Το πρωί της 9ης Ιουλίου στον «Ευαγγελισμό» σήμανε συναγερμός. Οι φήμες στους διαδρόμους οργίαζαν: «Συνελήφθη γιατρός με φακελάκι». Το όνομά του έγινε αμέσως γνωστό. Ολοι σοκαρίστηκαν, κυρίως επειδή συνελήφθη από άνδρες της Ασφάλειας. Ολοι όμως γνώριζαν… Ηταν κοινό μυστικό ότι ο εν λόγω καρδιολόγος χρηματιζόταν και, όπως λέει γιατρός άλλης κλινικής, «ήταν θέμα χρόνου να συμβεί και το… μοιραίο».
Οι συνάδελφοί του θυμούνται τον διευθυντή της Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Αντώνη Τσούκα ως «δεύτερο βιολί». Παλαιότερα εργαζόταν υπό τη σκιά άλλων, εξαιρετικών, καρδιοχειρουργών. Τα τελευταία χρόνια, ως διευθυντής, είχε περισσότερες ευκαιρίες. Παρ’ όλα αυτά κάτι φαινόταν να μην πηγαίνει καλά στο «βασίλειο» της κλινικής.
«Ακούγονταν διάφορα»


«Δεν του στέλναμε ποτέ περιστατικά παρά μόνο αν τύχαινε σε ημέρα εφημερίας –δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά» λέει χαρακτηριστικά γιατρός του νοσοκομείου. «Οποτε συναντούσα στο ασανσέρ συγγενείς ασθενών που μου έλεγαν ότι ο άνθρωπός τους επρόκειτο να χειρουργηθεί από τον συγκεκριμένο γιατρό, με έπιανε η ψυχή μου» αναφέρει ένας νοσηλευτής.
Τον χαρακτηρίζουν «ιδιόρρυθμο», «περίεργο»… Ούτε ένας δεν μιλάει γι’ αυτόν με καλά λόγια, κατόπιν εορτής πάντως. Ουδείς όμως είχε κάνει όλα αυτά τα χρόνια αναφορά είτε στη διοίκηση είτε σε αρμοδίους στην Υγειονομική Περιφέρεια. «Ακούγονταν διάφορα και γι’ αυτό τον κρατούσαμε σε απόσταση. Φοβόμασταν ότι θα μας κυνηγούσαν αν μιλούσαμε καθαρά. Και ο ίδιος μπορεί να μας έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση» σημειώνει ένας γιατρός.
Εκτός από τα «φακελάκια», άλλη μία φήμη συνόδευε τον καρδιοχειρουργό. «Ηταν δαπανηρός. Εκανε τη μεγαλύτερη κατανάλωση υλικών, περισσότερο από τους άλλους, και συγκεκριμένα ηλεκτροδίων. Γνωρίζω ότι του είχαν γίνει συστάσεις από την τότε διοίκηση» λέει γιατρός στο «Βήμα».
Τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Α. Τσούκα ακολούθησε ο θάνατος του ασθενούς που τον κατήγγειλε για χρηματισμό. Υποβλήθηκε το προηγούμενο Σάββατο σε χειρουργική επέμβαση, η οποία, σύμφωνα με τους αρμοδίους του νοσοκομείου, «πήγε καλά». Μάλιστα έλεγαν ότι κατάφεραν να αποσωληνώσουν τον 67χρονο πέντε ώρες μετά την επέμβαση. Την επομένη ωστόσο έχασε τη μάχη με τον θάνατο. Τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία θα δείξουν αφενός τα αίτια του θανάτου, αφετέρου αν το πρόσφατο έμφραγμα συνέβη πριν από το χειρουργείο και κατά τη διάρκεια των «διαπραγματεύσεών» του με τον καρδιοχειρουργό, αναμένεται να βγουν εντός του προσεχούς δεκαημέρου.

«Ηταν και οι δύο άτυχοι. Ο,τι κι αν συμβεί, αυτό θα κυνηγάει τον γιατρό πάντα»
σχολιάζει καρδιοχειρουργός άλλου μεγάλου νοσοκομείου.
Η σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη και η νοσηλεία του στον «Ευαγγελισμό» επισκίασαν το περιστατικό. Ωστόσο πολλοί γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι εκεί είναι ενοχλημένοι για την «ταμπέλα». «Δεν είναι δυνατόν ύστερα από τέτοιες ιστορίες να αμφισβητούνται συλλήβδην όλοι οι γιατροί. Δεν είναι δυνατόν να αμαυρώνεται το όνομα του «Ευαγγελισμού». Το νοσοκομείο έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, και είναι η ναυαρχίδα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Οι περισσότεροι από εκεί ξεκίνησαν, και αυτοί που είναι στον ιδιωτικό τομέα και αυτοί στον δημόσιο» δηλώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο διευθυντής του Α’ Παθολογικού Τμήματος του νοσοκομείου κ. Ευάγγελος Κοκκινάκης.
«Δεν εκβιάζουν όλοι»


«Δεν είμαστε λίγοι αυτοί που δεν εκβιάζουμε και δεν δεχόμαστε χρήματα. Είμαστε πολλοί» σημειώνει ο κ. Ηλίας Σιώρας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού». «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κάποιον που εκβιάζει εν γένει, πόσω μάλλον όταν αυτός που πέφτει θύμα εκβιασμού είναι άρρωστος» προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, η μορφή του εκβιασμού είναι κοινωνικό έγκλημα. Ωστόσο το φακελάκι υπήρχε και υπάρχει, κυρίως επειδή ο κόσμος «δεν έχει εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ, στην Εφορία, γενικότερα το κράτος, και πιστεύει ότι μέσα από ατομικές προσπάθειες θα βρει το καλό του, εν προκειμένω την υγεία του, παρ’ ότι έχει πληρώσει για αυτήν τρεις φορές: μέσω άμεσων φόρων, μέσω έμμεσων φόρων και μέσω ασφαλιστικών εισφορών». Παράλληλα τονίζει ότι όλη αυτή η κατάσταση «στρέφεται εναντίον των ασθενών, αλλά και των χιλιάδων υγειονομικών που μάχονται καθημερινά με την αρρώστια χωρίς ρεπό, με ελάχιστες αποδοχές, σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον. Ολα αυτά έχουν εμπεδώσει την αίσθηση ότι η υγεία είναι προσοδοφόρο εμπόρευμα. Δυστυχώς αυτή η αντίληψη εμπεδώνεται σε όλη την κοινωνία».
Μελέτη
Τέσσερις στους δέκα ασθενείς δίνουν έξτρα αμοιβή

Μελέτη για την παραοικονομία στην Υγεία, η οποία διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (η μελέτη είναι υπό δημοσίευση), δείχνει ότι οι τρεις στους δέκα πολίτες (32,4%) που απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία καταφεύγουν σε παραοικονομικές συναλλαγές. Οι τέσσερις στους δέκα δίνουν «φακελάκι» πριν από την παροχή των υπηρεσιών έπειτα από σχετικό αίτημα των γιατρών. Σύμφωνα με τη μελέτη, η πρώτη αιτία καταβολής πρόσθετων πληρωμών στα δημόσια νοσοκομεία είναι η διασφάλιση της πρόσβασης σε αυτά ή και της μείωσης του χρόνου αναμονής σε ποσοστό 80%. «Φακελάκι» για έκφραση ευγνωμοσύνης στον γιατρό καταβάλλεται από το 13,6% των πολιτών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