Την τραγική εικόνα που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία κατά τις εφημερίες τους καταγράφει σε έρευνα που δημοσιεύει τη Δευτέρα η εφημερίδα Τα Νέα.

Ατελείωτες ουρές, ράντζα, εκνευρισμός και απελπισία συνθέτουν τη σκληρή πραγματικότητα στα επείγοντα του ΕΣΥ τα χρόνια της κρίσης. Η εφημερίδα κατέγραψε εφιαλτικές σκηνές στα τέσσερα μεγαλύτερα νοσοκομεία: Στον Ερυθρό Σταυρό, τη Νίκαια, τον Ευαγγελισμό και το ΚΑΤ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε ένα 24ωρο εφημερίας το νοσοκομείο της Νίκαιας δέχεται κατά μέσο όρο 1.600 ασθενείς και ο Ευαγγελισμός 1.400.

Το πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό στα νοσοκομεία είναι εμφανές, ενώ γιατροί και νοσηλευτές έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα των φθηνών υλικών που παραγγέλνουν οι διοικήσεις, λόγω σφιχτών προϋπολογισμών.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς, μόνο το 15% έως 20% των περιστατικών φθάνουν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ από το σύνολο των περιστατικών μόνο το ένα τρίτο θα λάβει εισιτήριο για εισαγωγή. Οι υπόλοιποι θα έπρεπε να είχαν απευθυνθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη -αυτή που υπόσχεται το νέο σύστημα του ΠΕΔΥ.

Η υπερφόρτωση των νοσοκομείων κατά τις εφημερίες προκαλεί πολύωρη αναμονή για τους ασθενείς, εκνευρισμό και απελπισία. Αρκετοί είναι αυτοί που καταλήγουν σε ράντζα σε διαδρόμους, ενώ τραγικά είναι τα προβλήματα που προκαλούνται από ελλείψεις σε υποδομές, όπως οι τουαλέτες.

Κληθείς να σχολιάσει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι σχεδιάζει σειρά παρεμβάσεων για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Ως πρώτο μέτρο προανήγγειλε την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των νοσοκομείων μέσω 2.800 προσλήψεων.

Όπως είπε, αύριο, Τρίτη, θα ανακοινωθούν αναλυτικά 2.800 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ αυτών 200 θέσεις για το ΕΚΑΒ.

Αναφερόμενος εξάλλουστις δηλώσεις του για ανακατανομή των πόρων του προϋπολογισμού υπέρ του τομέα της Υγείας, που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο Μάκης Βοριδης επέμεινε, σημειώνοντας ότι διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο των πόρων, από τον προϋπολογισμό του 2015, με διαφορετική κατανομή μεταξύ των υπουργείων, καθώς οι δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης.