Κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα και οδεύει προς ψήφιση από το Α’ Θερινό Τμήμα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο επιφέρει αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο. Προβλέπει την κατάργηση της μοριοδότησης των τυπικών προσόντων (πτυχία, πιστοποιητικά κ.ά.) και την ενεργοποίηση γραπτών εξετάσεων και δομημένων συνεντεύξεων.
Στη διαδικασία κεντρικό ρόλο αποκτά το ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) περί επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και λοιπές διατάξεις» δίνει έμφαση στη συνέντευξη ως κύριο εργαλείο αξιολόγησης των υποψηφίων.
Για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας αυτής, σύμφωαν με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εισάγονται δύο δικλίδες ασφαλείας:
«α) η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος και
β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ».
Στις διαδικασίες αξιολόγησης πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου θα συμμετέχουν και στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές – θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά.
Στο πεδίο εφαρμογής του νέου συστήματος δεν περιλαμβάνονται προσώρας οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα ακολουθήσει νέα μελέτη για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, σε συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με το συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών.