Ένα μικρό αθηναϊκό πανεπιστήμιο, αλλά με σύγχρονο προφίλ και εγκαταστάσεις, χωρίς ούτε μία ώρα παραδόσεων χαμένη αλλά και μεγάλες διεθνείς συνεργασίες, επισκέφθηκε την Τρίτη ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Εκεί, εκτός από τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές του, συνάντησε καθηγητές από την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και ειδικά τη Γάζα και συνομίλησε μαζί τους για τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής.
Στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο τον κ. Λοβέρδο υποδέχτηκε ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ενώ παρόντες στη συνάντηση που έγινε ήταν τα μέλη της ομάδας έργου TEMPUS, η οποία ως αντικείμενο έχει την οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στην επιστήμη των υπολογιστών, στην Παλαιστίνη και στην Αίγυπτο. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ειδικών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και από πανεπιστήμια της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας. «Το πρόγραμμα TEMPUS αποτελεί δείγμα εκπαιδευτικής εξωστρέφειας στην πράξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Πάντως, τα συμμετέχοντα πανεπιστήμια της Παλαιστίνης εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες προς την ελληνική πλευρά στη συνάντηση που έγινε. Και αυτό, όπως είπαν οι εκπρόσωποί τους, προς τους ευρωπαίους εταίρους τους για την επιστημονική τους αρωγή αλλά και τον υπουργό Παιδείας κ. Λοβέρδο για την ευγενική του συμπαράσταση.

«Στην παιδεία και στην επιστήμη δεν υπάρχουν σύνορα. Υπάρχει μόνο το ενδιαφέρον μας για να υποστηρίξουμε τα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση στις δοκιμαζόμενες αυτές περιοχές» δήλωσε χαρακτηριστικα ο κ. Αναγνωστόπουλος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνεργασίας.

Όπως λέει σχετικά ο πρύτανης του Χαροκόπειου μιλώντας στο «Βήμα», «το πρόγραμμα TEMPUS είναι ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο υποστηρίζεται ο εκσυγχρονισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες εταίρους της Ανατολικής Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας, τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μεσογείου, κυρίως μέσω σχεδίων πανεπιστημιακής συνεργασίας και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εξελίσσεται με τη συμμετοχή 15 καθηγητών από την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο».
Ακόμη, κατά τη συνάντηση που έγινε, ο υπουργός ενημερώθηκε για τα προγράμματα σπουδών, τις πρωτοβουλίες και δράσεις του ιδρύματος καθώς και για τα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει. Ακόμα, ενημερώθηκε για το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ευ Ζην», την εθνική δράση υγείας για τη ζωή των νέων όπου συμμετείχαν ως τώρα περισσότεροι από 355.000 μαθητές από όλη τη χώρα.
«Η επίσκεψη του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου σήμερα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο καταδεικνύει το ενδιαφέρον του για τα πανεπιστήμια της χώρας και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το πανεπιστήμιό μας» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αναγνωστόπουλος.
«Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, το όραμα και τη στρατηγική ανάπτυξης του ιδρύματός μας. Ταυτόχρονα, συζητήσαμε για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα όλα τα ιδρύματα, όπως ο δραστικός περιορισμός του προσωπικού τους και των οικονομικών τους πόρων. Τα πανεπιστήμια σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας τόσο ηθικά όσο και έμπρακτα, καθώς και την αναγνώριση του έργου που επιτελούν» κατέληξε ο κ. Αναγνωστόπουλος