Κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για τη χωροταξική και την πολεοδομική μεταρρύθμιση από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Νίκο Ταγαρά.

Όπως δήλωσε ο κ. Ταγαράς, η κυβέρνηση προωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να ολοκληρωθούν εγκαίρως συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε αποσύρει τις διατάξεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις και κάθε άλλη διάταξη που δεν επείγει, προκειμένου αυτά, δηλαδή το 3ο και 4ο κεφάλαιο του κατατεθέντος νομοσχεδίου, να επανεισαχθούν προς συζήτηση στη Βουλή ως ξεχωριστό νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία.

Ήδη η εσπευσμένη κατάθεσή του από την κυβέρνηση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης σημείωσε ότι πρέπει να έχει ψηφιστεί ως την 1η Ιουλίου για να είναι η Ελλάδα εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις της για την εκταμίευση της δόσης.

Το νομοσχέδιο

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας» δήλωσε ο κ. Ταγαράς. «Τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΕΚΑ όλοι δουλέψαμε για να ολοκληρωθεί μία νομοθετική πρωτοβουλία που απλοποιεί τις διαδικασίες, βοηθά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προστατεύει το περιβάλλον. Θέσαμε ως βασικό στόχο την αποκέντρωση των λειτουργιών και την επιτάχυνση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

»Με το νέο θεσμικό πλαίσιο καθορίζονται επακριβώς οι αρμοδιότητες, τα επίπεδα σχεδιασμού και ελέγχου, αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις. Όλα τα αποτελέσματα του σχεδιασμού, οποιουδήποτε επιπέδου, καθώς και οι “θεσμικές γραμμές” συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά σε ενιαία βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ και αποτυπώνονται στα ψηφιακά υπόβαθρα της ΕΚΧΑ. Αυτό σημαίνει ότι προοδευτικά δεν θα υπάρχουν πλέον επικαλύψεις στο σχεδιασμό, καθώς όλες οι πληροφορίες θα βρίσκονται σε μία βάση δεδομένων και ορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία επίλυσης τυχόν τέτοιων διαφορών. Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός απλουστεύεται και μειώνονται τα επίπεδα σχεδιασμού από επτά σε τέσσερα. Ταυτόχρονα όλες οι διαδικασίες θα έχουν μία κεντρική αξιολόγηση, παρακολούθηση και δέσμευση ολοκλήρωσης σε συγκεκριμένο χρόνο, με οργανωμένο τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο καταπολεμούνται αποτελεσματικά παθογένειες του παρελθόντος με τις αέναες και ατελέσφορες διαδικασίες σχεδιασμού».

Σημαντικό βήμα αποτελεί επίσης λατά τον αναπληρωτή υπουργό η ολοκλήρωση μέχρι το 2020, με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, ενός ψηφιακού χάρτη της Ελλάδας όπου θα απεικονίζονται όλες οι θεσμικές γραμμές (δάση, αιγιαλός, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αναδασμοί κλπ), που επηρεάζουν σημαντικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του χώρου.

«Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση εάν παράλληλα με το σχεδιασμό δεν εκσυγχρονίζαμε και το σύστημα των χρήσεων γης. Δεν πρέπει να υπάρχει πολίτης ή επαγγελματίας αυτής της χώρας που δεν έχει αντιληφθεί πόσο παρωχημένο είναι πλέον το σύστημα των χρήσεων γης που θεσμοθετήθηκε το 1987» δήλωσε ο κ. Ταγαράς. «Είναι κρίσιμο και απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί και να εξειδικευτεί στις σημερινές ανάγκες, να προστεθούν νέες χρήσεις και λειτουργίες που εμφανίστηκαν την τελευταία 25ετία αλλά και να διορθωθούν στρεβλώσεις που υπήρχαν».