Έκτακτη συνάντηση με την ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, κυρία Σεσίλια Μάλμστρομ πραγματοποίησε την Τρίτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Η συνάντηση λεγινε στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα, Τετάρτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ο κ. Κικίλιας κατά τη συνάντησή του με την κυρία Μάλμστρομ εξέφρασε την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με την ένταση της κρίσης στη Συρία και στο Ιράκ.
Παρουσίασε επίσης αναλυτικά στοιχεία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, επισημαίνοντας ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί ιδιαίτερη πίεση στις δομές, αλλά και στις υπηρεσίες των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας. Ο υπουργός μετέφερε επισταμένως το αίτημα της Ελλάδας για αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ προκειμένου να μπορέσει η χώρα μας να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε την ερχόμενη εβδομάδα να συναντηθούν στις Βρυξέλλες τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης της χρηματοδότησης και η ανεύρεση των αναγκαίων λύσεων.
Επίσης ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε την επίτροπο για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο θέμα της υποδοχής των παράνομων μεταναστών και της παροχής υπηρεσιών ασύλου, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, και τόνισε επίσης ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών είναι προτεραιότητα για τη χώρα μας. Είναι ανάγκη, επεσήμανε, να προσφέρουμε σε αυτές τις ανθρώπινες ψυχές στήριξη και καθαρές σχέσεις.
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμη ότι τα σύνορα της Ελλάδα είναι και σύνορα της Ευρώπης, καθώς και ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό απαιτείται να υπάρχει συνεργασία από όλα τα κράτη-μέλη με βάση την αρχή της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης στην κατανομή των βαρών.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είχε επίσης συνάντηση με την επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας κυρία Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.