Γαϊτανάκι οι υποθέσεις απάτης και φοροδιαφυγής από έναν εκπαιδευτικό όμιλο. Πρόσφατες είναι οι ανακοινώσεις (https://www.tovima.gr/society/article/?aid=614396) της Οικονομικής Αστυνομίας για τη νέα απάτη που έστησε το ΙΕΚ DOMI επιβαρύνοντας τα δημόσια ταμεία. Είχε προηγηθεί η επιβάρυνση του ΙΚΑ από τον προηγούμενο οργανισμό, ΙΕΚ Δομή, ο οποίος επίσης χρησιμοποιώντας ιστό εταιρειών-«μαϊμού» επιβάρυνε το ΙΚΑ με 6 εκατ. ευρώ. Αυτή η απάτη είχε έρθει στο φως από «Το Βήμα» (https://www.tovima.gr/society/article/?aid=492720) και με αφορμή μήνυση του διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου.
Εν ολίγοις, οι ίδιοι έστησαν τη δεύτερη εταιρεία επιχειρώντας να ξεγλιστρήσουν από την πληρωμή των δεόντων στα δημόσια ταμεία, αλλά τους πρόδωσαν τα ονόματα. Στέλεχος του ΙΚΑ εντόπισε την απάτη και προκάλεσε απόφαση για συνυπευθυνότητα.
«Τσέπωσαν» 18,9 εκατ. ευρώ


Περίπου 14 άτομα εμπλέκονται, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην απάτη. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ταξίαρχο κ. Απόστολο Αλαμάνα, έπειτα από πολύμηνη έρευνα προκύπτει ότι «οι ιδιοκτήτες του Ομίλου, οι οποίοι είναι συγγενείς μεταξύ τους, ίδρυσαν με νομότυπους τρόπους εταιρείες στις οποίες τοποθέτησαν «αχυρανθρώπους» ως νομικά υπευθύνους και δήθεν διαχειριστές. Λειτουργούσαν με αποκλειστικό σκοπό τη διαφημιστική προβολή και την «ενοικίαση» διοικητικού και διδακτικού προσωπικού στις εταιρείες του Ομίλου. Ετσι ο όμιλος απαλλασσόταν από την υποχρέωση καταβολής αφενός μεν ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο του προσωπικού, αφετέρου του αγγελιοσήμου για τις διαφημίσεις». Με βάση αυτό το σύστημα το ΙΚΑ έχασε περίπου 6 εκατ. ευρώ και 100.000 ευρώ το ΤΣΠΕΑΘ. Φυσικά στη συνέχεια οι εταιρείες πτώχευαν.
Από την έρευνα, που έγινε έπειτα από εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αφού προηγήθηκαν καταγγελίες, δημοσιεύματα, κατασχέθηκαν έγγραφα και βρέθηκαν στοιχεία που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, οφειλές σε ΔΟΥ κ.ά. Χρήματα ύψους 18,9 εκατ. ευρώ είχαν κατατεθεί σε προσωπικούς λογαριασμούς των υπευθύνων!
«Το Βήμα» φέρνει στο φως την απόφαση του ΙΚΑ (Τμήμα Πλατείας Ομονοίας) η οποία ορίζει ότι υπάρχει συνυπευθυνότητα στις νέες εταιρείες που επιχείρησαν να «γλιτώσουν τις εισφορές» για εκείνες τις εταιρείες που διέκοψαν τις εργασίες τους. Αποκαλύπτονται επίσης άλλες πέντε εταιρείες που επιχείρησαν να εξαπατήσουν τις διοικήσεις των Ταμείων. Οι περισσότερες έχουν έδρα την ίδια διεύθυνση, στην οδό Σόλωνος, ενώ άλλες τη γνωστή έδρα στη Χαρ. Τρικούπη ή Μαυροκορδάτου…
Η απόφαση υπενθυμίζει παλαιότερη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), που ορίζει: «Επιχειρήσεις που διακόπτουν την λειτουργία τους με την ήδη υπάρχουσα νομική τους μορφή και λειτουργούν με νέα μορφή κατόπιν μετατροπής συγχώνευσης (απορρόφηση ή σύσταση νέας) ή μεταβίβαση, η νέα εταιρεία η οποία προκύπτει […] υποκαθίσταται αυτοδικαίως στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εταιρειών που μετατράπηκαν ή συγχωνεύτηκαν».
Στο μεταξύ δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά σε διένεξη των υπευθύνων του ΙΕΚ Δομή με τρίτους εκτιμά και υιοθετεί την άποψη δημοσιεύματος της εφημερίδας «Παραπολιτικά» ότι «οι ιθύνοντες σε μια προσπάθεια να παραπλανήσουν το υπουργείο Παιδείας δημιούργησαν νέες επωνυμίες εταιρειών (Domi College, Domi ΕΚ κ.ά.) και απέσυραν τα ονόματά τους από το διοικητικό συμβούλιο, αλλά διατήρησαν την αρχική έδρα στο κέντρο της Αθήνας». Και η απόφαση συνεχίζει αναφέροντας ότι όταν ο ιδιοκτήτης του ομίλου κατάλαβε πως δεν πρόκειται να πάρει άδεια ΙΕΚ, μεθόδευσε τη σύσταση της εταιρείας Domi. Βασικό επιχείρημα της δικαστικής απόφασης είναι η προαναφερθείσα απόφαση του ΙΚΑ περί συνυπευθυνότητας.
«Ανακύκλωση» προσώπων


Το εκπληκτικό είναι ότι μετά την αποκάλυψη της πρώτης απάτης με το ΙΚΑ και το δημοσίευμα του «Βήματος» τον Ιανουάριο του 2013, στήθηκε άλλη φάμπρικα! Τότε πάντως διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και έγινε η έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία, από την οποία οι Αρχές βρέθηκαν μπροστά σε νέα απάτη!
«Το Βήμα» έχει στη διάθεσή του και το νέο καταστατικό της εταιρείας του ΙΕΚ, αλλά και τα έξι πρόσωπα της εταιρείας, από τα οποία τουλάχιστον τρία εμφανίζονται και σε άλλες «δορυφορικές» εταιρείες, όπως φαίνεται και από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 13 Μαΐου 2013. Ενα από αυτά τα πρόσωπα, που είναι διευθύνουσα της εταιρείας, εμφανίζεται στην ιστοσελίδα να εκτελεί και χρέη γραμματείας στην αρχική εταιρεία ΙΕΚ Δομή.

«Το υπουργείο θα εφαρμόσει όλες τις δικαστικές αποφάσεις για το θέμα»
απάντησε ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στον οποίο απευθύνθηκε «Το Βήμα» ζητώντας τη γνώμη του για την υπόθεση. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού για την τύχη του ΙΕΚ που εμφανίστηκε με άλλο όνομα.

HeliosPlus