Ανατροπές στο θέμα του αιγιαλού προκαλεί η δήλωση του Ι. Μανιάτη, ότι δεν χρειάζεται ειδικό νομοσχέδιο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος με δήλωση του την Τετάρτη επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται κανένα ειδικό νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλία παρά μόνο απλές ρυθμίσεις θεσμικής και νομικής θωράκισης της χάραξης του. Η δήλωση αυτή θέτει εν αμφιβόλω την κατάθεση νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, ένα θέμα που ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε μετά τη «μικρή ΔΕΗ» σε μέτωπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και σύμπυξης ευρύτερων συμμαχιών.

Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, το οποίο είχε αποσυρθεί έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις και του ΠαΣοΚ, είχε προγραμματιστεί να κατατεθεί βελτιωμένο σε πολλά σημεία στο τρίτο θερινό Τμήμα της Βουλής. Τώρα όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο ή αν κατατεθεί ότι θα περιλαμβάνει εκτός από τη χάραξη και τις χρήσεις. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει κανένα σχόλιο είναι φανερό όμως ότι ο κ. Ι. Μανιάτης δεν ενήργησε με δική του πρωτοβουλία αλλά σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Η δήλωση του κ. Μανιάτη είναι η ακόλουθη: «Η περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών ακτών δεν απαιτεί κανένα ειδικό νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλία, παρά μόνο συγκεκριμένες, απλές ρυθμίσεις θεσμικής και νομικής θωράκισης της χάραξής του και αξιόπιστης αποτύπωσής του σε χάρτες και διαγράμματα.

Μοναδικός λοιπόν στόχος των αναγκαίων ρυθμίσεων για οριοθέτηση και προστασία του αιγιαλού και της παραλίας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εργαλείου χάραξης του αιγιαλού, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πιο κρίσιμης, από τις θεσμικές γραμμές, στο σύνολο της επικράτειας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με διαφανή, επιστημονικά και περιβαλλοντικά αξιόπιστο τρόπο».

Σημειώνεται ότι τις σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες ς παρουσίασε το «Βήμα της Κυριακής» στις 22/6/2014.