Την πλήρη στήριξή του στο πρόγραμμα της εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Κώστας Ασκούνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου την Τρίτη, όπου συζητήθηκε το θέμα.
Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει το θεσμικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση του προγράμματος ώστε να βρει μέχρι το τέλος Αυγούστου ακόμη 2.000 υπαλλήλους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπληρώνοντας τον αριθμό των 3.000 συνολικά μετακινήσεων με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο κ. Ασκούνης χαρακτήρισε μείζονος σημασίας στόχο να πραγματοποιηθούν μέσω του
πρόγραμματος της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας 2.000 μετακινήσεις υπαλλήλων σε δήμους και φορείς της Αυτοδιοίκησης που έχουν διαπιστωμένες ελλείψεις. Σημείωσε ότι είναι ανάγκη το πρόγραμμα «να τρέξει».
Μάλιστα, επιχειρώντας να αναδείξει το εγχείρημα ως ασφαλές ως προς τα εργασιακά για τους υπαλλήλους και αποτελεσματικό για τη λειτουργία των ΟΤΑ, υπογράμμισε ότι οι 980 εργαζόμενοι που έλαβαν μέρος στην πρώτη φάση του προγράμματος, έχουν ήδη ενταχθεί στο δυναμικό των φορέων υποδοχής, έχουν αναλάβει καθήκοντα, έχουν πληρωθεί. Επίσης, παρατήρησε ότι έχουν καμφθεί και οι αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με δεδομένο, όπως είπε, ότι οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν δεν κινδυνεύουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Έτσι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τους αιρετούς να συμβάλουν στην υλοποίηση του στόχου, διότι, όπως σημείωσε, το κέρδος «θα είναι πολλαπλό για τους ίδιους τους δήμους, την επαρκή στελέχωσή τους και τη ομαλή λειτουργία τους, αλλά και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα είναι διασφαλισμένοι καθώς ούτε θα αξιολογηθούν, ούτε φυσικά θα τεθούν σε διαθεσιμότητα».
Ήδη έχει καθορισθεί, με νομοθετική ρύθμιση, η νέα χρονική περίοδος εφαρμογής του Προγράμματος Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας: η δυνατότητα υποβολής αίτησης από τους εργαζομένους για τη συμμετοχή στο προγραμμα έχει ξεκινήσει (15η Ιουλίου) και η προθεσμία λήγει την 29η Αυγούστου.