Με νέα «ηλεκτρονική» ψηφοφορία αύριο, Παρασκευή, θα εκλεγεί ο νέος πρύτανης τόσο στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας όσο και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Οι καθηγητές και των δύο ιδρυμάτων θα κληθούν να ψηφίσουν μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων από τους τρεις που τέθηκαν την Πέμπτη στην κρίση του εκλογικού σώματος, καθώς κανένας δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας στο Καποδιστριακό, όπου σημειώθηκε και μία μίνι έκπληξη, πέρασαν ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης καθώς συγκέντρωσε 625 ψήφους ενώ δεύτερος ήρθε ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Γεώργιος Χρούσος (412 ψήφοι).

Το αναμενόμενο κατά ορισμένους φαβορί για τη θέση, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, συγκέντρωσε 284 ψήφους και ως τρίτος έμεινε εκτός του δευτέρου γύρου.

Στο Μετσόβιο, ο κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών κ. Ιωάννης Γκόλιας ήρθε πρώτος σε ψήφους κατά τη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης της Πέμπτης για τον νέο πρύτανη του ιδρύματος (188 ψήφοι), ενώ δεύτερος κατετάγη ο κ. Δημήτριος Τσαμάκης, κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (134 ψήφοι).

Ο κ. Βασίλης Μάγκλαρης, πρώην γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, που ήταν και η πρώτη επιλογή του Συμβουλίου Ιδρύματος, από τα μέλη του οποίου και συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, αποκλείστηκε –άλλη μία μίνι έκπληξη δηλαδή– και δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο καθώς συγκέντρωσε 110 ψήφους. Συνολικά ψήφισαν 446 από τους 524 διδάσκοντες στο ΕΜΠ.

Η ψηφοφορία της Πέμπτης άρχισε από τις 7.00 το πρωί και έγινε «ηλεκτρονικά». Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό), συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια, χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε διακοπή της αδείας τους.