Σοκ προκαλεί σε στελέχη της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το έμφραγμα των 400.000 εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Από αυτές οι 81.000 είναι αδίκαστες φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά πρωτοδικεία και 15.000 στα διοικητικά εφετεία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος» οι συναντήσεις των τροϊκανών με στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν ως αντικείμενο πώς θα εκκαθαριστούν σύντομα όλες αυτές οι υποθέσεις και πώς θα εισπραχτούν τα αναμενόμενα. Οι πιέσεις από την άλλη πλευρά είναι έντονες και αφορούν και τις υποθέσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στα ειρηνοδικεία της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, την περασμένη Πέμπτη, συμφωνήθηκε να δοθεί το ποσό του 1.000.000 ευρώ από την Task Force και να διατεθεί σε υποδομή και τεχνογνωσία ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ταχεία εκκαθάριση των υποθέσεων με σύγχρονους θεσμούς, όπως η ηλεκτρονική επίλυση ή η εξωδικαστική διευθέτηση των διαφορών…
Οι συζητήσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης


Μέσα στον Ιούλιο συχνές συναντήσεις είχαν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το αντικείμενο των συναντήσεων ονομάζεται επίσημα «η πορεία υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης». Επί της ουσίας όμως οι συναντήσεις, που ήταν σε καλό κλίμα αλλά όχι χωρίς διαφοροποιήσεις, είχαν ως σκοπό από την πλευρά των τροϊκανών να πιέσουν το υπουργείο να ασκήσει πίεση με τη σειρά του στη Δικαιοσύνη, ώστε να συντομευθεί η εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων. Βεβαίως τα ποινικά δεν μπορούν να είναι αντικείμενο οποιασδήποτε συζήτησης διότι αυτό θα συνιστούσε συνταγματική εκτροπή.
Εκνευρισμό προκάλεσε στην τρόικα (τεχνικά στελέχη) η παραδοχή του υπουργείου για τις σε εκκρεμότητα διοικητικές υποθέσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, που παρουσίασαν και τα δικά τους στοιχεία, γα τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που ανέρχονται στις 96.000. Βεβαίως από την ελληνική πλευρά ειπώθηκε ότι δεν είναι σίγουρο πως όλες οι αποφάσεις θα είναι εισπρακτικές για το Ελληνικό Δημόσιο. Αντίθετα τονίστηκε ότι κάποιες θα δικαιώσουν και τους πολίτες που έχουν προσφύγει εναντίον αποφάσεων των ΔΟΥ!
Ως πρωτοφανές γεγονός αντιμετώπισαν οι τροϊκανοί και το γεγονός των 400.000 εκκρεμών διοικητικών αποφάσεων. Υπήρξε βέβαια και αναγνώριση των ως σήμερα μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που φέρνει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος συντάχθηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Οπως ειπώθηκε από την ελληνική πλευρά ο νέος Κώδικας αλλάζει σημαντικά τη φιλοσοφία της Πολιτικής Δίκης και γεννάει μεγάλες προσδοκίες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων σε πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία.
Ενα άλλο θέμα για το οποίο έχουν λόγο οι δανειστές μας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και της κυβέρνησης είναι η τρέχουσα κατάσταση στον τομέα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Βεβαίως η υπόθεση αυτή είναι αρμοδιότητα και των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν καλά ενημερωμένοι για τις μεγάλες καθυστερήσεις, όπως και για τις μακρινές δικασίμους που ορίζονται για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Το ζήτημα της αφερεγγυότητας συσχετίζεται με τη γενικότερη κατάσταση στα «κόκκινα» δάνεια αλλά και τις σχετικές νομοθετικές προτάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δικαστική και εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών, που θα εισαχθούν τον Σεπτέμβριο στο αρμόδιο κυβερνητικό Συμβούλιο για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους.
Πιέζουν για εξωδικαστικές επιλύσεις


Από την πλευρά τους οι τροϊκανοί πιέζουν ιδιαίτερα για εξωδικαστική επίλυση των διαφορών ώστε να μην υπάρχει το έμφραγμα στα δικαστήρια. Βέβαια στην Ελλάδα, όπως εξήγησαν τα στελέχη του υπουργείου, δεν είναι πολύ δεκτικοί είτε οι πολίτες είτε οι Αρχές για την εξωδικαστική επίλυση. Πάντως από την τρόικα επέμεναν ότι για παράδειγμα τα θέματα των οφειλών των πολιτών στις τράπεζες μπορούν να λυθούν με διαπραγμάτευση μεταξύ των οφειλετών και των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να μάθουν λεπτομέρειες και για την πρόοδο του Σχεδίου Δράσης για την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, κυρίως την πρόοδο των έργων, αλλά και των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών στην Ελλάδα, που είναι ο θεσμός της διαμεσολάβησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