από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Αρειος Πάγος για υποβρύχια: Ηταν κακή η διατύπωση για τους υπουργούς

Η δύσκολη νύχτα της Τετάρτης και το παρασκήνιο των αντιδράσεων
Αρειος Πάγος για υποβρύχια: Ηταν κακή η διατύπωση για τους υπουργούς
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Έγγραφες εξηγήσεις στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, έδωσαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης, οι εισαγγελείς κυρία Πόπη Παπανδρέου και κ. Αντώνης Ελευθεριάνος για την υπόθεση του εγγράφου διαβίβασης στη Βουλή για την υπόθεση των υποβρυχίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» στις εξηγήσεις τους αναφέρουν ότι «δεν προχώρησαν σε προκαταρκτική εξέταση και επομένως δεν μπορούσαν να κρίνουν αν υπάρχουν νέα στοιχεία. Εκριναν ότι έπρεπε να ακολουθήσουν την τυπική διατύπωση του άρθρου 4 παρ. 2 του νόμου 3126/2003...».  Ο Αρειος Πάγος, πάντως, αποδίδει σε κακή διατύπωση το θέμα που δημιουργήθηκε και λένε ότι «έγινε λάθος, δεν θα τους κρεμάσουμε κιόλας» και μάλλον έτσι κλείνει η όλη υπόθεση.

Διαβάστε εδώ τα διαβιβαστικά έγγραφα

Με τη φράση «δεν κάναμε προκαταρκτική εξέταση, διερευνήσαμε μόνο τυχόν ευθύνες στην υπόθεση σε σχέση με τους πολίτες και όχι τα πολιτικά πρόσωπα» υποδέχονται στην Εισαγγελία Διαφθοράς, την οποία συντονίζει η κυρία Ελένη Ράικου, τις αντιδράσεις για το έγγραφο των εισαγγελικών λειτουργών Πόπης Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνου σε σχέση με την υπόθεση των υποβρυχίων. Στο ίδιο κλίμα είναι και οι δηλώσεις της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη για τις πολιτικές αντιδράσεις, κυρίως σε σχέση με τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο, παρά για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ήδη κατηγορούμενο και για τη λίστα Λαγκάρντ... Βεβαίως επικοινωνία υπήρξε και με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η αλήθεια είναι ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν πέρασε ακριβώς μια ήσυχη βράδια την Τετάρτη, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της αποστολής του εγγράφου στη Βουλή. Μάλιστα βρισκόταν εκτός, αφού παρέθετε φιλικό γεύμα στους αποχωρούντες συναδέλφους από τον Άρειο Πάγο, λόγω συνταξιοδότησης. Στα απανωτά τηλεφωνήματα που της διέκοπταν τη βραδιά και στις ερωτήσεις δημοσιογράφων απαντούσε ότι «δεν έγινε ποτέ προκαταρκτική για τα πολιτικά πρόσωπα, διότι αυτό δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα». Δεν έμπαινε, πάντως, στην ουσία αφού όπως έλεγε θα το εξετάσει την επομένη. Νωρίς το πρωί κάλεσε για εξηγήσεις τους δύο εισαγγελείς. Αυτές ήταν και γραπτές, αλλά και προφορικές. Σήμερα Πέμπτη η Εισαγγελέας ασχολήθηκε με την υπόθεση αυτή, αλλά και την Διοικητική Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η υπόθεση του φακέλου, που έφθασε από την Εισαγγελία Διαφθοράς ήταν ένας πονοκέφαλος για τον Άρειο Πάγο, αφού είχε διαβιβαστεί (στον αντεισαγγελέα κ. Ν. Παντελή) από το Εφετείο στις 18 Μαρτίου 2014 και διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Άρειο Πάγο στις 30 Απριλίου 2014. Κρατήθηκε από τον Άρειο Πάγο επί περίπου 35 ημέρες αλλά κρίθηκε ότι έπρεπε τελικά να διαβιβαστεί. Στο σχτικό έγγραφο, όμως, ο κ. Παντελής τηρεί αποστάσεις επισημαίνοντας ότι διαβιβάζει τον φάκελο «απο υπηρεσιακό καθήκον... χωρίς αξιολόγηση του περιεχομένου της δικογραφίας». Περισσότερο διαβιβαστικός είναι ο ρόλος του υπουργείου Δικαιοσύνης στις 30 Μαΐου, περίπου 30 ημέρες μετά, αλλά μεσολάβησαν και εκλογές και η Βουλή είχε κλείσει.

Επί της ουσίας η ένσταση από τους κρίνοντες τα κείμενα είναι η φράση των δυο εισαγγελέων «καθόσον από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης, υπουργών μελών της κυβέρνησης συγκεκριμένα των, Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών κατά το χρονικό διάστημα από την 17-10-2010 και επόμενα». Από την πλευρά τού ΠαΣοΚ υπήρξε έντονη αντίδραση και χθες παράγοντες του κόμματος δήλωναν ότι θα υπάρξει συνέχεια αλλά αφού ενεργήσει και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Είναι αλήθεια ότι στην αρχή του διαβιβαστικού υπήρξε η επισήμανση, από τους εισαγγελείς, ότι αποστέλλουν τα πρακτικά της Βουλής από τη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή «χωρίς αξιολόγηση».

Τι αναφέρουν κύκλοι του ΠαΣοΚ


Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν ότι ήταν επιβεβλημένη η άμεση αντίδραση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου γιατί η αντιφατική και ατυχής διατύπωση του αρχικού διαβιβαστικού εγγράφου των αντεισαγγελέων Πρωτοδικών (παρότι διορθώθηκε στο έγγραφο του Αντεισαγγελέα του ΑΠ κ. Ν. Παντελή), επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις μικροκομματικού χαρακτήρα.
 
Μετά τις διευκρινήσεις που δόθηκαν ότι ούτε προκαταρκτική εξέταση έγινε, ούτε αξιολόγηση επί της ουσίας, αλλά απλή διαβίβαση των πρακτικών της Βουλής πίσω στη Βουλή, το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν. Άνθρακες ο θησαυρός του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμη φιάσκο. Ένα φτηνό διαδικαστικό τέχνασμα χωρίς περιεχόμενο.

Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανύπαρκτο θέμα η δικογραφία για τα υποβρύχια λέει η Σοφία Βούλτεψη 
Στην Βουλή η δικογραφία για Βενιζέλο - Παπακωνσταντίνου για τα υποβρύχια 
Στον ελληνικό στόλο τα υποβρύχια 214 μέσα στην επόμενη διετία 
Telegraph: Αποζημιώσεις 7 δισ. ευρώ για τα υποβρύχια διεκδικεί η Ελλάδα 
Αποζημίωση-μαμούθ για τα υποβρύχια αξιώνει το ελληνικό Δημόσιο 
«Καρότο και μαστίγιο» για υποβρύχια και Σκαραμαγκά 
Αβραμόπουλος: Δεν θα υπάρξει άλλη επιβάρυνση για τα υποβρύχια 
ΣΥΡΙΖΑ: Να κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία για τα υποβρύχια 
Εισαγγελείς: Κάλυψη σε Παπανδρέου-Ελευθεριάνο για τα υποβρύχια 
Κλήση σε απολογία στον Σ. Τραυλό, πρώην γγ Εξοπλισμών  
Δίκη-μαμούθ με 35 κατηγορούμενους για τα υποβρύχια 
Παραπέμπονται 32 σε δίκη για το σκάνδαλο των υποβρυχίων  
 
 
σχόλια (20)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ...... | 21/06/2014 13:41
  ......ότι μολις και εάν γυρισει ο τροχος θα πανε και αλλοι φυλακη. Ο Ακης ηταν για να μας ριξουν σταχτη στα ματια, θα παρουν και αλλοι σειρα όταν η επιρροή τους στο συστημα δεν θα είναι τοσο σημαντικη...
  g papas
  απάντηση12
   
   
  ...egine | 21/06/2014 12:50
  lathos den tha tous kremasoume kiolas..........kai mallon etsi klinei oli h ypothesi.........from Areio Pago with love xxx
  bord de l`eau
  απάντηση00
   
   
  βρωμιά... | 21/06/2014 10:12
  η μεγαλύτερη βρωμιά σ αυτή τη χώρα ,υπάρχει στον Α.Π Το λέω μετά λόγου γνώσεως.
  μτ
  απάντηση11
   
   
  θα σας πω ενα αστειο | 20/06/2014 21:17
  Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνικη δικαιοσύνη....χα!χα!χα!!!! Ειδικά στον ανεξάρτητο ΑΠ......ΤΌΣΟ ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΎΣ ΤΟΥΣ ΚΆΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ......Kαι φυσικά διορίζει και κανα κοντοχωριανο-η για τα χατίρια της κυβέρνησης
  μονα ζυγα δικα τους
  απάντηση21
   
   
  Και τώρα τι; | 19/06/2014 20:36
  Και τώρα τι θα κάνει η κυρία Κωνσταντοπούλου θα καταγγείλει τους δικαστές διότι τελικά φαίνεται ότι ακολούθησαν αυτό που επιτάσσει ο νόμος; Από επικοινωνιακά κόλπα ο ΣΥΡΙΖΑ πάει καλά. Ας κοιτάξει τα εσωτερικά του προβλήματα που δείχνουν ότι δεν πρόκειται να πάει καλύτερα στις επόμενες εκλογές!
  Σ
  απάντηση511
   
   
  Η ΛΟΥΚΑ.... | 19/06/2014 20:17
  ΧΤΥΠΗΣΕ ΠΑΛΙ....ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΘΕΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΩΣ ΓΙΝΕΣΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ....ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΜΗΠΩΣ Ή ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ 1967 ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ..
  ΑΝΑΣΤΑΣΗ
  απάντηση55
   
   
  προκαταρκτική υποβρυχίων | 19/06/2014 17:58
  ΄Ανθρακες ο θησαυρός της κας Κωνσταντοπούλου και της αγέλης λύκων της χρυσής αυγής.Με τόσες σπουδές κα Κωνσταντοπούλου δεν μπόρεσες να διακρίνεις την ουσία από την ανοησία.Δεν θα είναι υπερβολή να ισχυριστώ 'οτι πάσχεις από το σύνδρομο της δημοσιότητας, έστω κι αν αυτή στο τέλος στρέφεται εναντίον σου.Πώς τα κατάφερες μια συμπαθής επαγγελματίας να γίνεις μια αντιπαθής πολιτικός, όχι μόνο στη Βουλή ,αλλά και στην κοινωνία.Εσύ που διατείνεσαι ότι προστατεύεις τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί εδώ τα καταπάτησες.Τόση εμπάθεια δεν χρειάζεται.Θα σου κλονίσει το νευρικό σου σύστημα.Τι είδους αξιολογικό σύστημα σε διακατέχει, όταν ανερυθρίαστα υποστηρίζετε,κυρίως ,τρομοκράτες και εγκληματίες χρυσαυγίτ
  ΄Ακακος
  απάντηση712
   
   
   
  ήταν καλά τα υποβρύχια (η δικαιοσύνη είναι τυφλή)... | 19/06/2014 17:32
  ήταν καλοί οι υπουργοί (η δικαιοσύνη είναι στραβή)...
  ήταν κακή η διατύπωση (θεόστραβη)...
  απάντηση401
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΜΟΝΟ | 19/06/2014 17:27
  Σαμαρά κατάντησες τη Νέα Δημοκρατιά ..φιλιππινέζα του κλεφτοπασόκ..
  ΑΥΤΑ
  απάντηση3812
   
   
   
