Χωρίς προβλήματα, αλλά σε ένα έντονα φορτισμένο πολιτικό κλίμα, που θυμίζει βουλευτικές εκλογές, διεξάγονται την Κυριακή ο β’ γύρος των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και οι Ευρωεκλογές.

Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς επίσης δημάρχους -στους περισσότερους δήμους της χώρας- και περιφερειάρχες στις 12 από τις συνολικά 13 Περιφέρειες. Στην Περιφέρεια Ηπείρου εξελέγη από την πρώτη Κυριακή ο Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα επιδεικνύοντας την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς το εκλογικό βιβλιάριο έχει καταργηθεί.

Στο ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές βάζουμε μέχρι 4 σταυρούς προτίμησης, ενώ για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από το exit poll για την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων και τις Ευρωεκλογές.

Η πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών αναμένεται στις 10 το βράδυ, ενώ -όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Singular Logic κατά την ενημερωτική συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών- δεν θα υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές.

Στις 23:00 της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη κατανομή των εδρών της Ευρωβουλής ανά πολιτική ομάδα, η οποία θα βασίζεται σε εκτιμήσεις και σε exit polls.

Ωστόσο, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της Ευρωβουλής, τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν τη 01:00 (ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας.

Υψηλό το ποσοστό της συμμετοχής

Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, η οποία αναμενόταν χαμηλή εξαιτίας του κλίματος ευρωσκεπτικισμού που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της ΕΕ, εμφανίζεται τελικά ενισχυμένη σε πολλές χώρες. Σε άλλες χώρες, ωστόσο, τα ποσοστά αποχής παρέμειναν χαμηλά.

Στη μητροπολιτική Γαλλία, η συμμετοχή είχε ανέλθει στις 12:00 τοπική ώρα στο 15,70%, περίπου μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 που βρισκόταν, την ίδια ώρα, στο 14,81%.

Στις 12:00 το μεσημέρι δεν υπήρχαν ακόμη επίσημα στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές στη Γερμανία, τη χώρα που εκλέγει τους περισσότερους ευρωβουλευτές (96).

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, αναμένεται αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με το 2009, ειδικά στα βόρεια της χώρας.

Μικρή αύξηση παρατηρείται και στην Πορτογαλία, που εκλέγει 21 ευρωβουλευτές -12,14% από 11,84% που ήταν το 2009.

Στην Κροατία, η οποία εντάχθηκε πέρυσι στην ΕΕ, τέσσερις ώρες αφότου άνοιξαν οι κάλπες, είχε ψηφίσει το 7,53% και μέχρι να κλείσουν οι κάλπες η συμμετοχή αναμένεται να φθάσει στο 20,84%.

Στην Τσεχία που ψήφισε δύο ημέρες -Παρασκευή και Σάββατο- για να εκλέξει 21 ευρωβουλευτές, μόλις το 20% προσήλθε στις κάλπες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου ειδήσεων CTK.

Η Μάλτα, όπου κατά παράδοση η συμμετοχή είναι μεγάλη, αυτή τη φορά κατέγραψε ιστορικό χαμηλό, αν και η συμμετοχή πλησίασε το 75%.

Το 2009, η αποχή ξεπέρασε το 70% στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στη Σλοβακία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Δημοκρατία της Τσεχίας.

Τα ποσοστά συμμετοχής είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των ευρωεκλογών.

Πού ψηφίζω: Βρείτε το εκλογικό σας τμήμα