Μάρτιος 2012. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο. Η ελληνική κρίση χρέους μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων. Μια παρέα σε ένα καφέ κοντά στην πλατεία Συντάγματος, η οποία εν τω μεταξύ έχει γίνει «σύμβολο» μεγάλων ταραχών, συζητεί για την αρνητική εικόνα της χώρας και των Ελλήνων που προβάλλεται διεθνώς.

Τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, φοροφυγάδες, αγενείς, ρατσιστές. Πάνω στην κουβέντα λοιπόν οι φίλοι αποφασίζουν ότι πρέπει εκείνοι να διηγηθούν το πραγματικό αφήγημα της ελληνικής κρίσης που μένει στη σκιά των πρωτοσέλιδων τίτλων και των εικόνων καταστροφής. Εκεί λοιπόν, στο καφέ Ομικρον, έτσι απλά γεννήθηκε το Omikron Project.


«Είχαμε βαρεθεί να βλέπουμε παντού ανακριβείς εικόνες για τη ζωή στην Ελλάδα της κρίσης. Δημιουργήσαμε λοιπόν μια καμπάνια ενημέρωσης μέσω δημιουργικών πρότζεκτ με στόχο να γκρεμίσουμε τα αρνητικά στερεότυπα που ακολουθούν τους Ελληνες»
λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Μεχράν Χαλίλι, σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας και εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας. Πρόκειται για μια εθελοντική ομάδα, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται σήμερα από έξι άτομα, όμως ανά διαστήματα έχουν συμμετάσχει στα διάφορα εγχειρήματα 40-50 μέλη, ο καθένας με το δικό του επαγγελματικό υπόβαθρο και τις δικές του καθημερινές υποχρεώσεις.

Νέος χάρτης εθελοντικών εγχειρημάτων αυτοοργάνωσης
Με τον ευφάνταστο τίτλο-ερώτημα «Ouzo-drinking lazy Greeks?» η ομάδα του Omikron Project δημοσίευσε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα μια αφίσα που παρουσιάζει 412 ομάδες αυτοοργάνωσης πολιτών που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, καλύπτοντας κενά του συστήματος. «Χαρτογραφήσαμε όλα αυτά τα εθελοντικά εγχειρήματα για δύο λόγους. Αρχικά να δείξουμε ότι οι Ελληνες δεν είναι τα «θύματα» που περιμένουν τι θα τους συμβεί την επόμενη μέρα, όπως πιστεύουν κάποιοι, αλλά δραστηριοποιούνται και βοηθούν ο ένας τον άλλον» εξηγεί ο κ. Χαλίλι. «Επίσης, θέλουμε να φέρουμε κοντά όλες αυτές τις ομάδες, να μάθουν η μια για την άλλη και ίσως να δημιουργήσουν συνέργειες πετυχαίνοντας ακόμη περισσότερα» συμπληρώνει.
Ο ίδιος, Βρετανοϊρανός στην καταγωγή, έχει ζήσει στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες και έχει ταξιδέψει ως ερασιτέχνης φωτορεπόρτερ σε πολλές πόλεις, όμως δεν έχει συναντήσει πουθενά αλλού αυτό το δίχτυ συμπαράστασης και προσφοράς που βλέπει στην Ελλάδα. Τα τελευταία 10 χρόνια ο κ. Χαλίλι έχει στενές σχέσεις με τη χώρα μας, ενώ εδώ και τρία χρόνια ζει στην Αθήνα, καθώς έχει νυμφευθεί Ελληνίδα. Οπως λέει στο «Βήμα», το φαινόμενο αυτών των ομάδων πολιτών που καλύπτουν σημαντικά κενά στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της διατροφής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «αξίζει να μελετηθεί από επιστήμονες και δημοσιογράφους». Στο πρώτο εγχείρημα χαρτογράφησης που έγινε το 2013 οι πρωτοβουλίες που καταγράφηκαν ήταν 238, σήμερα ο χάρτης περιλαμβάνει 412 με αυξητικές τάσεις.

«Αφού το λένε οι ιστορίες, θα είναι αλήθεια»
Ο Αλεξ είναι ένας καθημερινός τύπος, όπως όλοι μας, που ζει σε μια χώρα αντιμέτωπη με πολλούς μπελάδες. Την Ελλάδα. Ολοι πιστεύουν για αυτόν ότι είναι τεμπέλης, φοροφυγάς, εξυπνάκιας, απατεωνάκος, καλοπερασάκιας, ρατσιστής. Είναι ο ήρωας των δύο πρώτων βίντεο animation που έχει φτιάξει η ομάδα του Omikron Project αποκαλύπτοντας την κρίση εικόνας που διέρχεται η χώρα μας.
Στο πρώτο, που δημοσιοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2012, ο Αλεξ συστήνεται στους θεατές, ενώ στο δεύτερο, που ανέβηκε στις 8 Μαΐου 2013, καταρρίπτει τον μύθο του τεμπέλη Ελληνα. «Τα βίντεο του Αλεξ έχουν στόχο να καταρρίψουν ορισμένα στερεότυπα που ακολουθούν τους Ελληνες. Θέλουμε να δείξουμε στους θεατές ολόκληρη την εικόνα και να τους αφήσουμε να αποφασίσουν τελικά τι θα πιστέψουν» καταλήγει ο κ. Χαλίλι.