Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία, υπέρ του ΕΣΥ ή των επιχειρήσεων; Η πρώτη απόπειρα –υπέρ του ΕΣΥ τότε –έγινε ανεπιτυχώς το 2006, όταν το Δημόσιο «ενοικίασε» κλίνες εντατικής θεραπείας από το «Ερρίκος Ντυνάν». Η συμφωνία λύθηκε μετά τις καταγγελίες της τότε διοίκησης και εργαζομένων του «Ερρίκος Ντυνάν» ότι το Ελληνικό Δημόσιο «δεν πλήρωνε για τη χρήση αυτή».
Τώρα η συζήτηση «ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ» έχει ανοίξει ξανά, με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα ιδιωτικά νοσοκομεία να δείχνουν πλέον ανοιχτά την επιθυμία τους να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα.
Η αλήθεια είναι ότι προσπάθειες εφαρμογής των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) στην Υγεία γίνονται από το 2001. Επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου τοποθετήθηκαν οι πρώτοι μάνατζερ στα νοσοκομεία, έγινε η περιφερειακή αποκέντρωση των μονάδων υγείας και έναν χρόνο μετά τέθηκαν σε λειτουργία τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία εντός του ΕΣΥ. Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων ήλθε περίπου οκτώ χρόνια αργότερα. Το 2010 νομοθετήθηκε για την πλήρη αξιοποίηση του εξοπλισμού των νοσοκομείων και του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ. Πρώτο βήμα, η συμφωνία με τα ασφαλιστικά ταμεία και ακολούθως με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία όμως ουδέποτε ενεργοποιήθηκε.
Σήμερα παρατηρείται αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος ένθεν κακείθεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του προσεχούς δεκαημέρου ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης θα έχει μια πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας και βέβαια στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και το θέμα των ΣΔΙΤ.
«Αυτό που θέλουμε και θεωρούμε ότι προς τα εκεί οδεύει η κατάσταση είναι το μάνατζμεντ των δημοσίων νοσοκομείων. Για τους ασθενείς δεν θα αλλάξει τίποτα παρά μόνο προς το καλύτερο» λέει προς «Το Βήμα» άνθρωπος του ιδιωτικού τομέα υγείας. Το όφελος των ιδιωτών θα είναι πολλαπλό. «Μπορεί να έχουμε κάποιο ποσοστό από τα αποτελέσματα που θα φέρνουμε ή κάποιο μηνιαίο ποσόν. Επίσης θα μπορούσαμε να εκμεταλλευόμαστε κάποια πτέρυγα, χειρουργικές κλίνες, κλίνες εντατικής θεραπείας, διαγνωστικά εργαλεία… Ολα είναι ανοιχτά» είπε, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία εκχώρησης μέρους του νοσοκομείου για εκμετάλλευση θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 20 έτη.
Τι ζητούν οι ασφαλιστικές
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών συζητούν το θέμα της εκμετάλλευσης κλινών ορισμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ και πανεπιστημιακών προκειμένου να νοσηλεύουν ασφαλισμένους τους με χαμηλότερο κόστος. Αυτές, με τη σειρά τους, θα αναλάβουν τη διαχείριση συγκεκριμένων κλινικών και τη συντήρηση της ξενοδοχειακής υποδομής. Ηδη ως σήμερα έχουν γίνει συζητήσεις με τους αρμοδίους αρκετών νοσοκομείων της Αττικής, όπως οι «Αγιοι Ανάργυροι» (για την ογκολογική κλινική), το Κρατικό της Αθήνας «Γ. Γεννηματάς», το «Λαϊκό», το «Σωτηρία», ο «Ερυθρός» και το «Αττικόν».
Το ερώτημα που γεννάται είναι αν είναι δυνατή η συνύπαρξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο ΕΣΥ, δεδομένου ότι θα υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. «Κανένα πρόβλημα» απαντούν παράγοντες του χώρου της Υγείας. «Αν τα ιδιωτικά νοσοκομεία αναλάβουν το μάνατζμεντ των δημοσίων και πανεπιστημιακών νοσοκομείων, το «πάντρεμα» των δύο πλευρών είναι εφικτό».
Ωστόσο το αίτημα των εκπροσώπων των ιδιωτικών νοσοκομείων δεν το βλέπουν με θετικό μάτι παράγοντες του χώρου της Υγείας. «Δεν είναι απαραίτητο να κάνει χρήση δημοσίων δομών ο ιδιωτικός κερδοσκοπικός τομέας. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει συνέργεια σε εξειδικευμένες εξετάσεις και επεμβάσεις με απολύτως καθαρό πλαίσιο συνεργασίας» δηλώνει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος.
Η εμπλοκή των ιδιωτών
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης είναι της άποψης ότι η εμπλοκή ιδιωτών μπορεί υπό όρους να είναι επωφελής για το κράτος. «Η διεθνής εμπειρία των ΣΔΙΤ συνίσταται κυρίως στην εμπλοκή του ιδιώτη σε μια παροχή υπηρεσίας προϊόντος που παραδοσιακά έχει δημόσιο χαρακτήρα και γίνεται είτε για να αντληθούν κεφάλαια είτε τεχνογνωσία. Σύμφωνα με την εμπειρία αυτή, φαίνεται ότι η εμπλοκή ιδιωτών μπορεί υπό όρους να είναι επωφελής για το κράτος, δεδομένου ότι οι ΣΔΙΤ δεν ταυτίζονται με ιδιωτικοποιήσεις, καθώς δεν εκχωρείται η ιδιοκτησία της δημόσιας υπηρεσίας παρά μόνο το μάνατζμεντ. Ειδικά στο θέμα της Υγείας το ζήτημα αυτό είναι πολύ λεπτό καθώς μιλάμε για ένα κατ’ εξοχήν δημόσιο αγαθό».
Αντίθετος σε κάθε μορφή ΣΔΙΤ είναι ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Αλέξης Μπένος. Μιλώντας προς «Το Βήμα» αναφέρει ότι μια τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει στον αποκλεισμό ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού από τον δημόσιο τομέα υγείας. «Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ανισότητα των ανθρώπων. Με 30% ανασφάλιστους πολίτες εν μέσω κρίσης απαντάμε ιδιωτικοποιώντας; Πρέπει να απαντήσουμε με ενίσχυση και αναδόμηση του δημόσιου τομέα υγείας. Οι ΣΔΙΤ είναι μια δέσμευση ομηρείας των επόμενων γενεών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