση θα μπορούν να παρακολουθήσουν με επιτυχία τη μετεγχειρητική πορεία του.

HeliosPlus