Το δικαστήριο έκρινε ένοχους όλους τους κατηγορούμενους στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, πλην του κ. Ευγένιου Παπαδόπουλου, πρώην ειδικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης.

Βαριές ποινές 25 ετών για τους εκπροσώπους των εταιρειών καθώς και ποινές 20 ετών για τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων επιδίκασε το δικαστήριο. Αναλυτικά ποινή 25 ετών βαρύνει τους Γ. Αποστολίδη, Θεόδωρο Πρινιωτάκη, Γ. Παπαμαρκάκη, Χαράλαμπο Αδαμόπουλο και Αβραάμ Σαββίδη. Μοναδική εξαίρεση ο Ν. Μπούγος στον οποίο επεβλήθη ποινή 15 ετών.

Στους προέδρους και διοικητές των ταμείων Σημαιοφορίδη, Παναγιώτα Καραδήμα,. Παν. Δεμέστιχα, Γεράσιμο Κονιδάρη και Κ. Χρηστίδη επεβλήθη ποινή 20 ετών. Στους αδελφούς Λιάτη ποινή 5 ετών.

Το Δημόσιο απαιτεί από τους Αποστολίδη και Πρινιωτάκη χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη ύψους 500.000 ευρώ από τον καθένα. Η χρηματική ικανοποίηση σε βάρος των αδελφών Λιάτη ανέρχεται στις 50.000 ευρώ.

Το δικαστήριο επικύρωσε τις κατασχέσεις που είχαν προηγηθεί και διέταξε δημεύσεις. Στον Αποστολίδη επέβαλε δήμευση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας ίσης με 6 εκατ. ευρώ και περίπου 238.000 ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του.

Στον Πρινιωτάκη επέβαλε δήμευση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας ίσης με 7 εκατ. ευρώ (το υπόλοιπο που απέκτησε από εγκληματική δραστηριότητα) και ποσό περίπου 40.000 ευρώ και 6.000 δολαρίων από λογαριασμούς τους. Στον Παπαμαρκάκη επέβαλε χρηματική ποινή ύψους 11 εκατ. ευρώ που απέκτησε από εγκληματική δραστηριότητα.

Επίσης στους καταδικασθέντες επιβλήθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για πέντε χρόνια.

Ο εισαγγελέας πρότεινε η απόφαση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και να επιβληθούν περιοριστικοί όροι στους καταδικασθέντες. .

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο αποφάνθηκε η απόφαση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και για τους 13 καταδικασθέντες, επιβάλλοντας περιοριστικούς όρους για τον καθένα χωριστά:

Στους δύο μετόχους της χρηματιστηριακής εταιρείας Ακρόπολις Γιώργο Αποστολίδη και Θόδωρο Πρινιωτάκη: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και καταβολή εγγυοδοσίας 200.000 ευρώ.

Στον Γ. Παπαμαρκάκη, υπεύθυνο της North Asset Management: καταβολή εγγυοδοσίας 200.00 ευρώ.

Στην Παναγιώτα Καραδήμα, πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Στους πρώην προέδρους των Ταμείων Αγάπιο Σημαιοφορίδη (ΤΕΑΔΥ), Παναγιώτη Δεμέστιχα (ΤΕΑΥΦΕ), Γεράσιμο Κονιδάρη (ΤΕΑΥΦΕ) και Κωνσταντίνο Χρηστίδη (ΤΕΑΠΟΚΑ): απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και καταβολή εγγυοδοσίας 100.000 ευρώ.

Στο Χαράλαμπο Αδαμόπουλο (στέλεχος JP Morgan): εγγυοδοσία 150.000 ευρώ.

Στον Αβραάμ Σαββίδη (επίσης στέλεχος της JP Morgan): απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγυοδοσία 50.000 ευρώ.

Στο στέλεχος της Hyppovereinsbank Νίκο Μπούγο: εμφάνιση μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο ΑΤ της περιοχής του και εγγυοδοσία 50.000 ευρώ.

Στους αδελφούς Δημήτριο και Άγγελο Λιάτη: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι καταδικασθέντες στους οποίους επιβλήθηκε εγγύηση θα παραμείνουν υπό κράτηση ωσότου καταβληθεί το σχετικό ποσό.

Η ακροαματική διαδικασία

Νωρίτερα στην αίθουσα του δικαστηρίου επικράτησε ένταση μεταξύ αστυνομικού και δικηγόρων, καθώς ο αστυνομικός σε διάλειμμα της δίκης με πρωτοφανή υπερβάλλοντα ζήλο, ζητούσε από τους δικηγόρους αστυνομικές ταυτότητες προκειμένου να εισέλθουν και να εξέλθουν από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ενοχοι κρίθηκαν οι πρόεδροι και διοικητές των ταμείων Παναγιώτα Καραδήμα, Αγάπιος Σημαιοφορίδης, Παναγιώτης Δεμέστιχας, Γεράσιμος Κονιδάρης και ο Κ. Χρηστίδης. Επίσης τα στελέχη της χρηματιστηριακής εταιρείας Ακρόπολις Γ. Αποστολίδης, Θ. Πρινιωτάκης καθώς και ο Γ. Παπαμαρκάκης της εταιρείας ΝΑΜ.

Ενοχοι και οι Χαράλαμπος Αδαμόπουλος, Αβραάμ Σαββίδης της J. P. Morgan, ο Νίκος Μπούγος (HYPO), καθώς επίσης και οι λογιστές Δημήτρης και Άγγελος Λιάτης.

Να σημειωθεί οτι ο Εισαγγελέας της έδρας κ. Σοφοκλής Λογοθέτης είχε «ελαφρύνει» το κατηγορητήριο, απαλλάσσοντας ορισμένους εκ των κατηγορουμένων από κατηγορίες, αλλά το δικαστήριο απεδέχθη αυστηρότερο.

Το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγνώρισε μόνο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου (αυτή ήταν άλλωστε και η εισαγγελική πρόταση) για όλους τους καταδικασθέντες, παρά το γεγονός ότι οι συνήγοροι είχαν ζητήσει την αναγνώριση και άλλων ελαφρυντικών.