Στην οδό Υψηλάντου 27, στα όρια Πεύκης – Αμαρουσίου, στον 5ο όροφο πολυκατοικίας, βρέθηκε το κρησφύγετο του συλληφθέντος Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι, σύμφωναμε νεότερες πληροφορίες, στο διπλανό κτίριο διέμενε ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. και προσφάτως αποστρατευθείς, ο οποίος είχε αστυνομική συνοδεία.

Σε εξέλιξη πάντως βρίσκεται το μεσημέρι της Παρασκευής έρευνα σε νοικιασμένο διαμέρισμα, καθώς εκεί, βάσει στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, εκτιμάται πως ήταν το κρυσφήγετο του Ν. Μαζιώτη.

Παράλληλα την Παρασκευή έγιναν έρευνες σε διάφορες περιοχές της Αττικής και σε σπίτια δύο γυναικών της Φθιώτιδας, αλλά και στην Καλαμάτα, στο σπίτι όπου διέμενε η σύντροφος του Μαζιώτη Πόλα Ρούπα.

Στο Μαρούσι, οι Αρχές χρησιμοποίησαν κλειδιά που είχε επάνω του ο συλληφθείς για να μπουν στην πολυκατοικία αλλά και στο διαμέρισμα του 5ου ορόφου.

Αστυνομικές δυνάμεις –Αντιτρομοκρατική και Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών– έχουν αποκλείσει την περιοχή και ερευνούν το διαμέρισμα για τυχόν στοιχεία. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί οπλισμός ή ηλεκτρονικοί υπολογιστές, παρά μόνο παιδικά παιχνίδια και αντρικά ρούχα. Η έρευνα πάντως συνεχίζεται καθώς οι διωκτικές αρχές έχουν εντοπίσει και μια εσωτερική αποθήκη.

Το διαμέρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπεδείχθη στην ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από καταγγελία της ιδιοκτήτριας, η οποία τον αναγνώρισε μέσω της φωτογραφίας καθώς ο Ν. Μαζιώτης φαίνεται ότι είχε χρησιμοποιήσει άλλα στοιχεία για να το νοικιάσει.

Σχεδόν δύο χρόνια στην περιοχή

Στο διαμέρισμα αυτό, που βρίσκεται κοντά στον σταθμό του Ηλεκτρικού, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες έμενε ο Ν. Μαζιώτης με τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα και το παιδί τους, ηλικίας περίπου τεσσάρων ετών.

Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι το ζευγάρι είχε νοικιάσει το συγκεκριμένο διαμέρισμα εδώ και περίπου δύο χρόνια –χαρακτηριστικό είναι ότι τέλος Ιουνίου του 2012 κηρύσσεται επισήμως καταζητούμενος – και ο Ν. Μαζιώτης εμφανιζόταν πάντα μεταμφιεσμένος με περούκα, ενώ και η Ρούπα είχε βαμμένα ξανθά τα μαλλιά της.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μισθωτήριο του διαμερίσματος χρονολογείται τον Οκτώβριο του 2013. Στην αρχή, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, στην πολυκατοικία εμφανίστηκε η σύντροφος του Ν. Μαζιώτη με το παιδί και ύστερα παρουσιάστηκε και ο ίδιος.

Στους ενοίκους της πολυκατοικίας η Πόλα Ρούπα, η οποία περιγράφεται ως αδύνατη με ξανθό κοντό μαλλί, εμφανιζόταν άλλοτε ως εκπαιδευτικός, άλλοτε ως άνεργη ή ως μεταφράστρια που εργαζόταν από το σπίτι.

Έβλεπαν τον Ν. Μαζιώτη με περούκα και τις περισσότερες φορές με σακίδιο στην πλάτη, δεν είχε επαφές με τους άλλους ενοίκους και σε περίοικους είχε δηλώσει ότι επαγγελόταν γραφίστας.

