Στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ζητεί να ανασταλεί προσωρινά η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομη την απομάκρυνση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ και των ΔΟΥ και παράλληλα διέταξε την επανατοποθέτησή τους.

Οι Αρεοπαγίτες αναμένεται μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014, να εκδώσουν την απόφαση τους. Κατά τη σημερινή συζήτηση της υπόθεσης, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε από αναρμόδιο δικαστήριο, καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων.

Ακόμη, οι νομικοί παραστάστες του υπουργείου ανέφεραν ότι η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύει τον περιορισμό των υπηρετούντων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπαλλήλων. Σκοπός αυτού του μέτρου, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα, προσέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ.

Επίσης, το υπουργείο υποστήριξε ότι από την υπόθεση των καθαριστριών επιβαρύνεται το Δημόσιο με 209.000 ευρώ τον μήνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει από που προέρχεται η εν λόγω επιβάρυνση, ενώ προσέθεσε ότι εάν επανέλθουν οι καθαρίστριες, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τους μισθούς τους και τις αποδοχές των συνεργείων καθαριότητας που έχουν υπογράψει ήδη σχετική σύμβαση.

Οι δύο δικηγόροι των καθαριστριών επισήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Παράλληλα, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης του ΥΠΟΙΚ, καθώς το δικονομικό αυτό μέτρο επιτρέπεται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων. Τέλος, τόνισαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του Δημοσίου από την επανατοποθέτηση των καθαριστριών, όπως υποστηρίζει το υπουργείο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, δήλωσε ότι οι εφοριακοί θα αγωνιστούν μέχρι να επιστρέψει και η τελευταία καθαρίστρια. Σημειώνεται ότι έξω από το Μέγαρο του Αρείου Πάγου, από τις 12 το μεσημέρι, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 300 καθαρίστριες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Εξω από τον Αρειο Πάγο συγκεντρώθηκαν την Τρίτη οι απολυμένες καθαρίστριες

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης οι καθαρίστριες είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Άρειο Πάγο όπου συζητήθηκε στο δικαστήριο η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ζητεί να ανασταλεί προσωρινά απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σύ,φωνα με την οποία πρέπει να επανατοποθετηθούν στις θέσεις τους άμεσα.

Σημειώνεται ότι το Πρωτοδικείο έχει κάνει δεκτή την αίτηση των καθαριστριών και αναγνώρισε ότι η κατάσταση της διαθεσιμότητας που τέθηκαν, λόγω κατάργησης των θέσεων τους, συνιστά άκυρη καταγγελία των εργασιακών τους συμβάσεων.

Ακόμη, το Πρωτοδικείο έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την κατάσταση σε θέση διαθεσιμότητας των καθαριστριών.

Επίσης, το Πρωτοδικείο υποχρέωσε το Δημόσιο να αποδέχεται τις υπηρεσίες των καθαριστριών με τα ίδια καθήκοντα και τους όρους που εργάζονταν πριν τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας.

Συμπαράσταση από τους εφοριακούς που πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας

Στο μεταξύ τη συμπαράστασή τους στις απολυμένες καθαρίστριες δήλωσαν έμπρακτα το πρωί της Τρίτης οι εφοριακοί οι οποίοι πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας.

Οι εφοριακοί καταγγέλλουν την ηγεσία του υπουργείου διότι παρά το γεγονός ότι οι απολύσεις των καθαριστριών κρίθηκαν παράνομες από τη δικαιοσύνη και διατάχθηκε η άμεση επαναπρόσληψή τους, το υπουργείο κωφεύει και παραβιάζει τη δικαστική απόφαση.

Επεισόδια έξω από το ΥΠΟΙΚ στην τελετή παραλαβής και παράδοσης

Μια γυναίκα διακομίστηκε στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση της αστυνομίας στη συγκέντρωση απολυμένων καθαριστριών στο υπουργείο Οικονομικών.

Η αστυνομία επενέβη με στόχο να τις απομακρύνει από την είσοδο του υπουργείου όπου θα γινόταν η τελετή παράδοσης–παραλαβής του υπουργείου, μετά το διορισμό του Γκίκα Χαρδούβελη.

Μετά την επέμβαση της αστυνομίας μια γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στον «Ευαγγελισμό»

Το πρωί, στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ζητεί να ανασταλεί προσωρινά η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομη την απομάκρυνση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ και των ΔΟΥ και παράλληλα διέταξε την επανατοποθέτησή τους.

Οι Αρεοπαγίτες αναμένεται μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014, να εκδώσουν την απόφαση τους.