Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οδηγήθηκε σήμερα, Πέμπτη, ο 59χρονος καρδιοχειρουργός, διευθυντής κλινικής σε νοσοκομείο της Αθήνας, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη για κακουργηματική δωροληψία και απόπειρα εκβίασης. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., απαίτησε εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ από ασθενή προκειμένου να τον χειρουργήσει.

Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη κακουργηματικού βαθμού. Το αδίκημα που απήγγειλε ο εισαγγελέας σε βάρος του αφορά δωροληψία κατ’ εξακολούθηση, από υπάλληλο που ενεργεί κατ’ επάγγελμα, και με βάση τον νέο νόμο διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, καθώς αφορά διαφθορά κρατικών υπαλλήλων.

Ο γιατρός, ο οποίος παραπέμφθηκε σε ανακριτή, αρνήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα ποινικής δίωξης την κατηγορία, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα χρήματα που βρέθηκαν πάνω του ανήκουν στον ίδιο και τα είχε μαζί του για να τα δώσει κάπου.

Η καταγγελία

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε από καταγγελία ασθενούς, ο οποίος εισήχθη στο συγκεκριμένο νοσοκομείο με έμφραγμα, νοσηλεύτηκε στην εντατική μονάδα και στη συνέχεια στην καρδιολογική κλινική, όπου διαγνώστηκε από τους θεράποντες ιατρούς η ανάγκη να χειρουργηθεί άμεσα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ιατρός απαίτησε παράνομα και εκβιαστικά αρχικά το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ, το οποίο διαμορφώθηκε τελικά στο ποσό των 500 ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς «by pass» (αορτοστεφανιαία παράκαμψη).

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να πείσει τον ασθενή να ενδώσει στην απαίτησή του, επικαλέστηκε προσχηματικά ότι επρόκειτο να του δώσει εξιτήριο από το νοσοκομείο και μετέθεσε σε μελλοντικό χρόνο το χειρουργείο, παρ’ όλο που σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις, ήταν επιβεβλημένη η συνέχιση της νοσηλείας και η υποβολή του σε επέμβαση.

Προχθές, Τρίτη, ο ιατρός, σε νεότερη συνάντησή του με τον νοσηλευόμενο ασθενή επανέλαβε την απαίτησή του για την καταβολή των 500 ευρώ, ζητώντας το ποσό προκαταβολικά, πριν από την πραγματοποίηση της εγχείρησης, η οποία ορίστηκε για τις επόμενες ημέρες.

Έρευνα για «μερίδια»

Σε προγραμματισμένη συνάντηση, πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη, στο γραφείο του ιατρού στο νοσοκομείο, συγγενής του ασθενούς του παρέδωσε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 500 ευρώ.

Στη συνέχεια, ο ιατρός συνελήφθη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, οι οποίοι επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο. Πάνω του βρέθηκε και κατασχέθηκε το προσημειωθέν χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 355 ευρώ ως προερχόμενο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από παρόμοια παράνομη δραστηριότητα και χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα ιατρών, υπαλλήλου του νοσοκομείου και διάφορα χρηματικά ποσά, που αποτελούν αντικείμενο περαιτέρω έρευνας καθώς δεν αποκλείουν αξιωματικοί της Αστυνομίας να ήταν το «μερίδιό» τους από «φακελάκια».

Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι ο ίδιος ιατρός τον περασμένο Μάιο απαιτούσε εκβιαστικά από άλλο νοσηλευόμενο ασθενή χρηματικό ποσό 1.500-2.000 ευρώ.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διερευνηθεί η τυχόν ύπαρξη και άλλων ανάλογων περιστατικών αλλά και η ενδεχόμενη συμμετοχή στην εν λόγω εγκληματική δραστηριότητα και άλλων ατόμων.

Οι γιατροί καταδικάζουν τα φαινόμενα χρηματισμού

«Καταδικάζουμε τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα χρηματισμού ιατρών, τα οποία ντροπιάζουν το Ιατρικό Σώμα και διασύρουν το Σύστημα Υγείας της χώρας μας. H Δικαιοσύνη έχει τώρα τον λόγο» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος με αφορμή τη σύλληψη του συντονιστή διευθυντή Καρδιοχειρουργικής Κλινικής λόγω χρηματισμού.

Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ καλούν τους πολίτες «να καταγγέλλουν κάθε τέτοιo φαινόμενο διαφθοράς το οποίο υποπίπτει στην αντίληψη τους και δηλώνει ότι ο Σύλλογος θα σταθεί αρωγός για την απομάκρυνση των επίορκων ιατρών από το Σύστημα Υγείας της χώρας μας».