To Εθνικό Δίκτυο Εθελοντών για την Υποστήριξη Διακοπής του Καπνίσματος παρουσίασε την Παρασκευή η υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου).
Πεντακόσιοι γιατροί από όλη την Ελλάδα έχουν ήδη δεσμευθεί να διαθέσουν δωρεάν τις γνώσεις τους και μέρος του χρόνου τους σε όσους ζητούν βοήθεια για να διακόψουν το κάπνισμα. Το Εθνικό Δίκτυο Εθελοντών για την Υποστήριξη Διακοπής του Καπνίσματος λειτουργεί υποστηρικτικά και συμπληρωματικά με τα 50 Δημόσια Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος που διαθέτουν 1.100 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό.
«Μια πολιτισμένη χώρα ορίζεται από τους οικονομικούς και τους κοινωνικούς της δείκτες. Ορίζεται, επίσης, από την ποιότητα της δημόσιας υγείας, ορίζεται, δυστυχώς, και από τον αριθμό των καπνιστών της. Εάν το κάπνισμα είναι ασθένεια, όπως υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τότε στη χώρα μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιδημία», ανέφερε η υφυπουργός.
Οπως είπε, από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας ενέτεινε τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.
«Το Δίκτυο αυτό θα πρέπει να το δούμε ως ένα δίκτυο ευαισθητοποίησης των γιατρών ενάντια στο κάπνισμα» ανέφερε η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κυρία Τζένη Κρεμαστινού, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος εστίασε στη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης για το κάπνισμα, καθώς και στην αναγκαιότητα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.
Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιούνται στα σχολεία της χώρας για την πρόληψη του καπνίσματος τονίζοντας τη σημασία της συμβολής των ιατρών και των καθηγητών.
Στο Εθνικό Δίκτυο Εθελοντών για την Υποστήριξη Διακοπής του Καπνίσματος συμμετέχουν εκτός από τους γιατρούς και οι φαρμακοποιοί. Η διαδικασία της συμμετοχής είναι απλή. Στον ιστότοπο της Γραμμής για την Πρόληψη και τον Έλεγχο του Καπνίσματος – 142 υπάρχει ειδική φόρμα, στην οποία οι εθελοντές μπορούν να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους, καθώς και τις ημέρες και τις ώρες της εβδομάδας που μπορούν να διαθέσουν για το κοινό. Ο κατάλογος των εθελοντών γιατρών και φαρμακοποιών δημοσιοποιείται στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας και του 1142 ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να εντοπίσει το πλησιέστερο ιατρείο ή φαρμακείο με τα στοιχεία επικοινωνίας, τη διεύθυνση, τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας όπου θα προσφέρεται εθελοντικά η υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος.
Όσοι επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια στα δημόσια ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, στο πλησιέστερο ιδιωτικό ιατρείο της περιοχής τους που λειτουργεί εθελοντικά και στην τηλεφωνική γραμμή 1142 που λειτουργεί όλο το 24ωρο.