Πριν από ενάμιση χρόνο η ηθοποιός Τζόντι Φόστερ έκλεψε την παράσταση στην 70ή τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών μιλώντας μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές για αυτό που ως τότε αποτελούσε σχεδόν κοινό μυστικό: την ομοφυλοφιλία της. Κοινό, συνάδελφοι και σχολιαστές ανά τον κόσμο την αποθέωσαν.
Πριν από δύο εβδομάδες σε έναν διαγωνισμό με πιο cult προσανατολισμό, τη Eurovision, η επικράτηση της εκκεντρικής Conchita ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων. Γροθιά στην ομοφοβία και μήνυμα ελπίδας για κάποιους, αμφιλεγόμενη παρουσία και αρνητικό πρότυπο για άλλους. Σε κάθε περίπτωση όμως και οι δύο έκαναν το δικό τους outing δίνοντας έμπνευση, κουράγιο και παράδειγμα σε όλους να μιλήσουν και να υποστηρίξουν δημόσια τα δικαιώματα της LGBT (λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς) κοινότητας.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, ποσοστό 70% των κατοίκων του πλανήτη ζουν υπό το καθεστώς νόμων, κανονισμών και πρακτικών που περιορίζουν σοβαρά την ελευθερία της έκφρασης. Ανάμεσα σε αυτούς και οι ομοφυλόφιλοι, οι οποίοι σε διάφορες χώρες αντιμετωπίζουν όχι μόνο βία και διακρίσεις εις βάρος τους, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και την ελευθερία τους.
Ακόμη και στα θεωρούμενα προηγμένα κράτη, οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου εξακολουθούν να υπάρχουν στον δημόσιο λόγο, στην εργασία, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Για τον λόγο αυτόν, ως θέμα της εφετινής Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας (IDAHOT), η οποία έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο τη 17η Μαΐου, ορίστηκε η ελευθερία έκφρασης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε τη 17η Μαΐου του 1990 να αποχαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία από ψυχική διαταραχή. Σήμερα σε 81 χώρες του πλανήτη οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις θεωρούνται παράνομες. Σε μερικές από αυτές προβλέπεται μάλιστα και ισόβια φυλάκιση, ενώ σε 10 τιμωρούνται με θάνατο.
Σε τι μεταφράζεται αυτό σύμφωνα με τους διοργανωτές της IDAHOT; Ποσοστό 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 28 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν είναι ελεύθεροι να διαλέξουν ποιον θα αγαπήσουν. Χιλιάδες ομοφυλόφιλοι και διεμφυλικοί ζουν μόνιμα σε καθεστώς φόβου.
Στην Τουρκία, τη Ρωσία, την Αρμενία οι νόμοι περί δημόσιας ηθικής και η προπαγάνδα χρησιμοποιούνται στην πράξη για κλείσιμο χώρων συνάθροισης του κοινού, «κατέβασμα» ιστοσελίδων της LGBT κοινότητας, δικαιολόγηση της βίας των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι σε ευπαθείς ομάδες και φίμωση δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας βρίσκει την τρανς κοινότητα αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις για την πλήρη απόδοση ισονομίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
δηλώνει στο «Βήμα» η κυρία Μαρία Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ). «Γιατί τα τρανς δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα» καταλήγει.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψήφισε για τα δικαιώματά σου», το οποίο στόχο έχει την ενθάρρυνση των LGBT ψηφοφόρων να ψηφίσουν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές με συνείδηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, διοργανώνεται μια ξεχωριστή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας.
Εθελοντές του Athens Pride και του Colour Youth θα περπατήσουν από το Σύνταγμα ως την πλατεία Μοναστηρακίου, ώρες 12.00 – 14.00, με συνθήματα ενάντια στην ομοφοβία και τον ρατσισμό.
Παρέμβαση του βρετανού πρέσβη στην Αθήνα
«Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσοφοβίας το μήνυμα της Βρετανίας είναι ξεκάθαρο: τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια και ισχύουν με τον ίδιο τρόπο για όλους τους ανθρώπους, όπως αναφέρεται ρητά στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σε πολλές χώρες σήμερα οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι παράνομες ή αντιμετωπίζονται άνισα. Νομοθεσία που επιτρέπει τις διακρίσεις στερεί από τους ανθρώπους να βιώσουν και να εκφράσουν την πραγματική τους ταυτότητα φύλου.
Gay άντρες και λεσβίες, αμφισεξουαλικοί και τρανσεξουαλικοί έρχονται αντιμέτωποι με διακρίσεις εις βάρος τους σε πολλούς τομείς της ζωής τους: στην εργασία, στον τρόπο που αποτυπώνονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώπιον του νόμου, στην ευρύτερη κοινωνία.
Είμαι περήφανος που η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα τιμά τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας υψώνοντας τη σημαία με το Ουράνιο Τόξο δίπλα στη σημαία της Βρετανίας. Εκφράζουμε επίσης τη στήριξή μας στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας (Athens Pride) τον Ιούνιο και τη στήριξή μας για τον αγώνα της κοινότητας των ΛΟΑΤ (LGBT) κατά της ανισότητας και της αδικίας».

HeliosPlus