Συνεχίζονται στα Δωδεκάνησα οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης και «ευαισθητοποίησης», όπως τις χαρακτηρίζουν λιμενικοί και αστυνομικοί, για την υποστελέχωση των Υπηρεσιών την ώρα που οξύνονται τα προβλήματα, ιδίως με την άφιξη μεταναστών από την Τουρκία.

Στη Σύμη πραγματοποιήθηκε κοινή ένστολη διαμαρτυρία για την έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με «τη συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων με επικεφαλής τον πρόεδρο Χρήστο Φωτόπουλο και τον αντιπρόεδρο Γρηγόρη Γερακαράκο, καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, Γιώργος Δριβάκος, οι οποίοι επισκέφθηκαν το ΑΤ Σύμης και διαπίστωσαν «για άλλη μια φόρα ότι η Πολιτεία εξακολουθεί να είναι απροετοίμαστη».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ «το μείζον πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης όπως παρουσιαζόταν μέχρι πέρυσι στον Έβρο, έχει μετατοπιστεί στα νησιά, τα οποία δεν είναι ούτε στο ελάχιστο προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν την έξαρση του φαινομένου. Χωρίς υποδομές, οι συνάδελφοι καλούνται να διαχειριστούν την ανθρωπιστική κρίση με τα εκατοντάδες γυναικόπαιδα να στοιβάζονται όπως- όπως, όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος.

» Τα προβλήματα έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι έγκαιρες προειδοποιήσεις- αναφορές προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και την Εισαγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου δεν είχαν τύχει εξ αρχής της απαιτούμενης προσοχής. Αναφορές συναδέλφων δεν έφταναν ποτέ στα ανώτατα κλιμάκια και μόνον όταν ήταν ορατός ο κίνδυνος της αναζήτησης των ποινικών ευθυνών, υπήρξε κινητικότητα εκ μέρους της Υπηρεσίας, αλλά και πάλι αποσπασματικά.»

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως: «Μόνο τον Ιούνιο, στη Σύμη έχουν εντοπιστεί περί τους 300 παράνομους αλλοδαπούς, τους οποίους οι συνάδελφοι αναγκάζονται να «φιλοξενούν» στο μπαλκόνι του Αστυνομικού Τμήματος.

» Χωρίς αστυνομική δύναμη και υποδομές, είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν τις μεταξύ τους έριδες, τις απόπειρες απόδρασης και μάλιστα με κίνδυνο την ποινική τους δίωξη, αφού τα υπηρεσιακά σήματα είναι σαφή: Διατάσσεστε για την ασφαλή τους φύλαξη και σε περίπτωση απόδρασης θα έχετε την ποινική ευθύνη. Εξάλλου η διακλαδική συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, παρουσιάζει κι αυτή δυσλειτουργίες και προβλήματα.»

Το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο σύσκεψη αρμόδιων φορέων με θέμα: «Μετατόπιση της παράνομης μετανάστευσης στα νησιά μας-αντίκτυπος στην Τοπική Κοινωνία-Υποστελέχωση Υπηρεσιών Αστυνομίας-Λιμενικού.»