Στη «Γαλάζια Ανάπτυξη» με έμφαση στο Θαλάσσιο Περιβάλλον και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποτελεσματική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ζάππειο υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη.
Στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος συμμετείχαν η επίτροπος για τη Δράση για το Κλίμα κυρία Κόνι Χέντεγκααρντ και ο επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Γιάνεζ Ποτότσνικ, καθώς και οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών-μελών της ΕΕ, των υποψηφίων προς ένταξη κρατών (το σύνολο σχεδόν των βαλκανικών χωρών) και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).
Συζητήθηκαν επίσης η προετοιμασία υπουργικών συναντήσεων για την Κλιματική Αλλαγή που θα διεξαχθούν στη Βόννη στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διεθνούς διαπραγμάτευσης, επόμενο βήμα της οποίας είναι η COP20 στο τέλος του έτους στη Λίμα, με στόχο την επίτευξη παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας στο Παρίσι το 2015, καθώς και η νέα κοινοτική πρόταση δέσμης μέτρων για το Κλίμα και την Ενέργεια ως το 2030 («πακέτο κλίμα-ενέργεια 2030»).
Θαλάσσιο Περιβάλλον
Συζητώντας για το θαλάσσιο περιβάλλον ως βάση για μια βιώσιμη «Γαλάζια Ανάπτυξη», οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Αναφέρθηκαν στα μέτρα για τη βελτίωση της συνεργασίας με άλλες χώρες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητα, η αποτελεσματικότητα και η συνοχή για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με σκοπό να παρέχονται οι κατάλληλες συνθήκες για τη βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη.
Όπως τόνισε και στη συνέντευξη Tύπου ο κ. Μανιάτης, η «Καλή Κατάσταση Περιβάλλοντος» είναι ο ακρογωνιαίος λίθος επί του οποίου πρέπει να βασιστεί η Γαλάζια Ανάπτυξη. Οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες διεξάγονται με τρόπο που υποβαθμίζει το θαλάσσιο περιβάλλον, δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμες. Επίσης, επεσήμανε ότι η οδηγία-πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκού νομικού κεκτημένου και, επομένως, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη βαρύτητα σε όλες τις διμερείς επαφές της ΕΕ και να αποτελεί βασικό στοιχείο αξιολόγησης κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Σχετικά με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την Κλιματική Αλλαγή στη Βόννη, που θα διεξαχθούν στις 5 και 6 Ιουνίου και αφορούν τον μηχανισμό των στόχων του Κιότο και την ad-hoc ομάδα εργασίας για την πλατφόρμα του Ντέρμπαν, ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε: «H EΕ έχει υπερκαλύψει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο και μπορεί να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη σύναψης μιας νομικά δεσμευτικής, παγκόσμιας και φιλόδοξης συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Όσο για τη «Δέσμη για το κλίμα και την ενέργεια, στο πλαίσιο του 2030» ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, διότι συνδέεται με τις προσπάθειες της ΕΕ να χαράξει πορεία προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, να προωθήσει την ενεργειακή ασφάλεια και να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον. Οι υπουργοί συζήτησαν ορισμένα σημεία, κυρίως όσον αφορά την περαιτέρω εξέταση των επιπτώσεων που θα έχει η εν λόγω δέσμη στα κράτη – μέλη. Η απόφαση για το θέμα της δέσμης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2014.
Τέλος, σε έκθεση που έγινε στο περιστύλιο του Ζαππείου παρουσιάστηκαν πρόσφατες εξελίξεις στο σύνθετο θέμα των απορριμμάτων σε θάλασσες και ακτές με έμφαση στη Μεσόγειο καθώς και επιτυχημένα παραδείγματα γαλάζιας ανάπτυξης σε ευαίσθητα νησιωτικά οικοσυστήματα με τη συνύπαρξη τουριστικών δραστηριοτήτων, την εξόρυξη βιομηχανικών ορυκτών και την προστασία περιοχών του δικτύου Natura 2000.