Το ζευγάρι, σύμφωνα με όσα λέγονται από τους κατοίκους της περιοχής, δεν είχε δώσει δικαιώματα και χαρακτηρίζεται ήσυχη τυπική οικογένεια. Τις πρωινές ώρες συνήθως πήγαιναν σε παιδική χαρά με το παιδί, το οποίο κρατούσαν μία ο ένας και μία ο άλλη κάθε ημέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έναν χρόνο πριν, μια γυναίκα είχε χτυπήσει ελαφρά με το αυτοκίνητό της το παιδί του ζευγαριού στην πιλοτή. Το πήγε στον 5ο όροφο στους γονείς του και λίγες ημέρες μετά που εξεδήλωσε το ενδιαφέρον για ντην κατάστασή του της απάντησαν κοφτά ότι είναι καλά χωρίς να την αφήσουν να μπει στο διαμέρισμα να το δει.

Τελευταία φορά που κάποιος είδε την Πόλα Ρούπα, σύμφωνα με μαρτυρία της καθαρίστριας της πολυκατοικίας, είναι την Τετάρτη στις 11.30 το πρωί και μάλιστα, όπως ανέφερε, ήταν «ντυμένη στην τρίχα».

Εκεί δεν βρέθηκε ούτε και το ΙΧ που έχει αγοράσει ο Ν. Μαζιώτης δίνοντας ψευδή στοιχεία και παρουσιαζόμενος ως «Μιχάλης Μιχελάκης». Το συγκεκριμένο διαμέρισμα δεν είχε χώρο στάθμευσης στην πιλοτή. Εξετάζεται πάντως το ενδεχόμενο ο συλληφθείς να έχει συνδυάσει αποθήκη και θέση στάθμευσης σε άλλο σημείο από το διασμέρισμα στην πολυκατοικία που έχει ανεγερθεί το 2011.

Έρευνες

Τα στελέχη της Αστυνομίας είχαν πληροφορίες και στοιχεία εδώ και καιρό ότι ο Ν. Μαζιώτης κινείται στην Αθήνα και είχαν συσταθεί ολιγομελείς ομάδες για τον εντοπισμό του καταζητούμενου.

Την ημέρα που συνελήφθη διαπιστώθηκε ότι είχε επιβιβαστεί σε συρμό του σταθμού του Αμαρουσίου και σε συνδυασμό με την ανεύρεση απόδειξης αγοράς ρούχου από κατάστημα εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι οι έρευνες επικεντρώθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί το ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας Hyundai που είχε αγοράσει με την πλαστή ταυτότητα ο Ν. Μαζιώτης και είχε χρησιμοποιήσει σε τουλάχιστον μία ληστεία.

Σε βάρος του εξέδωσαν – τυπικά – ένταλμα σύλληψης οι δικαστικές αρχές με βάση τις νέες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν την Πέμπτη στον καταδικασμένο για τρομοκρατία κρατούμενο.

Ο συνεργός και ο Παλαιοκώστας

Παράλληλα, εκδόθηκε και δεύτερο ένταλμα σύλληψης σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου το οποίο βάσει των στοιχείων που διαβιβάστηκαν στη Δικαιοσύνη, από την Αστυνομία, θεωρείται συνεργός τού μέχρι την Τετάρτη φυγόποινου Ν. Μαζιώτη σε ληστείες.

Κατά την ΕΛ.ΑΣ., «μετά την υποβολή της δικογραφίας για τη σύλληψη του Ν. Μαζιώτη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του 27ου Ανακριτή Αθηνών σε βάρος 35χρονου ημεδαπού επειδή από τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε η συμμετοχή του στις ένοπλες ληστείες σε τράπεζα στην Ακράτα στις 20.12.2012 και σε τράπεζα στα Μέθανα στις 25.7.2013».

