Σε κινητοποιήσεις προχωρούν την Πέμπτη το πρωί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι λιμενικών και αστυνομικών του νομού Δωδεκανήσου διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση των υπηρεσιών τους την ίδια στιγμή που καθημερινά εντοπίζουν μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας. Μάλιστα τη Κυριακή σε μια μόνο περίπτωση οι λιμενικοί εντόπισαν 140 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχήμεταξύ Καρπάθου και Ρόδου.

Η πρώτη συγκέντρωση των ενστόλων έγινε στη Σύμη κρατώντας ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν «Φτάσαμε στο όριο, στην παραμεθόριο» και εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεχιστεί την Παρασκευή στη Ρόδο.
Επιπλέον το Σάββατο 5 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων στο Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στην Ρόδο με θέμα «Μετατόπιση της παράνομη μετανάστευσης στα νησιά μας –αντίκτυπος στην Τοπική Κοινωνία –Υποστελέχωση υπηρεσιών Αστυνομίας –Λιμενικού.»
Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση «για άλλη μια φόρα η Πολιτεία παρουσιάστηκε απροετοίμαστη, μετατοπίζοντας το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσής από τον Έβρο στα νησιά μας, τα οποία δεν είναι ούτε στο ελάχιστο προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν την έξαρση του φαινομένου.»
Μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος του νομού Δωδεκανήσου κ. Ευστάθιος Σαμαράς σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των υπηρεσιών του Λιμενικού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο είναι η υποστελέχωση που φτάνει το 40% της οργανικής δύναμης. Ενδεικτικά, όπως είπε, στο Λιμενικό Σταθμό στο Καστελόριζο αν και θα έπρεπε να υπηρετούν 23 άτομα εν τούτοις είναι μόνο επτά.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι μετά την θωράκιση των συνόρων στον Έβρο αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των μεταναστών που συλλαμβάνονται κατά την απόπειρα τους να εισέλθουν παράνομα στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και αυτό θα πρέπει να το διαχειριστούν οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες.
Παράλληλα καταγγέλλει ότι όλο το βάρος της διαχείρισης έχει πέσει στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού και δεν ασχολείται κανείς άλλος φορέας για την φροντίδα σίτιση, διατροφή των μεταναστών. Μάλιστα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, αρμόδιοι ενημερώνονται για τη σύλληψη μεταναστών μέσα από ρεπορτάζ Μέσων Ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος των λιμενικών στα Δωδεκάνησα τόνισε επιπλέον ότι λειτουργούν με οργανόγραμμα που είχε διαμορφωθεί το 2003 εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων και έκτοτε ο όγκος δραστηριοτήτων έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί σε μια περιοχή που αποτελεί προορισμό για χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.
Όπως λέει οι συνάδελφοι του, την ίδια στιγμή που κάνουν περιπολίες και εντοπίζουν μετανάστες, πρέπει να ασχολούνται με την ασφάλεια ελλήνων και ξένων τουριστών, να βρίσκονται στο λιμάνι κατά τις αφίξεις και αναχωρήσεις πλοίων, να κάνουν ελέγχους για παραεμπόριο, ναρκωτικά, λαθραία τσιγάρα, για σκάφη αναψυχής, για θαλάσσια σπορ κ.α.
Εντύπωση επιπροσθέτως, όπως τόνισε, του προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η Ρόδος βρίσκεται σε σημαντική απόσταση από τα τουρκικά παράλια οι διακινητές επιλέγουν να μεταφέρουν εκεί μετανάστες κυρίως από την Συρία ρισκάροντας τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους κατά τη μεταφορά. Σημείωσε ακόμη πως ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται γιατροί και δικηγόροι.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις προς το «Βήμα» του προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου κ. Μανώλη Ανδρουλάκη ο οποίος μίλησε για την υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών που φτάνουν το 40% με αποτέλεσμα να είναι μεγάλη η πιθανότητα έλληνες και ξένοι τουρίστες να μην μπορούν να βρουν αστυνομικό να εξυπηρετηθούν.
Όπως λέει χαρακτηριστικά στα Δωδεκάνησα έχουν μια ιδιομορφία καθώς έχουν να λάβουν μέτρα ασφαλείας σε επτά αεροδρόμια εκ των οποίων τα τρια διεθνή και τουλάχιστον επτά πύλες εισόδου στη χώρα και παράλληλα πρέπει να μεριμνήσουν για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και μετά τον διαβατηριακό έλεγχο καθώς καταγράφονται διάφορα κρούσματα μικροεγκληματικότητας. Και σημειώνει πως ευχή είναι να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη πέρυσι στη Σύμη – ένα νησί με ποιοτικό τουρισμό – όπου τα απογεύματα το τοπικό αστυνομικό τμήμα ήταν κλειστό.