«Μην μπαίνετε στον κόπο οι επαναστάτες δεν απολογούνται». Με αυτά τα λόγια και μια πολιτική δήλωση απάντησε ο Νίκος Μαζιώτης στο βαρύ κατηγορητήριο του 27ου ανακριτή που του πήρε απολογία στο γραφείο Διοίκησης του Κορυδαλλού. Εμφανώς καταβεβλημένος ο Νίκος Μαζιώτης αρνήθηκε σταθερά να απολογηθεί παρουσία των συνηγόρων του Σπύρου Φυτράκη και Δάφνης Βαγιανού. «Το Βήμα» αποκαλύπτει ολόκληρο το κατηγορητήριο στο οποίο δεν περιλαμβάνεται, προς το παρόν, η ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση παρά μόνο η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (άρθρο 178 ΠΚ).

Ειδικότερα, κατηγορείται για παράβαση 10 κακουργημάτων και πλημμελημάτων πράξεων μεταξύ των οποίων 9 απόπειρες ανθρωποκτονίας. Αυτές είναι από πρόθεση και κατά συρροή για το Μοναστηράκι, δύο αφορούν τους δύο αστυνομικούς της συμπλοκής και τρεις τους αστυνομικούς της ληστείας στην Κλειτορία. Καταγράφονται πραγματικά περιστατικά και του καταλογίζεται ενδεχόμενος δόλος για τον τραυματισμό ενός Αυστραλού, ενός Γερμανού καθώς και δύο ελλήνων στο Μοναστηράκι.
Ειδική κατηγορία υπάρχει για τις δύο ληστείες στα Μέθανα, τον Ιούλιο του 2013 και στην Αχαΐα τον Απρίλιο 2014. Από τη δεύτερη ληστεία εισπράχτηκαν 104.000 ευρώ.
Η κατηγορία για παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή πυρομαχικών αφορά το όπλο που είχε και τον γεμιστήρα. Οι άλλες κατηγορίες είναι οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση και διακεκριμένη κλοπή για το Nissan που έκλεψε στη ληστεία της Κλειτορίας αλλά και τη μοτοσικλέτα που επίσης είχε κλέψει.
Κατηγορείται επίσης για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και για εμπρησμό, για το αυτοκίνητο που έκαψε καθώς και για φθορά ξένης περιουσίας.
Άλλη κατηγορία είναι της κατάρτισης πλαστού δελτίου ταυτότητας και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης για την έκδοση της άδειας του Hyundai, το αυτοκίνητο που αγόρασε μετά την «εξαφάνιή του» και το οποίο ψάχνει η Αστυνομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μαζιώτης κρατείται στο κελί του Νοσοκομείου του Κορυδαλλού όπου εκρατείτο και ο Σάββας Ξηρός. Φυσικά είναι μόνος του, σύντομα θα έχει δικαίωμα επικοινωνίας αλλά του απαγορεύεται ο προαυλισμός.