«Κάνε κάτι δραστικό, κόψε το πλαστικό» προτρέπουν οι μαθητές του 74ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης τους συμπολίτες τους, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης «Ανταλλάζω και Αλλάζω» που στόχο έχει τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας, καλλιεργώντας έτσι μια νέα νοοτροπία για τους έλληνες καταναλωτές, κυρίως τους νέους. Η δράση ευαισθητοποίησης διοργανώνεται από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) σε συνεργασία με τη «Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», την εβδομάδα 2-6 Ιουνίου 2014.
Καθημερινά μέλη του ΚΕΠΚΑ θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης και θα ζητούν από νέους, κυρίως, ανθρώπους που κρατούν στα χέρια πλαστική σακούλα με ψώνια να την ανταλλάξουν με μια επαναχρησιμοποιούμενη. Στο «παιχνίδι» κατά της πλαστικής σακούλας θα ριχτούν την Παρασκευή και οι μαθητές του 74ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εμπνεύστηκαν μάλιστα το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας για τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Οι μικροί μαθητές θα μοιράσουν πάνινες τσάντες έξω από σουπερμάρκετ της περιοχής Χαριλάου, παρουσία του αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, στο πλαίσιο των γιορτών γειτονιάς για το περιβάλλον με την ονομασία «Green Party Junior».
Το πλαστικό «απειλεί» τη Μεσόγειο

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κατάσταση των θαλασσίων απορριμμάτων στη Μεσόγειο και ειδικότερα του πλαστικού εμφανίζει απειλητικές διαστάσεις. Στην επιφάνειά της υπολογίζεται ότι επιπλέουν συνολικά 500 τόνοι διαλυμένων πλαστικών σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να απειλούνται πολλά θαλάσσια είδη. Ερευνητική ομάδα από την Γαλλία και το Βέλγιο ανακοίνωσε την εκτίμηση ότι χονδρικά υπάρχουν περίπου 250 δισεκατομμύρια μικροσωματίδια πλαστικού σε όλη τη Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΠΚΑ, «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί» και προς τούτο αναλαμβάνει δράση με την πρωτοβουλία «Ανταλλάζω και Αλλάζω». Δεδομένου ότι η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα, με ρυθμό ανανέωσης υδάτων 80 έως 90 χρόνια, είναι συγχρόνως ιδιαίτερα ευαίσθητη στη ρύπανση και τη μόλυνση. Αν συνυπολογίσουμε πως η θάλασσα αυτή αν και αντιπροσωπεύει το 1% των παγκόσμιων θαλάσσιων εκτάσεων περιέχει το 6% του συνόλου των θαλασσίων ειδών, αντιλαμβανόμαστε καθαρά το μέγεθος της ανάγκης για την προστασία της.
Επιστήμονες πιστεύουν ότι όσον αφορά τη ρύπανση από πλαστικά, το προσφορότερο μέτρο θα ήταν ο περιορισμός ή η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο, στα διάφορα κράτη-μέλη.
Στην Ιταλία η πλαστική σακούλα απαγορεύτηκε δια νόμου. Στην Ιρλανδία από το 2002 επιβάλλεται δασμός στις σακούλες (σήμερα είναι 22 σεντς). Στο Βέλγιο, υπάρχει εθελοντική συμφωνία του κλάδου της λιανικής πώλησης να μη χορηγούνται ή να χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Στη Γερμανία και στη Δανία υπάρχει χρέωση της σακούλας, από τα καταστήματα, χωρίς να προβλέπεται αυτό από αντίστοιχη νομοθεσία.
Επίσης, αντίστοιχοι περιορισμοί υφίστανται και σε χώρες εκτός ΕΕ. Σε διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ, στην Ινδία, στη Νότιο Αφρική, στη Νέα Ζηλανδία, στο Μπανγκλαντές νομοθετικά ή εθελοντικά σχήματα έχουν τεθεί σε εφαρμογή ή βρίσκονται σε στάδιο διαβούλευσης.
Αναλυτικό πρόγραμμα της δράσης
Δευτέρα 2 Ιουνίου, 12:00: Οδός Ερμού μεταξύ Αριστοτέλους και Κομνηνών
Τρίτη 3 Ιουνίου, 12:00: Οδός Βας. Ηρακλείου μεταξύ Αριστοτέλους και Βενιζέλου
Τετάρτη 4 Ιουνίου, 14:30: Οδός Κ. Μελενίκου μεταξύ Εγνατίας και Αρμενοπούλου
Πέμπτη 5 Ιουνίου, 14:30: Οδός Αγίας Σοφίας μεταξύ Εγνατίας και Μακέντζι Κίνγκ και
Παρασκευή 6 Ιουνίου, 14:30: Ευρύτερη περιοχή της Αγοράς Καπάνι