Οι πρώτες ευρωεκλογές μετά το ξέσπασμα της κρίσης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης πλησιάζουν. Για πολλούς αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση στην ως σήμερα ιστορία της, καθώς αναμένεται να αποτυπώσουν τη στάση των πολιτών απέναντι στην αντιμετώπισή της κρίσης, αλλά και στην ΕΕ γενικότερα. Ακόμη και λίγες ημέρες πριν από την 25η Μαΐου, το χάσμα ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου, το οποίο μέσα στα χρόνια της οξύτατης κρίσης γιγαντώθηκε, επιβεβαιώνεται μέσα από τις απαντήσεις των χρηστών του πανευρωπαϊκού ηλεκτρονικού συμβούλου ψήφου EUvox 2014. Ως σήμερα περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ευρωπαίοι πολίτες έχουν αναζητήσει τη θέση τους στον εκλογικό χάρτη μέσω της πλατφόρμας, ενώ στη χώρα μας όσοι τη χρησιμοποίησαν ανέρχονται σε 45.000.
Μια σύντομη ανάλυση των απόψεων των χρηστών του EUvox 2014 φέρνει στο φως μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Με τα ως σήμερα δεδομένα οι ψηφοφόροι του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίοι έχουν χτυπηθεί σκληρά από την κρίση, είναι συντριπτικά υπέρ της ανακατανομής πόρων από τις πλουσιότερες στις φτωχότερες χώρες της Ενωσης. Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος έρχονται πρώτες με θετικές απαντήσεις άνω του 65%. Αντιθέτως, οι χρήστες από χώρες που καλούνται να συνεισφέρουν για τη στήριξη των αδύναμων οικονομιών, όπως η Δανία και η Ολλανδία, αντιτίθενται σφοδρά στην ευρωπαϊκή ανακατανομή. Οι γερμανοί χρήστες εμφανίζονται μοιρασμένοι, με πολύ λιγότερους πάντως να λαμβάνουν αρνητική θέση (γύρω στο 35%), παρά τα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου που συχνά παρουσιάζονται στη χώρα μας.

«Οχι» Βρετανών στο δικαίωμα ελεύθερης εργασίας

Παρόμοιες τάσεις φαίνονται και από τις τοποθετήσεις όσων χρησιμοποίησαν την εκλογική πυξίδα ως προς τη θέση «Το δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ να εργάζονται ελεύθερα στη χώρα μου θα πρέπει να περιοριστεί». Οι βορειοευρωπαίοι ψηφοφόροι φαίνεται ότι αμφισβητούν τα οφέλη της ελεύθερης αγοράς εργασίας εντός της ΕΕ, καθώς μεγάλα ποσοστά ψηφοφόρων αντιτίθενται στα ανοιχτά σύνορα για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στη Βρετανία, όπου άνω του 60% των χρηστών του EUvox τίθεται υπέρ του περιορισμού του δικαιώματος. Ακολουθούν η Ολλανδία και η Δανία, ενώ εντύπωση κάνει ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος.
Οι ψηφοφόροι της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έζησαν υψηλά ποσοστά μετανάστευσης, παραμένουν υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων εντός ΕΕ. Σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία τα ποσοστά των χρηστών που αντιτίθενται στους περιορισμούς ξεπερνούν ακόμη και το 80%, ενώ στη χώρα μας είναι άνω του 75%.
Στους μεγαλύτερους ευρωσκεπτικιστές αναδεικνύονται για ακόμη μία φορά οι Βρετανοί, οι οποίοι, σύμφωνα με τις απαντήσεις των χρηστών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θεωρούν τη συμμετοχή στην ΕΕ επιζήμια για τη χώρα τους σε ποσοστό άνω του 40%. Στον αντίποδα, οι πολίτες της Ουγγαρίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας πιστεύουν ότι γενικά η συμμετοχή τους στην ΕΕ ήταν θετική. Στις χώρες που έχουν χτυπηθεί σκληρά από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, παρουσιάζονται μεγάλα ποσοστά αρνητικών κρίσεων, όμως η πλειοψηφία των χρηστών δεν παίρνει θέση εναντίον της Ευρώπης.
«Ναι» σε τζαμί, μικρό Δημόσιο και δημοψηφίσματα
Οσον αφορά τους έλληνες χρήστες του EUvox παρουσιάζονται μερικές ενδιαφέρουσες απαντήσεις, σε ερωτήματα μάλιστα που αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό ζητήματα επικαιρότητας, όπως η συζήτηση για την ανέγερση ή μη τζαμιού στην περιοχή του Βοτανικού. Η σημαντική πλειοψηφία των χρηστών, 30.000 πολίτες, απαντούν θετικά ως προς το δικαίωμα των πιστών θρησκειών, διαφορετικών από τη χριστιανική, να φτιάξουν τους δικούς τους χώρους λατρείας στην Ελλάδα. Επίσης περίπου 30.000 άτομα συμφώνησαν με τη θέση ότι τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια, ενώ περισσότεροι από 25.000 χρήστες συμφώνησαν ότι οι μετανάστες θα πρέπει να προσαρμόζονται στις αξίες και στην κουλτούρα της Ελλάδας.
Απαντώντας σε θέματα που έχουν απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, οι χρήστες της ηλεκτρονικής εφαρμογής, οι οποίοι δεν αποτελούν φυσικά αντιπροσωπευτικό δείγμα του εκλογικού σώματος, συγκλίνουν στο ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να μειωθεί (24.000 χρήστες περίπου). Ακόμη, μια ισχυρότατη πλειοψηφία περίπου 34.000 χρηστών απάντησε ότι η εξόρυξη και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και γι’ αυτό θα πρέπει να συντελεστεί. Τέλος, στο θέμα των δημοψηφισμάτων που έχουν απασχολήσει συχνά την κοινή γνώμη οι περισσότεροι φαίνεται ότι τα προκρίνουν για την έγκριση συνθηκών της ΕΕ, σε σχέση με την έγκριση μόνο της Βουλής.

HeliosPlus