Πρόγραμμα με τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, λόγω των 48ωρων επαναληπτικών απεργιών της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. Ηδη, λόγω των κινητοποιήσεων, περί τις 13 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Παράλληλα, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας με ανακοίνωσή του δίνει οδηγίες προς τους καταναλωτές εν όψει των πιθανών διακοπών.

Τονίζει, δε, ότι αν είναι αναγκαίες οι διακοπές ρεύματος, αυτές θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο, δηλαδή θα είναι κυλιόμενες ανά περιοχή, συμβουλεύει να αποφεύγονται τα ασανσέρ και απευθύνει έκκληση για περιορισμό της χρήσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών κυρίως κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00. Το πρόγραμμα των περικοπών θα ανακοινώνεται τακτικά.

Οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΓΕΝΟΠ, με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 7 μ.μ. πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία των εργαζομένων της ΔΕΗ προς τη Βουλή η οποία και οκληρώθηκε περί τις 10 μ.μ.
Με την ολοκλήρωση της πορείας αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας.

Το παρών στη συγκέντρωση της ΓΕΝΟΠ θα δώσει και η ΑΔΕΔΥ, η οποία πραγματοποιεί τις δικές της κινητοποιήσεις κατά της αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Συλλαλητήριο θα γίνει το πρωί και στην Κοζάνη.

Οι εκτός λειτουργίας μονάδες

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι 13 μονάδες της ΔΕΗ που τέθηκαν εκτός λειτουργίας με την έναρξη της απεργίας είναι: Λαύριο 4, Μεγαλόπολη 4, Κομοτηνή, Φλώρινα, από δύο μονάδες στο Αμύνταιο, την Καρδιά και την Πτολεμαΐδα και τρεις μονάδες στον Αγ. Δημήτριο.

Η ισχύς που λείπει από το σύστημα είναι 3.400ΜW. Σε λειτουργία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παραμένουν 7 θερμικές μονάδες (λιγνίτης και φυσικό αέριο), ισχύος 2.200MW και τα υδροηλεκτρικά.

Μέχρις στιγμής δεν έχουν υπάρξει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση καθώς η ζήτηση αυτή την ώρα είναι πολύ χαμηλή.

Προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της χρήσης των κλιματιστικών για την αντιμετώπιση της υψηλότερης θερμοκρασίας.

Ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) εξηγεί ότι σε περίπτωση που είναι αναγκαίες οι διακοπές ρεύματος, αυτές θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο.

Παράλληλα συμβουλεύει τους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση του ασανσέρ και απευθύνει έκκληση για περιορισμό της χρήσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών κυρίως κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.


Διακοπές ρεύματος

Προειδοποιώντας για την πιθανότητα προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος από την Πέμπτη, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), αναφέρει ότι διακοπές θα πραγματοποιηθούν εφόσον είναι αναγκαίες και η διάρκειά τους θα καθορισθεί, για την ηπειρωτική χώρα, από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), με τέτοιο τρόπο ώστε, να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει επίσης σε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, εφόσον υπάρξει μείωση του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων τους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ακόμη ότι «το συνολικό ύψος και διάρκεια των διακοπών, οι οποίες ενδεχομένως προκληθούν εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο και με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας (νοικοκυριά, επιχειρήσεις κ.λπ.), με εξαίρεση κρίσιμες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου (νοσοκομεία κ.λπ.)».

Το πρόγραμμα των περικοπών στην ηλεκτροδότηση θα ανακοινώνεται τακτικά.

Συμβουλές προς καταναλωτές

Ο Διαχειριστής επισημαίνει προς τους καταναλωτές τα εξής:

– Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

– Η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

– Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών.

Επιπροσθέτως, για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.

– Για ταάτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

Κυβέρνηση: Δεν θα γίνουν ανεκτές παρατεταμένες διακοπές ρεύματος

Το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης,Κυριάκος Μητσοτάκης,τόνισε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, ενώ για την επιστράτευση σημείωσε: «Θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά; Σας θυμίζω την επιστράτευση των καθηγητών εν όψει των περσινών πανελλαδικών».

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι εποχές που οι συνδικαλιστές κυβερνούσαν τη ΔΕΗ και γενικότερα τις μεγάλες επιχειρήσεις έχει τελειώσει.

Τόνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια να εξηγήσει στους πολίτες ότι το θέμα της ΔΕΗ δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά επιταγή της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωποςΣοφία Βούλτεψηεπανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, απαντώντας στα σενάρια που κάνουν λόγο για κήρυξη επιστράτευσης για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε στον κ. Φωτόπουλο και στους συνδικαλιστές, γενικότερα, εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να φερθούν, όπως αρμόζει, σε ένα σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα και «να πάψουν να είναι υποχείρια του ΣΥΡΙΖΑ, διότι, αυτή τη στιγμή, τους χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην εξουσιομανία του».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι την Ελλάδα δεν την κυβερνούν συντεχνίες, αλλά η κυβέρνηση.