Εξετάσεις τύπου… πανελλαδικών ξεκινούν εφέτος στην Α’ Λυκείου, με επιλογή θεμάτων κατά 50% από τη νέα Τράπεζα Θεμάτων που εφαρμόζεται εφέτος και θα επεκταθεί από την ερχόμενη χρονιά στη Β’ Λυκείου. Τα θέματα της Τράπεζας, που αναμένονταν με ενδιαφέρον επί ημέρες και δόθηκαν τελικά τρεις ημέρες πριν από την έναρξη των ενδοσχολικών εξετάσεων στην Α’ Λυκείου, περιέχουν… απ’ όλα, ενώ με ενδιαφέρον μελετούσαν το θέμα τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των επιστημονικών ενώσεων της χώρας προκειμένου να εκδώσουν σχετικές ανακοινώσεις –όπως γίνεται κάθε χρόνο και με τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Καθηγητές σχολείων και εκπρόσωποι της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας έλεγαν ωστόσο στο «Βήμα» ότι τα θέματα είναι σε μεγάλο βαθμό έξω από τη σχολική λογική και όσα διδάσκονται στα σχολεία, κάτι που απέδιδαν στα στενά περιθώρια χρόνου για τη δημιουργία της βάσης των θεμάτων. Εκπρόσωποι του αρμόδιου Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) αλλά και των επιστημονικών ενώσεων της χώρας είχαν ζητήσει, λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε, να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων εφέτος σε όλα τα σχολεία, παρά μόνο πιλοτικά. Από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ωστόσο δόθηκε εντολή για πλήρη εφαρμογή του θεσμού εφέτος.
Πιο δύσκολα


Συνολικά στην Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) υπάρχουν 9.042 διαφορετικά αρχεία θεμάτων για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα σε όλους τους τύπους λυκείων και έχουν ακριβώς τη μορφή με την οποία θα τεθούν στις εξετάσεις. Σύμφωνα με τον νόμο, οι καθηγητές πρέπει να διαλέξουν από την Τράπεζα Θεμάτων το δεύτερο θέμα των εξετάσεων (που είναι η Εφαρμογή του πρώτου θέματος, βασισμένου στη Θεωρία), αλλά και το τέταρτο θέμα (που είναι το απαιτητικότερο θέμα των εξετάσεων).
Πάντως, πολλά ερωτήματα της κατηγορίας του «δευτέρου θέματος» είναι πολύ πιο δύσκολα από ό,τι θα περίμενε κανείς για αντίστοιχο θέμα, έλεγαν μαθηματικοί που μίλησαν στο «Βήμα» αλλά και φιλόλογοι που σχολίαζαν τα θέματα της Ιστορίας.
Η γενική αίσθηση που άφησε τη Δευτέρα ο νέος θεσμός ήταν ότι τα περισσότερα θέματα ήταν ποιοτικά και διαβαθμισμένης δυσκολίας, αλλά έξω από αυτά που διδάσκονται στα σχολεία. Πολλοί ήταν εκείνοι έτσι που μιλούσαν στα σχολεία για νέους πειραματισμούς σε βάρος των μαθητών της Α’ Λυκείου.
Η Τράπεζα Θεμάτων εφέτος δεν θα εφαρμοσθεί κατά τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές των Εκκλησιαστικών Λυκείων στα υποχρεωτικά μαθήματα ειδικότητας, των Λυκείων Ειδικής Αγωγής, σε όσους φοιτούν σε λύκεια μειονοτικών σχολείων και ιεροδιδασκαλείων και σε ελληνικά λύκεια του εξωτερικού καθώς και για τους ρωμαιοκαθολικούς μαθητές που φοιτούν σε λύκεια στα οποία διδάσκεται το ρωμαιοκαθολικό δόγμα στο εξεταζόμενο μάθημα των Θρησκευτικών.
Η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων μπορεί, σύμφωνα με τον νόμο, να επεκτείνεται και στα ανωτέρω σχολεία με σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας, ύστερα από σχετική εισήγηση του ΙΕΠ και γνώμη του συντονιστή μειονοτικών σχολείων και ιεροδιδασκαλείων εκπαίδευσης ή του αρμόδιου συντονιστή σχολείων του εξωτερικού αντίστοιχα. Επίσης, δεν εφαρμόζεται η Τράπεζα Θεμάτων στα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια.
Την Πέμπτη 29 του μήνα, την ημέρα των εξετάσεων κατά συγκεκριμένο μάθημα και λύκειο, ο διευθυντής και οι καθηγητές θα χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς που διαθέτει το σχολείο για την είσοδο στο πληροφορικό σύστημα myschool και θα κληρώσουν (δύο ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης για όλα τα άλλα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών, της Ελληνικής Γλώσσας, της Λογοτεχνίας και των Αρχαίων Ελληνικών) το 50% των θεμάτων στην εξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος που θα ακολουθήσει. Τα τελευταία αυτά μαθήματα θα εξετάζονται τη δεύτερη πρωινή βάρδια για τα σχολεία που λειτουργούν πρωί.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, εφέτος και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι θέμα ή θέματα που κληρώθηκαν δεν είχαν διδαχθεί στο συγκεκριμένο σχολείο, είναι δυνατή και δεύτερη κλήρωση θεμάτων (με εξαίρεση τα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών, της Ελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας). Αυτό θα γίνεται αφού το αίτημα αυτό αιτιολογηθεί επαρκώς.
Οι πανελλαδικές


Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκινούν εφέτος την Τετάρτη 28 Μαΐου οι πανελλαδικές εξετάσεις που θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου για τη μεγαλύτερη κατηγορία των εφετινών τελειόφοιτων του Λυκείου. Μικρή αύξηση εισακτέων, της τάξης του 1,5% (907 θέσεις επιπλέον), έδωσε εφέτος το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, οι θέσεις θα είναι 70.305, ενώ πέρυσι είχαν δοθεί 69.398.
Οι θέσεις της γενικής σειράς των εφετινών τελειόφοιτων Λυκείου –αποτελεί και τη μεγαλύτερη κατηγορία των εισακτέων –είναι εφέτος γύρω στις 59.000 σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά σε αυτές προστίθενται οι θέσεις που αναλογούν στις ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), οι οποίες πέρυσι είχαν ξεχωριστό αριθμό θέσεων, ενώ εφέτος ο σχετικός νόμος άλλαξε.

HeliosPlus