«Αν εφαρμοσθεί το σχέδιό μας, σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα στο θέμα της τρομοκρατίας». Αυτό δήλωσε, χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες διευκρινίσεις, ο απερχόμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας στη διάρκεια της τελετής παράδοσης του υπουργείου στον διάδοχό του κ. Βασίλη Κικίλια.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η κατάσταση που παρέλαβε τον Ιούνιο του 2012 ήταν τραγική και επί της εποχής του υπήρξε περιορισμός των βασικών δεικτών εγκληματικότητας κατά 50%, μείωση της λαθρομετανάστευσης αλλά και σύλληψη δεκάδων ελλήνων και ξένων «τρομοκρατών».
Σημειώνεται ότι με βάση τη δήλωσή του ο κ. Δένδιας στρέφει τα βέλη του για την «έξαρση» της εγκληματικότητας και στον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη και νυν υπουργό Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Επιπλέον ο κ. Δένδιας υπερασπίστηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής μιλώντας για συρρίκνωση των υπηρεσιών τους σε ποσοστό από 30 ως 46%. Ο απερχόμενος υπουργός έκανε και ολιγόλογη αναφορά στο θέμα των ερευνών της Χρυσής Αυγής υπενθυμίζοντας δήλωσή του, προ της δολοφονίας Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά τα «τάγματα εφόδου».
Από την άλλη πλευρά ο νέος υπουργός κ. Κικίλιας εκθείασε το έργο του κ. Δένδια και αναφέρθηκε στην εξάλειψη των «γκέτο» της Αθήνας για τα οποία δήλωσε ότι έχει «απόλυτη γνώση».
Ακόμη δήλωσε ότι θα επισκεφθεί όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας. Μια υπόσχεση που πιθανόν έχει πρόβλημα… υλοποίησης αφού οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα υπερβαίνουν τις 700. Επιπλέον σημείωσε ενδεικτικά ότι «δεν επηρεάζεται από τα γαλόνια των αστυνομικών».

Αναμνηστικά…

Ένα σπαθί αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ένα κράνος πυροσβέστη, ένα τσεκούρι πυροσβεστών, ένα μεγάλο κάδρο μέσα στο οποίο υπήρχε ένα επιχρυσωμένο στεφάνι αλλά και ένα αίτημα παροχής ασύλου με τα στοιχεία του ήταν ορισμένα από τα αναμνηστικά δώρα που δέχθηκε ο κ. Δένδιας – μάλιστα δεν απάντησε στην ερώτηση δημοσιογράφου τι θα γίνει αν απορριφθεί του αίτημα.

Μάλιστα ο απερχόμενος υπουργός δεν έκρυψε τα δάκρυά του κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ευχαριστώντας το προσωπικό στα Σώματα Ασφαλείας και εισπράττοντας το χειροκρότημα των παρισταμένων.

Για δύσκολο έργο που έχει αναλάβει έκανε λόγο στο twitter ο κ. Κικίλιας ευχαριστώντας για τις ευχές που δέχεται.
Στην τελετή τον συνόδευαν η αδελφή του και οι γονείς του.