Ο 35χρονος που αναζητούν οι Αρχές ως συνεργό του συλληφθέντος Ν. Μαζιώτη επιβεβαιώνει τις απόψεις περί συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ των χώρων του κοινού ποινικού δικαίου και της τρομοκρατίας. Πρόκειται για κατηγορούμενο στην υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Γ. Μυλωνά το . Απαλλάχθηκε σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση αυτή και στην οποία «πρωταγωνιστής» ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

Ωστόσο θεωρείται ότι συνεργάστηκε με τον Ν.Μαζιώτη σε τουλάχιστον δύο ένοπλες ληστείες τραπεζών στην επαρχία –στα Μέθανα και στην Ακράτα– ενώ έχει διαπράξει με άλλους ποινικούς ληστεία στην Επανωμή Θεσσαλονίκης.

Είναι η δεύτερη φορά που φαίνεται να υπάρχει μια μορφή συνεργασίας μεταξύ Β. Παλαιοκώστα και Ν. Μαζιώτη. Η πρώτη έγινε πριν από μερικά χρόνια όταν χρησιμοποιήθηκε από μέλη του Επαναστατικού Αγώνα ένα Renault Scenic το οποίο είχε κλαπεί από την Ανάληψη Θεσσαλονίκης στις 31 Αυγούστου 2007.

Το ίδιο βράδυ και από τον ίδιο ιδιοκτήτη κατοικίας είχε κλαπεί ένα τζιπ Hyundai Santa Fe, το οποίο έξι μήνες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου 2008, χρησιμοποίησε η ομάδα του Β. Παλαιοκώστα για να επιτεθεί σε χρηματαποστολή αλυσίδας σουπερμάρκετ στην περιοχή της Επανωμής.

Το ένταλμα για Μαζιώτη

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένταλμα σε βάρος του Ν. Μαζιώτη εκδόθηκε για τυπικούς λόγους, αφού από τη στιγμή της σύλληψης θεωρείται ότι αρχίζει ο χρόνος έκτισης της ποινής των 50 ετών – εκτιτέα τα 25 – που του έχουν επιβληθεί για τη συμμετοχή του στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας.

Με βάση τον νόμο, μόλις το ένταλμα κοινοποιηθεί στον κατηγορούμενο θα πρέπει εντός 24 ωρών να εμφανιστεί στον ανακριτή είτε να μεταβεί ο δικαστικός λειτουργός στο νοσοκομείο προκειμένου να απολογηθεί ή να λάβει προθεσμία για την απολογία του.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη σε βάρος του Ν. Μαζιώτη αλλά και των συνεργών του -γνωστών και αγνώστων στις δικαστικές αρχές -ασκήθηκε ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα και σωρεία πλημμελημάτων.
Η ποινική δίωξη περιλαμβάνει κατηγορίες για: Απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού και κατά μόνας, παράνομη οπλοφορία πυροβόλου όπλου κατ’ εξακολούθηση, παράνομη οπλοχρησία κατ΄εξακολούθηση, παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες, ληστείες τελεσθείσες από κοινού και κατά συρροή από δράστες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους , από την μία εκ των οποίων προήλθε βαριά σωματική βλάβη, εγκληματική οργάνωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, πλαστογραφία μετά χρήσεως, διακεκριμένη περίπτωση κλοπών από δράστες που έχουν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές και ληστείες κατ΄επάγγελμα και συνήθεια κατ΄εξακολούθηση και εμπρησμός από πρόθεση από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα από κοινού.

Εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση για δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του Ν. Μαζιώτη σε μια προσπάθεια να τον αναγνωρίσουν πολίτες με τους οποίους ίσως ήρθε σε επαφή κατά τη περίοδο που καταζητούνταν.

Κικίλιας με ομάδα ΔΙΑΣ

Mε τους άνδρες της ομάδας ΔIAΣ που συμμετείχαν στη συμπλοκή συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας.

Εκεί, στο Μέγαρο της Κατεχάκη, ο υπουργός τους συνεχάρη για την επιτυχία τους και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα γίνει προσπάθεια να εξευρεθούν ονδύλια για τον εξοπλισμό τους.