Η υπόθεση της επαναπρόσληψης των απολυμένων καθαριστριών μετά την δικαστική απόφαση παραμένει σε εκκρεμότητα.

Οι καθαρίστριες πραγματοποιούν διαμαρτυρία στο κτίριο του ΥΠΟΙΚ στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Μπήκαν στο κτίριο και κλείδωσαν την πόρτα με αλυσίδα και λουκέτο.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ ενώ ο επικεφαλής έδωσε διορία δύο ωρών στις καθαρίστριες να απομακρυνθούν, σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπαν οι ίδιες, ενημερώθηκαν πως θα γίνει επέμβαση.

Στο υπουργείο βρίσκεται από τις 10 το πρωί και μετά και η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η συνδικαλίστρια καθαρίστρια που νοσηλεύτηκε επί μακρόν καθώς άγνωστοι της έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο και σήμερα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, οι καθαρίστριες είπαν ότι ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, τούς ανακοίνωσε πως δεν δέχεται να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση και ότι η επαναπρόσληψή τους αποτελεί πολιτική απόφαση.

Ο δικηγόρος των καθαριστριών ξεκαθάρισε ότι η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή. «Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία στη μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης» δήλωσε στη «Ναυτεμπορική».

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαΐου, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ακύρωσε τις απολύσεις 397 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Στο σκεπτικό της απόφασης του (αριθμός 1584/2014) το δικαστήριο, που διατάσσει να είναι προσωρινά εκτελεστή η κρίση του, διατυπώνει τη θέση ότι η διαθεσιμότητα των καθαριστριών αντίκειται στο Δημόσιο συμφέρον και τονίζει πως «ήταν προδήλως ασύμφορη να εξυπηρετήσει τον σκοπό του νόμου».

Τονίζει δε, πως η διαδικασία που εφαρμόστηκε στις συγκεκριμένες εργαζόμενες του ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά ισοδυναμεί με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους.