Κατηγορίες για «ύποπτες μεθοδεύσεις» και πόλεμο αλληλοεξόντωσης στην ΕΛ.ΑΣ. με τη «χρησιμοποίηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων» απευθύνουν τις τελευταίες ανώτεροι αξιωματικοί των διωκτικών αρχών.

Όπως καταγγέλλεται, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. κατηγόρησαν ψευδώς για χρηματισμό υψηλόβαθμο αξιωματικό των διωκτικών αρχών, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα εξυπηρετώντας «ύποπτες σκοπιμότητες». Όπως υποστηρίζουν, στη δικογραφία της υπόθεσης μνημονεύεται τα όνομα ενός άλλου αξιωματικού από άσχετη υπηρεσία ότι έχει αυτές τις «ύποπτες συναλλαγές» και ο οποίος δεν ρωτήθηκε καν για την υπόθεση.

Βασιζόμενοι σε αυτό, ανώτατα στελέχη να μιλούν για έναν «εσωτερικό πόλεμο της ΕΛ.ΑΣ.» με συμμετοχή πρώην και νυν ανώτατων αξιωματικών που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Με τους αξιωματικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν για «ορθές έρευνες».

Το παρασκήνιο

Την ίδια ώρα γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία φέρεται να αφορά διακίνηση παράνομων μεταναστών, εξυφαίνεται ένα εντυπωσιακό παρασκήνιο με πληροφοριοδότες της ΕΥΠ, με ξέπλυμα χρήματος από συγκεκριμένα υποκαταστήματα τραπεζών στην Αθήνα. Επιπλέον μνημονεύεται και το όνομα πολιτικού προσώπου, ότι δηλαδή χρησιμοποιούσε το πολυτελές όχημά του ένας από τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση παράνομων μεταναστών, ο οποίος τυγχάνει να είναι συγγενής του, προκειμένου «να μην ελέγχεται από τους αστυνομικούς». Στον δικαστικό φάκελο ωστόσο ουδεμία ευθύνη επιρρίπτεται στο συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο.

Ο φάκελος της υπόθεσης

Προ μερικών ημερών η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την εξάρθρωση ενός κυκλώματος με τη συμμετοχή έξι ατόμων, οι περισσότεροι πρώην ναυτικοί, λιμενικοί κ.ά., που φέρεται να προχωρούσε σε διακίνηση παράνομων μεταναστών.

Όπως προκύπτει από τον δικαστικό φάκελο που παρουσιάζει «Το Βήμα», ο σχηματισμός της δικογραφίας βασίστηκε σε αλλεπάλληλες καταθέσεις που έδωσε μέσα από τη φυλακή ένας 54χρονος κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος είχε συλληφθεί προ διετίας για άλλη σοβαρή υπόθεση μεταφοράς παράνομων μεταναστών –δύο από τους οποίους είχαν αποβιώσει– στην κεντρική Ελλάδα.

Ωστόσο στην ίδια δικογραφία των «αδιάφθορων» βρέθηκε κατηγορούμενος και ο μέχρι πρότινος διοικητής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. Και αυτό διότι ο ίδιος 54χρονος κρατούμενος φέρεται να είχε αναφέρει ότι εν λόγω υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. είχε ζητήσει από έναν 52χρονο γνωστό του (κατηγορούμενο στην τωρινή υπόθεση δουλεμπορίου) ότι «το φθινόπωρο του 2012 του είχε ζητήσει 11.000 ευρώ προκειμένου να τον διευκολύνει στον εντοπισμό ενός ατόμου που αποκαλείται Μr Johnson. Αυτός φέρεται να προχώρησε σε μία από τις γνωστές νιγηριανές απάτες ύψους 50.000 ευρώ με την υφαρπαγή χρημάτων από τα ανυποψίαστα θύματα προκειμένου τάχα να βρεθεί απορρυπαντικό για να καθαρισθούν χρήματα νιγηριανών επιχειρηματιών που έχουν γεμίσει… χρώματα».

Με βάση αυτήν την κατάθεση του κρατούμενου ο εν λόγω υψηλόβαθμος αξιωματικός κατηγορήθηκε για «χρηματισμό» και τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Η επιλογή αυτή προκάλεσε αναστάτωση στην ΕΛ.ΑΣ. αφού το εν λόγω ανώτερο στέλεχός της είχε ερευνήσει τις υποθέσεις Τσοχατζόπουλου, Σμπώκου, Energa και άλλα σκάνδαλα με την εμπλοκή πολιτικών.

Όμως από τη δικογραφία της υπόθεσης (δεν συμπεριελήφθη στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.) προκύπτει αρχικά ότι ο καταγγέλλων τον «χρηματισμό» είχε συλληφθεί ο ίδιος για συμμετοχή στο κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών από τον ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που κατήγγειλε ότι πήρε τα χρήματα.

Επιπλέον όταν κλήθηκε ο ιδιώτης που φέρεται να έπεσε θύμα της νιγηριανής απάτης και ο οποίος εμφανιζόταν να είχε αποταθεί για βοήθεια στον εν λόγω αποπεμφθέντα αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή που ουδέποτε ερευνήθηκε –σύμφωνα με τις νεότερες καταγγελίες– από τους «αδιάφθορους» της Αστυνομίας.

Η άλλη εκδοχή

Όπως είπε, «εγώ δεν ζήτησα αρωγή από τον αξιωματικό της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος για τη νιγηριανή απάτη, αλλά απευθύνθηκα σε αξιωματικό της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για να ερευνήσει υπηρεσιακά την υπόθεσή μου».

Το εντυπωσιακό είναι ότι σύμφωνα με διασταυρωμένα στοιχεία στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής υπάρχουν πλήρη στοιχεία αλλά και επίσημη κατάθεση του ιδιώτη αυτού (σ.σ. όπως και άλλων θυμάτων της νιγηριανής απάτης).

Παράλληλα, στον ίδιο φάκελο φέρεται να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τις επίσημες έρευνες που ακολούθησαν για την υπόθεση, ενώ ο ιδιώτης έδωσε και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ για το πάθημά του. Ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι στην αρχική κατάθεση του 54χρονου που κατηύθυνε τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. σημειωνόταν ότι «στη συγκεκριμένη συναλλαγή για την ανεύρεση έναντι αμοιβής του εγκεφάλου της νιγηριανής απάτης συμμετείχε και ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ» (σ.σ. μνημόνευε τα όνομά του). Όμως από τον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης προκύπτει ότι το άτομο αυτό που θα φώτιζε την ιστορία ουδέποτε αναζητήθηκε ενώ από περαιτέρω έρευνα προκύπτει ότι είναι «ανύπαρκτο πρόσωπο».

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στη δικογραφία της υπόθεσης μνημονεύεται ότι είχαν ζητηθεί άρσεις απορρήτου από δεκάδες τηλέφωνα εμπλεκομένων στην υπόθεση, χωρίς ωστόσο «να προκύψει οτιδήποτε σημαντικό για την ερευνώμενη υπόθεση αλλά μόνο συνομιλίες που αφορούν προσωπικά θέματα των κατηγορουμένων».

Ακόμη εντυπωσιάζει ότι στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. «προβλέπεται» πως ο κρατούμενος που προχώρησε στις σχετικές καταγγελίες «θα αποφυλακισθεί» για την υπόθεση διακίνησης παράνομων μεταναστών του 2012. Κάτι το οποίο συνέβη λίγες ημέρες αργότερα με απόφαση του αρμοδίου δικαστικού συμβουλίου. Αναφέρεται, τέλος, ότι όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι από τις δικαστικές αρχές.