Υπό έλεγχο έχει τεθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κάρυστο της Εύβοιας, ενώ έχει οριοθετηθεί και ελέγχεται πλήρως η πυρκαγιά που έκαιγε επί τρεις ημέρες στη Μαλεσίνα της Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με τον LamiaFm1-96,2 ανεπίσημα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καεί 2.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης καθώς και δυο -τρία μικρά οικήματα, πιθανόν αγροτικές αποθήκες.

Το σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είχε καεί και το 1983, τότε ήταν διαπιστωμένος εμπρησμός, αλλά αναδασώθηκε ένα μέρος του.

Σε Μάζι και Μαλεσίνα χτυπήσαν πολλές φορές οι καμπάνες και οι κάτοικοι κλήθηκαν να προστατέψουν τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους.

Μέσα σε ένα 24ωρο (από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως και τις 6 το πρωί της Κυριακής) εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα 34 δασικές πυρκαγιές.

Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για σήμερα, Κυριακή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στις περιφέρειες της Κρήτης, της Αττικής, στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του βορείου Αιγαίου στην Κεντρική και νότια Εύβοια και στις νότιες περιοχές της περιφέρειας Βοιωτίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Ανακοίνωση του συνδυασμού της Ρένας Δούρου

Σε ανακοίνωση του την Παρασκευή ο συνδυασμός της νέας περιφερειάρχη Αττικής κυρίας Ρένας Δούρου σημειώνει ότι «η πυρκαγιά στο Ποικίλον Όρος, δυτικό όριο του Λεκανοπεδίου και φυσικό σύνορο με το Θριάσιο Πεδίο, μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στις υπερδομημένες συνοικίες της δυτικής Αθήνας και της Αττικής ευρύτερα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επιβεβαιώνει δυστυχώς την ανησυχία της νέας Περιφερειακής Αρχής για την ανάγκη βελτίωσης της πολιτικής προστασίας της Αττικής».

Επιπλέον επισημαίνει πως εγκαίρως έχει επισημανθεί η ανάγκη κατοχύρωσης του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου όρους καθώς και την ανάγκη περιβαλλοντικής αποκατάστασής του.

Και προσθέτει: «Ο σχεδιασμός, η πρόληψη αλλά και η ενίσχυση των υλικοτεχνικών μέσων για την πυροπροστασία των ορεινών όγκων και των δασών της Αττικής, όπως τέθηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο των πρόσφατων ενημερωτικών συσκέψεων της εκλεγμένης Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου, στα Κέντρα Επιχειρήσεων της Πεντέλης και του Υμηττού, αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία των εναπομείναντων πνευμόνων πρασίνου στην Αττική».