Συνωστισμός «ανεξαρτήτων συνδυασμών», διπλασιασμός των υποψηφίων σε σχέση με παλαιότερες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και λιγότερα εκλογικά τμήματα συνθέτουν τον στατιστικό… πονοκέφαλο για σωστή καταγραφή, αλλά και για γρήγορες και ασφαλείς προβλέψεις κατά τις εκλογές της 18ης Μαΐου.
Τέσσερις ώρες, αφότου κλείσουν οι κάλπες, αναμένεται να ανακοινωθούν οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα στις 13 περιφέρειες της χώρας και στους 5 μεγαλύτερους σε πληθυσμό δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης). Υπολογίζεται ότι θα ανακοινωθούν από τις 10.30 έως τις 11.00 το βράδυ της Κυριακής.
Εφέτος υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2010, σύμφωνα με τη SingularLogic, την εταιρεία πληροφορικής που συνεργάζεται με το υπουργείο Εσωτερικών για τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Τα νέα δεδομένα που οδηγούν στο να υπάρξει λίγο αργότερα από το σύνηθες (άλλοτε στις 10.15 το βράδυ) η πρώτη στατιστική εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι τα εξής:
– μετέχουν 10% περισσότεροι συνδυασμοί από ο, τι το 2010
– υπάρχουν 10% λιγότερα εκλογικά τμήματα, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερο αριθμό ψήψων ανά εκλογικό κέντρο
– ο αριθμός των υποψηφίων είναι διπλάσιος.
Κρίσιμο μέγεθος είναι να έχει φτάσει στην εταιρεία το 50% των αποτελεσμάτων από τα 4900 τμήματα (αποτελούν το 20% του συνόλου των τμημάτων) στα οποία οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν κληθεί να στείλουν, μέσω συσκευής τηλεφώνου του ειδικού συστήματος (SRT), γρήγορα το αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα στο 50% αυτών των τμημάτων αποτελεί ένα σχετικά σταθερό συγκεντρωτικό δείγμα και υπολογίζεται ότι θα «πιαστεί» μετά τις 10.30 το βράδυ της Κυριακής, και πιθανότατα γύρω στις 11.
Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι έχει προκύψει συνωστισμός «ανεξάρτητων υποψηφίων» σε αυτές τις εκλογές, πολλοί εκ των οποίων έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις για την καταγραφή τους με «λευκό χρώμα» κατά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων.
Όλα αυτά επισημάνθηκαν, κατά την παρουσίαση για το σύστημα συγκέντρωσης και μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων η οποία έγινε από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της SingularLogic κ. Μιχάλη Καριώτογλου και το διευθυντή έργου εκλογών κ. Ανδρέα Δρυμιώτη.
Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι η εταιρεία έχει ενημερωθεί για 4 εξώδικα από υποψηφίους που ζητούν να μην δηλώνονται ως κομματικοί υποψήφιοι.
Αλλοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γιάννης Σγουρός, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, έχουν στείλει επιστολές που ζητούν να καταγραφούν στον εκλογικό χάρτη κατά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων με λευκό χρώμα, τονίζοντας την ανεξάρτητη υποψηφιότητά τους.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι συγκρίνοντας τα πρόσωπα που κατήλθαν ως επικεφαλής συνδυασμών στις εκλογές του 2010, προκύπτει ότι κατέρχονται ξανά 626 από αυτούς για δήμαρχοι (μετέχουν σε κάποιον από τους 1441 συνδυασμούς για την ανάδειξη δημοτικών αρχών) στις κάλπες του Μαΐου του 2014 και 32 για περιφερειάρχες.