Στο πλαίσιο συντεταγμένων δράσεων εξωστρέφειας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» διοργανώνει φέτος το 2nd Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation, από τις 30 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο του, στην Αγία Παρασκευή Αττικής.

Για πέντε συνολικά μέρες, διακεκριμένοι επιστήμονες και στελέχη επιχειρήσεων θα παρουσιάσουν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις σε τομείς – όπως η υγεία, η διατροφή, τα φάρμακα, η ασφάλεια, το περιβάλλον, η ενέργεια, η πληροφορική αναπτύσσοντας παράλληλα τις αναπτυξιακές προοπτικές που βασίζονται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα, την Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 7:00 μμ θα γίνει η τελετή βράβευσης του Καθηγητή Ιωσήφ Σηφάκη, ο οποίος το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο Τούρινγκ, την υψηλότερη διάκριση στον τομέα της πληροφορικής. Η βράβευση του διακεκριμένου επιστήμονα εγκαινιάζει από φέτος την καθιέρωση του βραβείου «Demokritos Scientific Excellence and Innovation Award», το οποίο θα απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα διακεκριμένο επιστήμονα της Ελληνικής Διασποράς. Μετά την απονομή του βραβείου, Θα ακολουθήσει «Ελληνική Βραδιά», η κεντρική κοινωνική εκδήλωση του πενθήμερου, που θα πραγματοποιηθεί στους εξωτερικούς χώρους του «Δημόκριτου».

Σημειώνεται ότι, μέσω του Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation στο πλαίσιο του οποίου θα λάβουν χώρα ημερίδες, εξειδικευμένα workshops, σεμιναριακά μαθήματα και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, εποδιώκονται η διεύρυνση των συνεργειών μεταξύ Ερευνητικών Κέντρων και βιομηχανίας καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργασιών της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας με Έλληνες επιστήμονες της Διασποράς.

Η επίσημη έναρξη του φόρουμ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, από τις 09:00 έως τις 11:00, με την παρουσία θεσμικών εκπροσώπων και τη συμμετοχή τριών διακεκριμένων ομιλητών που θα αναλάβουν να αναδείξουν το τρίπτυχο (Έρευνα- Τεχνολογία-Καινοτομία).

Διεθνούς κύρους πανεπιστήμια και ερευνητικοί οργανισμοί

Την πρώτη μέρα διοργάνωσης του Φόρουμ, θα πραγματοποιηθεί το σεμιναριακό μάθημα Patenting and Licensing , από τον επικεφαλής του Τμήματος Μεταφοράς Τεχνολογίας του CERN σχετικά με τη βέλτιστη αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Επίσης, το workshop Entrepreneurship @ MIT υπό την αιγίδα του MIT Enterprise Forum Greece, την Τετάρτη 2 Ιουλίου, θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό του Φόρουμ να μάθει τις τελευταίες εξελίξεις για τις δράσεις με στόχο την επιχειρηματικότητα, σε απευθείας σύνδεση με το εν λόγω αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης

Στις ερευνητικές δυνατότητες της χώρας αλλά και στις πρωτοβουλίες και προοπτικές
για ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, θα επικεντρωθούν οι δύο
συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που προγραμματίζονται κατά την διάρκεια του πανθημέρου. Υπό τον τίτλο Smart specialization, research ecosystems and economic growth, την Τετάρτη 2 Ιουλίου θα συζητηθεί η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης, που αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία του «Ορίζοντα 2020» για την έξοδο από την κρίση. Το Φόρουμ θα κλείσει με τη συζήτηση Spin-off & Entrepreneurial Challenges, κατά την οποία εκπρόσωποι της ΕΕ και από επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις ιδρύσεως μιας εταιρίας έντασης γνώσης στην Ελλάδα και ανάπτυξής της στην διεθνή αγορά.

Για περισσότερες πληροφορίες ή εγγραφή στο Φόρουμ, μπορείτε να επισκεφθείτε την
ιστοσελίδα: http://www.demokritos.gr/HF2014/#.