  "νά ΄χεις το νου σου στο παιδί" | 19/06/2014 16:59
  «… της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη για τις πολιτικές αντιδράσεις, κυρίως σε σχέση με τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο, παρά για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ήδη κατηγορούμενο και για τη λίστα Λαγκάρντ... Βεβαίως επικοινωνία υπήρξε και με το υπουργείο Δικαιοσύνης..». Για τον Παπακωνσταντίνου δεν υπάρχει θέμα …μπορούμε να τον κρεμάσουμε προκαταΒΟΛΙΚΑ… ΚΑΙ για τα υποβρύχια .
  freeman
  απάντηση335
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Η ΤΥΦΛΗ ΔΙΑΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ..... | 19/06/2014 16:55
  ΕΝΟΧΗ ΜΟΝΟ Η Χ.Α. ΕΚΕΙ ΒΛΕΠΕΙΣ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΗΤΑΝ Η ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ Η ΠΡΕΠΟΥΣΑ......ΤΟ ΟΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΗΜΑΣΙΑ.....
  ΛΑΛΑΚΗΣ Ο ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΣ
  απάντηση359
   
   
  αναδιατύπωση της διατύπωσης | 19/06/2014 16:49
  κοιταξτε...η δικογραφια πηγε στον υπουργο κοντοχωριανων εισαγγελέων.....εεεμ...."δικαιοσυνης" ηθελα να πω, στις 30/4...μετα ειχαμε εκλογες κτλ κτλ για να μη τα πολυλογω εφτασε στη βουλη στις 30/5 (ειχε και πολυ κινηση στους δρομους εκεινες τις μερες)...μετα κατα λαθος κλεισανε τη βουλη κι ετσι παραγραφηκεεεε (απο εναν παλιο αθλιο νομο)..αλλα αφου συντονίζει η κυρία Ελένη Ράικου ειμαι σιγουρος οτι η δικαιοσυνη θα λαμψει...ειναι εκεινη η ανεξαρτητη δικαστινα, που την πηρε τηλ/σε live μεταδοση/"ελα, ελενη"/ ο αμεροληπτος δημοσιογραφος κος δελατολας, στο επισοδειο με τον χαστουκιαρη και την κανελη ...ναι ντε... ο μιστερ "Διπλό δάνειο σκάνδαλο του Ρέστη στους δημοσιογράφους Οικονομέα – Δελατόλα
  freskos sanos
  απάντηση342
   
   
  Ke Samara, | 19/06/2014 16:41
  Gnwrizoume oti ( dystixws ) oi dikastikoi tis ypothesis ekteloun diatages. Alla na ta thymase ola afta otan erthei o keros gia tis epomenes ekloges. Oi kleftes kai alites pou mas eftasan edw den tha xanagioun kyvernisi
  Ανώνυμος / η
  απάντηση131
   
   
  Μας βλέπουν..... | 19/06/2014 16:08
  Την αποφαση ο Αρειος Παγος την εβγαλε προν λίγο. Το πρωι η Βουλτεψη το ειχε προαναγγειλει. Που το ήξερε? Τι λέω τώρα. το βραδυ πεσανε τα τηλέφωνα και τα γατάκια Δικαστες έκαναν το χρέος τους.
  panos
  απάντηση538
   
   
   
  Απορία. | 19/06/2014 16:07
  Αυτό που δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω για το Ελληνικό Δημοσιο και τους λειτουργούς του. Όλοι είναι αναρμόδιοι,ο ρόλος τους είναι απλά διαδικαστικός, κανείς δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης,απλά την διαβιβάζει κάπου να φύγει η ευθύνη από αυτόν, και πάει λέγοντας. Θα μου μείνει κάτι που άκουσα κάποτε από κάποιον υψηλά ιστάμενο Δημόσιο Υπάλληλο. Η ευθύνη είναι σαν μία μπάλα.Ποτέ μην την αφήνης στα πόδια σου.Αν τη δεις δώστης μία κλωτσιά και ας πάει όπου θέλει. Αυτό έκαναν και οι ανωτέρω όπως θα έκανε και κάθε ένας συνάδελφός τους,που σέβεται τον εαυτό του και το επάγγελμά του. Να τους χαιρόμαστε.
  παρατηρητής
  απάντηση422
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  δεν ξέρω την ουσία | 19/06/2014 15:56
  Της υπόθεσης αλλά διαβάζοντας το ρεπορτάζ αντιλαμβάνομαι ένα απίστευτο αλισβερίσι πολιτικών κι δικαστών που δεν τιμά κανέναν. ελλάς-μπανανία
  green day
  απάντηση625
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων